Millainen oli sateenkaarivuosi 2019 - edessä 20-luku

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 2

Uuden kymmenluvun alkaessa tarkastellaan jälleen mennyttä aikaa sateenkaarinäkökulmasta, erityisesti päättynyttä vuotta 2019. Vuosikatsaukseen on koottu poimintoja päättyneen vuoden aikana ranneliike.netissä julkaistuista uutisista. Samalla on hyvä hetki toivottaa onnea ja menestystä uudelle vuodelle 2020.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asema paranee - pääsääntöisesti

Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdevertaisuutta edistävät hankkeet ovat edenneet hitaasti, mutta lopultakin varmasti. 

Arjessa käsite avioliitto on Suomessa yleisesti ja nopeasti vakiintunut kuvaamaan kahden aikuisen välistä virallistettua parisuhdetta - kuin instituutio olisi aina tällainen ollutkin. Avioliittoon vihkimisestä väännetään evankelis-luterilaisen kirkon piirissä, mutta monet papit ovat vihkineet samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon. Parhaillaan oikeus punnitsee kirkon papeille antamia varoituksia, sillä lainsäädännön perusteella kirkolla ei ole eväitä kieltää pappeja vihkimästä, koska kirkko ei ole itse asian suhteen rajauksista päättänyt.

Naisparin vanhemmoimaan perheeseen syntyvän lapsen asemaa parantava äitiyslaki astui voimaan keväällä, ja parhaillaan on työn alla isyyslain ja äitiyslain yhdistävä vanhemmuuslaki. Julkinen terveydenhuolto alkoi pitkän taistelun jälkeen tehdä hedelmöityshoitoja myös naispareille. Pitkään jatkunut translakikeskustelu jatkui. Translakiesityksen tuloa eduskuntakäsittelyyn odotellaan. 

Samalla kuitenkin asenteisiin liittyvät ongelmat eivät ole kadonneet minnekään. Asia kuitenkin ehkäpä tiedostetaan paremmin, jolloin siihen on keinoja puuttua. Koulukiusaamiseen liittyvät kysymykset ovat olleet esillä. Selvitysten mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat joutuvat paljon vähemmistöihin kuulumattomia useammin kaltoin kohdelluksi. Koulujen asenneilmapiiriin paneudutaan käynnistämällä asiasta uusi tutkimus. Puolustusvoimissa yhä vellovia asenteita taas koski niin keskustelu Karjalan lennoston entisen komentajan toiminnasta Lemmenjoella järjestetyissä kertausharjoituksissa kuin esiin nousseet kyseenalaisiset piirteet marssilauluperinteessä. Molemmissa homotkin ovat saaneet osansa. 

Sosiaalisen median ajan aktivismin luonteeseen on kiinnitetty huomiota lukuisissa eri yhteyksissä. Myös hlbti-aktivismiin liittyy polarisoitumista - vastakkainasettelujen vahvistumista ja vahvistamista, jopa tarkoitushakuisesti aatteellisesti politisoimalla hlbti-kysymyksiä. Yhtäällä vastustetaan seksuaali - ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta lisääviä hankkeita ja esitetään ne uhkana yhteiskunnalle, kuten sukupuolen moninaisuuden laajempi tunnustaminen ja hlbti-aihepiiriin liittyvän valistuksen lisääminen kouluopetukseen. Samalla asioiden nopeampaa edistämistä toivovat eivät aina edes yritä ymmärtää sitä, että joistakin vauhti voi tuntua liian nopealta, etenkin kun aihepiiristä ei ole aiemmin ollut saatavilla riittävää ja konkreettista pohjatietoa, eikä tähän aina edes pyritä antamaan apua. Moni yhdenvertaisuuden edistämiseen myönteisesti suhtautuva on ottanut etäisyyttä sellaisiin hlbti-aihepiiriinkin sidoksissa oleviin ryhmiin, jotka saattavat alkaa asiattoman käytöksen pelkästään tietämättömyydestä johtuvan terminologian erheellisen käytön vuoksi tai siksi, ettei jollakulla ole halua lähteä näiden ryhmien laajempien päämäärien tukijoiksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vaikka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asema on kehittynyt Suomessa ja monissa muissakin valtioissa vuosikymmenet kesimäärin myönteiseen suuntaan, ei samoin ole kuitenkaan kaikkialla maailmassa. Myös suoranaista takapakkia on otettu joissain maissa.

Kaikkiaan maailman maista 70:ssä samaa sukupuolta olevien väliset seksuaalisuhteet ovat rangaistavia sakkojen, lyheiden ja pidempien vankeusrangaistusten tai ruumiillisten rangaistusten mudoossa. Valtavirrasta poiketen Gabon päätti kriminalisoida aiemmin sallitut homosuhteet. Myös Indonesiassa ja Ugandassa on ollut painetta kiristää lainsäädännön suhtautumista homoseksuaalisuuteen. Laskutavasta riippuen vajaassa kymmenessä homoseksuaalisista suhteista voidaan rangaista jopa kuolemalla. Keväällä Brunei oli liittymässä ankarimmin rankaisevien maiden joukkoon, mutta kansainvälisen painostuksen myötä asia on ainakin toistaiseksi jäissä. 

Venäjällä samaa sukupuolta olevien väliset suhteet eivät ole kiellettyjä, mutta niistä ei ole mahdollista kertoa myönteisessä valossa julkisuudessa ja esimerkiksi pride-tapahtumat ovat kiellettyjä. Venäjän vallan alle kuuluvassa Tsetseniassa homosuhteet kuitenkin ovat kiellettyjä, ja muutaman vuoden ajan käynnissä ollut suoranainen homovaino jatkui yhä: seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat hengenvaarassa.

Vastapainona noin 30 valtiossa samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton siinä missä eri sukupuolta olevatkin. Uusimpana näistä Taiwan ja Pohjois-Irlanti. Näiden lisäksi monissa maissa samaa sukupuolta olevat voivat rekisteröidä parisuhteensa, joka on oikeusvaikutuksiltaan yleensä avioliittoa vähäisempi tai ainakin siitä irrallinen instituutio. EU on päättänyt, että yhdessä maassa solmittu samaa sukupuolta olevien välinen avioliitto on tunnustettava eri sukupuolta olevien avioliiton lailla kaikissa EU-maissa.

Eurobarometrin mukaan asenteet Euroopan unionin maissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat jatkaneet muuttumista myönteisempään suuntaan. 

Yhä useammasta maasta myös kuului uutisia, joiden mukaan haitalliseksi todettua yleensä uskonnollislähtöistä ns. eheytyshoitoa ollaan laittamassa kuriin. Asiasta on käyty keskustelua Suomessakin.

Paljon prideja ja muita tapahtumia

Yhdysvalloissa ja muissakin maissa kesän 2019 prideillä muistettiin New Yorkin Stonewall Inn -baarin kapinaa, sillä nykyaikaisen pride-liikkeen alkuun sysänneistä tapahtumista oli kulunut puoli vuosisataa: seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt tulivat esiin ja myös ns. ruohonjuuritaso tuli osallistetuksi vaatimaan hlbti-vähemmistöille yhdenvertaista asemaa. Päivämäärä 28. kesäkuuta julistettiin viralliseksi Stonewall-päiväksi. 

Helsinki Pride -tapahtumaan osallistui jo toisena vuonna peräkkäin arviolta 100 000 yhenvertaisuuden tukijaa, jonka myötä tapahtuma on yksi suurimmista vuosittaisista Suomessa järjestetyistä tapahtumista. Helsingin tapahtuma huomioitiin Riihimäelläkin. Myös parissakymmenessä muussa suomalaiskaupungissa järjestettiin pride: vuoden ensimmäinen alkukeväästä Rovaniemellä ja vuoden viimeinen syksyllä Mikkelissä. Siinä välissä tapahtumia oli Kuusamon Rukalla, Joensuussa, Lahdessa, LappeenrannassaTampereella, VaasassaKajaanissa, Loviisassa, Kustavissa, Lohjalla, Oulussa, Porvoossa, Porissa, Turussa, Kouvolassa, Jyväskylässä, Ahvenanmaan Maarianhaminassa, Raaseporin Tammisaaressa ja Suomen Torniossa yhdessä Ruotsin Haaparannan kanssa.

Jyväskylässä oli pride-tapahtuma kahdeksan vuoden tauon jälkeen
Lappeenrannassa järjestettiin sen historian ensimmäinen pride-tapahtuma
Helsingissä pride-kulkueen kärkijoukossa oli pääministeri Antti Rinne

Transsukupuolisuus ja laajemmin sukupuolen moninaisuus olivat esillä TransTurku- ja TransHelsinki-tapahtumissa.

Joulukuussa Helsingissä sateenkaaritapahtumaansa viettivät ruotsinkieliset Regnbågsankan rf:n vuositapaamisen muodossa. 

Kesällä järjestettiin perinteinen fetissiväen Finlandization-tapahtuma, 33. järjestysnumeroltaan. Viikonloppuun mahtui paljon erilaista ohjelmaa.

Querelle-festivaali

Keväällä Helsingissä järjestetty ohjelmistoltaan kunnianhimoinen Querelle-festivaali teki muhkean taloudellisen tappion. Alkuaan tapahtuma oli tarkoitus järjestää jo kesän 2018 lopulla, mutta erilaisten mutkien jälkeen tapahtuma toteutui vasta yli puoli vuotta alkuperäistä sunnitelmaa myöhemmin. 

Jo heti aluksi järjestäjäorganisaation viestintäongelmat aiheuttivat yhteentörmäyksiä varsinkin queer-identiteetin omakseen kokevien kanssa, joka lopulta vaikeutti yhteistyökumppanien hankintaa ja markkinointia. Vallilan konepajaa puolestaan ei saatu vielä vuonna 2018 tapahtumapaikaksi. Myös tähtiesiintyjäksi buukatun mutta Yhdysvalloissa vangitun Chelsea Manningin poisjääminen oli kolaus tapahtumalle.

Kesän mittaan julkisuuteen alkoi tihkua tietoja, että osa Querellen esiintyjistä jäi tyystin palkkiotta, mutta esimerkiksi merkittävien ohjelmatoimistojen saatavista oli kuitenkin pidetty huolta. Syksyllä 2019 festivaalin järjestäjäyrityksestä jätettiin lopulta konkurssihakemus, mutta siitä huolimatta uutta vastaavansisältöistä tapahtumaa alettiin jo suunnitella.

Kulttuuria ja viihde-elämää

Tammikuussa Kaliforniassa Beverly Hillsissä Beverly Hilton Hotelissa järjestetyssä Golden Globe -gaalassa pääsi palkinnoille lukuisia hlbti-aihepiiriä sisältäviä elokuvia ja hlbti-vähemmistöihin kuuluvia tekijöitä, kuten esimerkiksi Freddie Mercurysta ja Queen-yhtyeestä kertova Bohemian Rhapsody ja pääosan esittäjä Rami Malek. Palkinnoille pääsivät myös esimerkiksi The Favourite -elokuvasta Olivia Colman ja Lady Gaga laulusta ”Shallow” elokuvassa A Star is Born.

Oscarit jaettiin 91. kerran helmikuuta 2019 Los Angelesissa Hollywoodissa. Palkinnoille päässeistä hlbti-näkökulmasta kiinnostavimpia olivat Green Book, Bohemian Rhapsody, The Favourite ja A Star is Born.

Toukokuussa GLAAD-järjestö palkitsi viihteen ja median hlbti-nostoja.

Keväällä ilmestyi homoseksuaalista CP-vammaisesta kertova Netflix-sarja Special, ja loppuvuodesta kerrottiin, että sarja saa jatkoa.

Vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolen sarja L Word (L-koodi) sai jatkoa loppuvuodesta 2019, kun The L Word: Generation Q käynnistyi. Los Angelesiin sijoittuvasta lesbo- ja bi-naisista ja heidän perheistään sekä ystäväpiiristään tuli monille seksuaalivähemmistöihin kuuluville sukupolvirajat ylittävä kokemus. Samoin vuosien tauon jälkeen vuonna 2017 paluun tehnyt vuosituhannen alun Will & Grace -sarja jatkui yhdennellätoista tuotantokaudella.

Helsingin Gayteatteri HGT:n syksyn 2019 näytelmän nimi oli Perheen pinkki lammas, jossa kuvattiin seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ja heitä ympäröivien ihmisten elämän käänteitä. HGT järjesti syksyllä myös Kulttuurikaappi-tapahtuman.

Syksyllä Turun Setan järjestämien Vinokino-elokuvafestivaalien ohjelmistoon otetun Adam-elokuvan katsottiin sosiaalisessa mediassa syntyneen kuohun jälkeen olevan sopimaton esitettäväksi hlbti-vähemmistöille suunnatussa elokuvatapahtumassa, ja elokuva päätettiinkin pistää hyllylle.

Sateenkaarivähemmistöjä kuvaavia elokuvia nähtiin myös esimerkiksi Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Myös DocPoint-festivaaleilla hlbti-aihepiiri oli läsnä.

Suomalainen Onko sulla nälkä? -lyhytelokuva pääsi mukaan Sundancen elokuvajuhlan ohjelmistoon. Komediallisessa filmissä ylihuolehtivainen yksinhuoltajaäiti Merja on huolissaan lukioikäisestä adoptiopojastaan Tomista, jonka hän uskoo olevan homo - ja joka ei osaisi pitää huolta itsestään. Aiheen suhteen hukassa oleva äiti pelkää poikansa päätyvän vanhempien miesten uhriksi, joten tämä puuhaa pojalleen mielestään sopivia treffejä.

Tämän kylän homopoika -blogia kirjoittanut Eino Nurmisto julkaisi ensimmäisen kirjansa. Nurmisto kertoo halunneensa kirjoittaa yksiin kansiin niitä asioita, joita hän mietti teini-ikäisenä - ja joista hän olisi tuolloin halunnut lukea. Homopojan oppaassa aiheena ovat esimerkiksi kaapistatulo ja miesten välinen seksuaalinen kanssakäyminen.

Suomalaisen kirjallisuusmaailman huipulle noussut Pajtim Statovci voitti syksyllä kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon Bolla-romaanillaan. Hänen aiempi romaaninsa Tiranan sydän oli puolestaan huomion kohteena Yhdysvalloissa.

Näyttelijä Antti Holma oli suosittu kahdella pocast-sarjallaan: Radio Play -palvelussa on voinut kuunnella Auta Antti! -sarjaa ja Ylen Areenassa muutamaa astetta roisimpaa Radio Sodoma -sarjaa.

Kesän kynnyksellä ensi-iltansa saanut Elton Johnin elämänkertaelokuva Rocketman kertoo ujon pianontaitaja Reginald Kenneth Dwightin tiestä kansainväliseksi supertähdeksi.

Joulun alla elokuvateattereihin tulleessa uusimmassa Tähtien sota -elokuvassa puolestaan nähtiin ensimmäinen samaa sukupuolta olevien välinen suudelma.

Georgian pääkaupungissa Tbilisissä mielenilmaukset riistäytyivät väkivaltaiseksi kahden miestanssijan rakkaustarinan kertovan And Then We Danced -elokuvan ensi-illan yhteydessä.

Vuoden suosituimpiin kappaleisiin kuuluvan countrya ja hip hopia yhdistelevän Old Town Road -kappaleen tehnyt rap-artisti ja laulaja Lil Nas X tuli kaapista. Countryn ja hip hopin piirissä asenteet eivät ole perinteisesti olleet asian suhteen hyväksyvät.

Eduskuntavaalit

Keväällä 2019 pidettiin eduskuntavaalit, joiden myötä SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP kasasivat vasemmistovetoisen hallituksen

Hallitusohjelmaan tuli myös kirjaus translakiuudistuksen läpiviemisestä, jossa lähtökohta on lähempänä juridisen sukupuolen itsemäärittelyä. Pettymystä on aiheuttanut nuorten jääminen uudistusten ulkopuolelle. 

Hallituksella on työn alla myös isyyslain ja äitiyslain yhdistävä vanhemmuuslaki, jonka toivotaan paremmin selkeyttävän moninaisten perheiden oikeudellista tilannetta. Myös uskomushoitoja suitsivan ns. puoskarilain säätäminen on hallitusohjelmassa, ja siihen toivotaan selkeää kieltoa myös terapioihin, jolla pyritään muuttamaan yksilön seksuaalista suuntautuneisutta tai sukupuoli-identiteettiä.

Pääministerinä aluksi toiminut Antti Rinne (sdp) oli johtamassa myös Helsinki Pride -tapahtuman massiivista kulkuetta. Työmarkkinoihin liittyneiden tapahtumien myötä hän kuitenkin joutui väistymään hallituksen johdosta ja tilalle tuli sateenkaariperheessä kasvanut Sanna Marin (sdp).

Tiivistyvää arvokonservatiivisuutta

Kristillisellä vakaumuksellaan toimintaansa oikeuttavat arvokonservatiiviset voimat ovat jatkaneet järjestäytymistään ja harvenevien riviensä tiivistämistä niin kansainvälisesti kuin Suomessakin.

Suomessa uskonnollistaustaisten arvokonservatiivisten ryppäiden eräänlaisena solmukohtana on yhdenvertaisen avioliitto-oikeuden järjestäytynyttä vastustamista varten perustettu Aito avioliitto ry. Sen piiristä on ollut yhteyksiä moniin arvokonservatiivisiin toimijoihin, kuten Kristillisdemokraattinen puolue, Perussuomalaiset, KD-lehti, Oikea Media ja MV-lehti.

Kun samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus tuli voimaan keväällä 2017, siirtyi Aito avioliitto ry:n ja muun arvokonservatiivisen blokin toiminnan painopiste translakiuudistuksen vastustamiseen, kouluopetuksen seksuaalisen ja sukupuolisen moninaisuuden esilläpidon kritisoimiseen ja laajemminkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolon kyseenalaistamiseen. Orivedellä eräät kuntapäättäjät toivat kunnanvaltuustoon perusopetussuunnitelman moninaisuuden esilläpitoa vastustavan aloitteen, jonka valtuusto hylkäsi. Aito avioliitto ry palkitsi aloitteen tekjät.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on profiloitunut poliitikoista selkeimmin kaiken hlbti-vähemmistöjen asemaa edistävän kehityksen vastustajaksi. Keväällä hän totesi, että Suomessa on voimakas "melkein kuin neuvostoaikainen paine" yksimielisyyteen sukupuoleen liittyvistä kysymyksistä ja "kaiken maailman translakihankkeista". Erityisesti Timo Soinin (ps, myöh sin) poistuminen politiikan kentältä ja Laura Huhtasaaren (ps) siirryttyä EU-parlamenttiin on jättänyt lähes kaiken näkyvän hlbti-vastaisuuden tilan politiikan huipulla Räsäselle. Kesällä Räsänen kritisoi evankelis-luterilaisen kirkon osallistumista Helsinki Pride -tapahtumaan, josta tekemänsä Twitter-viesti johti esitutkintaan. Myöhemmin kaivettiin esiin hänen vanha avioliittokäsitykseen liittyvä pamflettinsa. Joulukuussa hän totesi radiokeskustelussa, että ihmisen geeniperintö rappeutunut vuosituhansien saatossa, eikä Jumala alunperin luonut ihmistä homoseksuaaliksi.

Suomessa arvokonservatiivisten voimien toiminta on linjassa muun maailman kanssa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa arvokonservatiiviset toimijat ovat kiinni vallassa eri tavoin kuin esimerkiksi Pohjoismaissa ja läntisessä Euroopassa. USA:ssa käydäänkin kovaa vääntöä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksista esimerkiksi syrjintäsuojaan. Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto ja erityisesti itse Trump on säännöllisesti vähintäänkin tölvinyt hlbti-vähemmistöjä sosiaalisessa mediassa. Euroopan unionissa esimerkiksi Unkarissa ja erityisesti Puolassa hlbti-vähemmistöjen asema on ollut uhattuna.

Pohjois-Kyproksella paikallinen ortodoksipiispa kertoi homouden tarttuvan sikiöön äidin nauttiessa raskausaikana anaaliseksistä

Keväällä kokoontui Italian Veronassa yhdysvaltalaistaustainen The World Congress of Families -liittouma. Ns. perinteisiä perhearvoja korostava taustoiltaan konservatiivis-kristillinen WCF on näkyvästi vastustanut esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Samoin se vastustaa naisten oikeutta päättää abortista. WCF:llä on ollut vaikutusta esimerkiksi Venäjällä vuonna 2013 voimaan tulleen ns. homopropagandalain säätämiseen ja se on laajemminkin pyrkinyt kansainvälisesti estämään hlbti-vähemmistöihin kuuluvien asemaa parantaven hankkeiden etenemistä.

Urheilu

Jääkiekkoa aiemmin SM-liigatasolla pelannut Janne Puhakka kertoi syksyllä lehtihaastattelussa homoseksuaalisuudestaan - ja vahvisti todeksi sen, että seksuaalivähemmistöön kuuluva on Suomessa pelannut jääkiekkoa huipputasolla. Muutamaa viikkoa aiemmin Tanskan korkeimmalla sarjatasolla pelaava maalivahti Jon Lee-Olsen kertoi homoseksuaalisuudestaan.

Turussa pelattiin jääkiekkoa priden hengessä, kun TPS:n ja Tampereen Ilveksen välinen ottelu pelattiin sateenkaarilippujen liehuessa.

Ainakin toistaiseksi henkilöllisyydeltään tuntemattomaksi jäänyt huippujalkapallon piirissä tunnettu jalkapalloilija olisi halunnut kertoa julkisesti homoseksuaalisuudestaan, mutta hänen seuransa ei ollut lämmennyt ajatukselle. Seuralla on huoli kannattajiensa reaktoista, jotka voisivat häiritä tulevalla kaudella. Twitterissä nimellä The Gay Footballer (@FootballerGay) esiintynyt henkilö kertoi aikovansa paljastaa todellisen henkilöllisyytensä, mutta sen jälkeen totesi 50 000 seuraajalleen, että "Luulin olevani vahvempi. Olin väärässä" ja pian tämän jälkeen tili oli poistettu näkyviltä.

Yhdysvallat voitti jalkapallon naisten maailmanmerstaruuden. Voittoisan joukkueen kapteeni Megan Rapinoe on puhunut lukuisissa yhteyksissä yhdenvertaisuuden puolesta. Hän on kohdistanut teräviä sanojaan erityisesti presidentti Donald Trumpille. 

Qatarissa järjesteyissä yleisurheilun MM-kisoissa otettiin kantaa sateenkaarilipulla Qatarin ihmisoikeustilanteeseen. Esimerkiksi samaa sukupuolta olevien suhteet ovat Qatarissa rangaistavia. Yleisurheilun MM-kilpailujen antaminen järjestettäviksi Qatarin pääkaupungissa Dohassa herätti keskustelua esimerkiksi maan seksuaalivähemmistöihin kohdistuva lainsäädäntö: homoseksuaalisesta suhteesta voidaan tuomita pitkään vankeusrangaistukseen. Vuonna 2022 Qatar isännöi myös Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuja. Toisaalta on muistutettu, että kansainvälisen huomion kohteeksi joutuminen voi vaikuttaa ihmisoikeustilanteen myönteisesti.

Urheilun piirissä elää myös vanhoillisia käsityksiä. Australian näkyvimpiin urheilijoihin kuuluva rugbypelaaja Israel Folau on väittänyt maassa riehuvien metsäpalojen olevan Jumalan rangaistus siitä, että maassa on sallittu samaa sukupuolta olevien avioliitot ja naisilla on mahdollisuus aborttiin.

Aivan loppuvuodesta kerrottiin suomalaisselvityksestä, jonka mukaan erityisesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvat miehet saattavat joutua valmentajien ja joukkuetovereidensa asiattoman käytöksen kohteeksi.

Yöelämää ja hengähdyksiä arjen keskellä

Suuremmissa kaupungeissa sateenkaaren värinen yöelämä on vakiintunut tiettyihin paikkoihin, joita Helsingissä on nykyisin noin yhden käden sormilla laskettava määrä, ja Turussa, Tampereella sekä Oulussa yksi kappale kussakin. Lisäksi on joitakin kahviloita. Sen lisäksi näissä ja muissakin kaupungeissa on hlbti-vähemmistöjen suosimiksi vakiintuneita paikkoja. Lisäksi paikalliset sateenkaariyhdistykset järjestävät bileitä. Asenteiden muuttuessa ja parinhaun siirryttyä verkkoon, ei illanviettopaikkojen rooli ole enää toimia keitaana tai iskupaikkana. 

Helsingin Malminrinteessä toiminut Café Cavalier aukesi pitkän putkiremontin jälkeen, mutta pian baarin tarina loppui kokonaan. Keväällä Herculeksessa oli vesivahinko, joka johti remontteihin. Yökerho nimesi alakerran tilansa saman omistajan 1990-luvun baarista tutulla nimellä: Escale. Syksyllä tuli tietoon, että Helsingin Mannerheimintiellä toimiva dtm-yökerho on käynyt aiheuttamastaan metelistä hyvän aikaa kinaa samassa korttelissa toimivan hotellin kanssa.

Kallion Karhupuiston Bear Park Cafe -lippakioskin korvasi uusi yrittäjä. Kahvilayrittäjä jatkaa kuitenkin toimintaansa Karhupuiston laidalla sijaitsevassa kahvilassa.

Kuolleita

Radiotoimittaja Jorma Elovaara kuoli lyhyen sairauden jälkeen 73-vuotissyntymäpäivänään 17. maaliskuuta. Elovaara oli 1960-luvun lopulla mukana seksuaalivähemmistöaktivistien järjestäytymisessä. Hän kuului vuonna 1967 Toisen säteen ryhmän perustajiin. Myöhemmin Elovaara toimi ensimmäisenä keskusteluseura Psyken puheenjohtajana. Elovaara teki ohjelmia 1960-luvulta lähtien Yleisradiossa, 1980-luvun loppupuolella Radio Cityssä ja sen jälkeen Lähiradiossa.

Muotilegenda Karl Lagerfeld kuoli 85-vuotiaana helmikuussa. Italialainen ohjaaja Franco Zeffirelli kuoli Firenzessä 96-vuotiaana kesäkuussa.

Ensimmäisen suomalaisen lesboelokuvan ohjannut Tuija-Maija Niskanen kuoli kesäkuussa 75-vuotiaana. Hänen ohjaamassaan Jäähyväiset (Avskedet) -elokuvassa innoittajana oli teatteriohjaaja Vivica Bandlerin elämä.

Yhdysvaltalainen sarjakuvataiteilija ja pilapiirtäjä Howard Cruse kuoli 26. marraskuuta 75-vuotiaana. Hän oli perustamassa ensimmäistä seksuaalivähemmistösarjakuvien Gay Comix -lehteä vuonna 1980. 

Broadway-musikaaleistaan tunnettu yhdysvaltalainen säveltäjä ja sanoittaja Gerald "Jerry" Herman kuoli joulukuussa 88 vuoden iässä.

Uutispoimintoja

Setan transtukipisteenä tunnettu palvelu tunnetaan jatkossa nimellä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus.

Seta palkitsi Asiallisen tiedon omena -tunnustuksella Pinkkipartio ry:n. Tunnustus jaettiin Turku Pridessa elokuussa. Samalla Seta nuhteli Kunniarotalla Suomen luterilaiselle evankeliumiyhdisstä SLEY:tä, joka oli julkaissut vuonna 2018 nuorille suunnatun "Kutsuvat sitä rakkaudeksi" -oppaan, jossa perheihanteena oli heteroydinperhemalli, ja seksuaalinen moninaisuus kuvattiin lähinnä ongelmana. 

Setan nuorisotoimikunnan järjestyksessään viidettä kertaa jakaman Vuoden sateenkaarinuori -tunnustuksen sai helsinkiläinen Mesi Kissaniitty. Tunnustus julkistettiin Lohjalla järjestetyssä pride-tapahtumassa. 

Syksyllä Seta myönsi ensimmäiset sateenkaarisertifikaattinsa. Ne myönnettiin Kinaporin ja Kampin palvelukeskuksille. Palvelukeskuksien työntekijät osallistuivat Setan seniorityön kautta pilotoituun koulutukseen. Lisäksi luotiin toimintasuunnitelmat.

Helsingin seudun Seta (Heseta) muutti nimekseen Helsinki Pride -yhteisöt ry.

Syksyllä 2018 Suomessa Hivpointin verkkokauppaan myyntiin tullut hiv-kotitesti on osoittautunut suosituksi, aiemmin testjä tilattiin ulkomailta. Myös Hiv-tartunnat ennaltaehkäisevä prep-lääkitys tuli pitkän odotuksen jälkeen Suomeen. THL julkaisi keväällä asiaa koskevan hoitosuosituksen ja julkinen terveydenhuolto aloitti prep-hoidot. Korkeassa hiv-riskissä olevat henkilöt alkoivat saada Hivpointin seksuaalineuvojan tekemän arvion prepin tarpeesta ja tarvittaessa lähetteen lääkärille hoidon arvioon. 

Loppukesästä kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan samansukupuolisen seksuaalikäyttäytymisen taustalla ei ole yhtä geeniä, vaan lukuisia geenejä ja ympäristötekijöitä. Ajatusta seksuaalisen suuntautuneisuuden synnynnäisyydestä vastustavat pitivät tutkimusta todisteena siitä, että homoseksuaalisuus olisi opittua käyttäytymistä pois “luonnollisesta” heteroseksuaalisuudesta, eikä perimän säätelemä ominaisuus. Toisaalta, tieteen piirissä on pitkälti jo aikaa sitten hyväksytty käsitys, että synnynnäistä seksuaalista suuntautuneisuutta ja sukupuoleen liittyviä asioita säätelee eräiden muiden asioiden muassa mittava joukko eri geenejä ja sikiöajan hormonikylpy. 

Pohjoismaiden tasa-arvoministerit päättivät aloittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksiin liittyvän poliittisen yhteistyön.

Lääkäriliitossa käynnistyi keskustelu liiton osallistumisesta pride-tapahtumaan. Lopputuloksena loppuvuodesta syntyi päätös siitä, että lähes kaikkia Suomen lääkäreitä edustava lääkäriliitto osallistuu Helsingin pride-tapahtumaan.

Kansainväliseen hlbti-uutisointiin jäi aukko, kun GayStarNews -hlbti-uutispalvelu lopetti toimintansa. Länsimaissa valtamedia toisaalta huolehtii pääsääntöisesti yhä paremmin hlbti-aihepiiristä kertomisesta.

Keväällä valittiin sateenkaarikuninkaalliset dtm:ssä järjestetyissä finaalitapahtumissa. Konsta Nupponen on Mr. Gay Finland 2019 ja Lotta Jäppinen on Miss Gay Finland 2019.

Yhdysvalloissa demokraattien piirissä käynnistyi ehdokkaan etsiminen vuoden 2020 presidentinvaaliin. Yllättäen nosteessa on ollut pormestari-Pete - alle nelikymppinen Pete Buttigieg, pikkukaupungin avoimesti homo pormestari. Kilvoittelussa mukana ovat myös esimerkiksi konkarit Joe Biden ja Bernie Sanders vahvuuksineen ja heikkouksineen. Republikaaneissa vastaehdokkaan etsintä kohusta toiseen velloneelle, jatkokautta havittelevalle Donald Trumpille ei samalla tavoin ole näkyvillä.

Venäjällä puolestaan mieshenkilö ilmoitti vaativansa vahingokorvauksia älylaitevalmistaja Applelta, koska hänen mukaansa iPhone ajoi hänet homoseksuaalisuuteen.

Keveimpiin ja iloisiin uutisiin kuuluu eläinuutinen Australiasta, jossa syntyi pingiviinikoirasparin hautoma poikanen. Tapausta seurattiin maailmanlaajuisesti. Myös Berliinin eläintarhassa koiraspari hautoi munaa.

2 kommenttia

Miksikäs Kulttuuria ja viihde-elämää -osiosta on jäänyt pois maininta kansainvälistä mainetta niittäneen ja Helsingin uudenvuoden 2020 juhlassakin stygesti esiintyneen Alman parisuhde-esilletulosta kevät-kesällä 2019, josta oli haastattelua myös maailman pää-hlbtiq-medioissa?

https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/8acae85b-ac58-454d-bffb-ab00f22e7492
https://www.gaytimes.co.uk/amplify/119948/alma-is-ready-to-be-the-queer-female-popstar-she-always-wanted-to-see-amplify-by-gay-times/