Keskustelu räppärin kaapistatulon ympärillä jatkuu

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 4
Lil Nas X (kuva: Ian West / PA Photos / Lehtikuva)

Rap-artisti ja laulaja Lil Nas X (oik. Montero Lamar Hill), 20, tuli kaapista kesäkuun lopussa. Hänen ja Billy Ray Cyrusin kantrivaikutteinen hip hop -kappale Old Town Road oli noussut keväällä viikkokausiksi Billboard Hot 100 -listan kärkeen ja rikkoi ennätyksiä. Hän oli ennakkomainostanut kappaletta esimerkiksi nuorison suosimassa TikTok-someapplikaatiossa.

Atlantassa vuonna 1999 syntyneen Lil Nas X:n musiikkigenret ovat hip hop ja country rap. Niin hip hopin kuin countrynkin piirissä asenteet ovat seksuaalisuuden suhteen olleet perinteisesti vanhoilliset; muuta kuin heteroseksuaalisuutta katsotaan alta kulmien. Esimerkiksi country-supertähti Dolly Parton on kuitenkin näkyvästi puhunut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien puolesta. Countryn - erityisesti kuluttajien - piirissä elää myös rasistisia asenteita.

Kaapistatulo

Pride-kuukauden päätteeksi 30. kesäkuuta 2019 Lil Nas X postasi twitteriin kaksi viestiä, joissa tämän tulkittiin tulleensa kaapista ulos. Ensimmäisen tekstin yhteydessä on näkyvillä myös sateenkaarihymiö.

Virhe median upotuksessa.

- Jotkut jo tiesitte, jotkut ette välitä, jotkut ette enää puhu minulle. Mutta ennen kuin tämä kuukausi päättyy, tahdon teidän kaikkien kuuntelevan tarkasti c7osure -kappaleen.

Haastatteluissa Lil Nas X on kertonut kappaleen kertovan hänen seksuaalisuudestaan.

Toisessa twiittauksessa Lil Nas X nostaa esiin levyn kansikuvan rakennuksen sateenkaaren värejä.

BBC:n haastattelussa oli muttamaa päivää myöhemmin selväsanainen seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan: hän kertoi olevansa homo ja ymmärtävänsä, että asiaa ei ehkä sulateta helposti sen paremmin kuin country- tai rap-piireissä. Hän kertoi harkinneensa aiemmin seksuaalisuutensa viemistä mukanaan hautaansa.

Välittömästä kaapistatulotwiittauksen jälkeen sosiaalisessa mediassa käynnistyi keskustelu, jossa enemmistö kommenteista oli kannustavia, mutta kielteisiäkin viestejä on nähty. Joissain kommenteissa Lil Nas X:n arveltiin “vedättävän” ja kaapistatulon olevan vain julkisuustempun. Monet muut musiikintekijät ovat tukeneet Lil Nas X:ää, esimerkiksi laulaja Miley Cyrus

Virhe median upotuksessa.

Old Town Road -kappaleen viimeisimmällä remix-versiolla vieraileva räppäri Young Thug puolestaan on esittänyt harminsa siitä, että Lil Nas X nähdään jatkossa vain homoseksuaalisuutensa kautta ja tämän tekemä musiikki jää taka-alalle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

4 kommenttia

Noissakin piireissä se asenne-ongelmaisuus ei liity country- tai rap-piireihin kokonaisuutena, vaan ongelmaisuus kulminoituu noissakin piireissä konservatiivis-uskonnollisesti lokeroituneisiin country- tai rap-piiriosiin - joiden kesken kuulutaan eri lahkokuntiin (hip hop -piireissä enemmän niitä "karismaattisia" uskonto-hihhuli -suuntauksia). Hip hop -piireissähän se näkyy uskonto-tatuointeina ja -koruina (myöskin Lil Nas X:lläkin). Mikä on hyvä pitää mielessä.

Tiedä sitten, onko Lil Nas X:llä tynkkys-traumatiikkaa, eli onko jokin heilari-lahko tms. häntä piinannut tai etenkin nyt, mutta siitä kuultaneen ehkä sitten joskus myöhemmin, kuten Tynkkynenkin avautui siitä, miten kristityt piinaavat häntä, maahanmuuttaja-miehensä asiassakin.

Taannoinhan countrymusan puolelta Steve Grand tuli ulos kaapista ja kertoi eheytyshoitoihin joutumisistaan uskonnollisten ongelmapiirien takia.
https://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Grand
Countrya kuuntelevan yleisön kohdalla varmasti konservatiivisella uskonnollisuudella onkin vahva vaikutus. Hip hop -ympyröissä ongelmat kummunnevat kuitenkin muualta kuin (ainakaan suorasta) uskonnollisuudesta.