Kaapistatulo

Kaapistatulolla hlbti-aihepiirin yhteydessä tarkoitetaan sitä, että henkilö lakkaa salaamasta kuulumistaan seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Kaapissa olemisella tarkoitetaan sitä, että joku ei ole omasta seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan tai sukupuoli-identiteetistään avoin. Vuosittainen kaapistatulon teemapäivä on 11. lokakuuta. Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta lisää hlbti FAQ -artikkelissa.

Moni kokee kaapissaolon tukalana, mutta toisaalta ajatuksen kaapistatulosta pelottavaksi. Kaapistatulo puolestaan on monen mielestä helpottavaa.

Kun lapsi tai nuori kertoo kuuluvansa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön

Lapsen kertoessa homoseksuaalisuudestaan, biseksuaalisuudestaan, transsukupuolisuudestaan tai muunsukupuolisuudestaan voi vanhemman olla vaikea suhtautua. Voi tulla ajatuksia siitä, että onko tehnyt kasvatuksessa jotakin väärin tai toiminut jotenkin muuten virheellisesti. Jotkut saattavat ajatella, että lapsella tai nuorella kyse olisi jostain vaiheesta tai omaksutusta muotiasiasta.

Seksuaalinen suuntautuneisuus ja sukupuoli kaikkine ulottuvuuksineen ovat kuitenkin synnynnäisiä ominaisuuksia, eikä niitä voi ohjata kasvatuksella. Esimerkiksi leikkien ja kiinnostumisen ohjaaminen "sukupuolelle tyypilliseen" suuntaan ei vaikuta seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai sukupuoleen. Tilan antaminen ja hyväksyntä vaikuttavat siihen, miten lapsi tai nuori varttuessaan kykenee hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Kun lapsi tai nuori tulee "kaapista ulos" - kertoo seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan tai sukupuoleen liittyvästä käsityksestään, on se luottamuksen osoitus. Kynnys kertomiseen on nuorelle suuri.

Kuinka vanhemman on hyvä reagoida?

Parasta mitä vanhempi voi tehdä, on ilmaista, ettei mikään muutu: olet lapseni ja rakastan sinua juuri sellaisena kuin olet. Tilanteessa ei pidä alkaa puida asiaa, ellei lapsi nimenomaan halua sitä.

Jos asiassa on nieleskeltävää, nieleskele ja ota aikuisena selvää asioista. Tarvittaessa ammattimaista tukea ja keskusteluapua on saatavilla. Lapsen tai nuoren tehtävä ei ole toimia aikuisen tukena, eikä tällä ole sellaiseen voimavaroja, varsinkin, jos hänellä itselläänkin on vielä asian suhteen sulateltavaa.

Lapsi tai nuori voi myös kertoa epävarmuudestaan seksuaalisen suuntautuneisuutensa tai sukupuolensa suhteen. Mikäli se on "jokin vaihe", niin se menee ohi, jos on mennäkseen. Älä kyseenalaista, vaan kuuntele ja kerro hyväksyväsi hänet sellaisena kuin tämä on. Hän on itse asian suhteen paras asiantuntija.

Jos lapsi tai nuori kokee pelkoa tai hämmennystä asian suhteen, tai hän ei tunnu hyväksyvän omaa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumistaan, on mahdollista saada ammattiapua. Nykytiedon mukaan seksuaalinen suuntautuneisuus tai kokemus omasta sukupuolesta eivät ole tahdonalaisesti tai terapioin muutettavissa.

Älä levittele lapsen tai nuoren sinulle uskomaa asiaa, ellei tämä nimenomaisesti sitä itse pyydä. Se ei ole muiden asia: ei sukulaisten, tuttavien tai muunkaan elämänpiirin. Eikä varsinkaan sosiaalisen median verkostojen.

Jos lapsi tai nuori ei kerro, mutta arvelet tämän salaavan asiaa

Älä painosta, kuulustele tai vaadi selityksiä. Viesti mieluummin varovasti, että hyväksyt lapsesi juuri sellaisena kuin tämä on. Hanki tietoa, jotta olet käytettävissä sitten, kun lapsesi on valmis itse kertomaan, tulemaan "kaapista ulos".

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla lapsilla ja nuorilla on muita huonommat mahdollisuudet saada asiallista tietoa seurustelusta ja seksistä. Koulujen seksivalistus on heterolähtöistä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt saatetaan mainita lähinnä sivulauseissa ja pahimmillaan vähemmistöjä saatetaan käsitellä kielteiseen sävyyn.

Ota selvää ja ole tarvittaessa tukena. Älä kuitenkaan kysele tai painosta. Hyväksy.

Kaapistatuloon liittyvää sisältöä