Varusmiesten marssilauluissa esiintyy yhä sopimattomuuksia, vaikka Puolustusvoimat kieltää epäasiallisen kielenkäytön, kertoo Yle.
Yksi lauluissa pilkattavista ryhmistä ovat homoseksuaalit, samalla kun marssimassa saattaa olla kaapissa oleva homo. Lauluissa esiintyy myös rasismia, naisvihamielisyyttä tai rivoutta.
Jutun taustalla on verkkokysely, jossa selvitettiin sitä, onko loukkaavaksi koettuja lauluja laulettu heidän palvelusaikanaan. Kaikkiaan 895 henkilöä vastasi. Osa oli suorittanut varusmiespalvelun vuosikymmeniä sitten, osa vasta hiljan.
Joistain vastauksista kävi ilmi, että itse homona ei ollut mukavaa laulaa mukana laulua, jossa vitsailtiin homoseksuaalisuudesta. Jotkut vastaajista taas kyseenalaistivat selvityksen tarpeellisuuden tai katsoivat sen olevan Puolustusvoimien mustamaalaamista. Viitattiin esimerkiksi mielensäpahoittajiin.
Epäviralliset marssilaulut säilyvät, kun varusmiesjohtajat jatkavat perinnettä: lauluttavat johtamillaan alokkailla itse puoli vuotta aiemmin oppimaansa laulua.
Ylen haastatteleman Turun yliopiston folkloristiikan tutkija Tuomas Hovin mukaan ronski huumoriperinne lauluineen liittyy yhteisöllisyyden ja me-hengen luomiseen suljetussa yhteisössä.
Eräs kyselyyn vastanneen mukaan lauluja ei laulettu pilkaksi vaan keventäjäksi.
Varusmiesliiton puheenjohtaja Matias Pajulan mukaan marssilaulujen tarkoituksena on hengennostatus. Hän muistuttaa, että vaikkapa seksuaalivähemmistöjä solvaavat laulut voivat aiheuttaa vihamielisyyttä vähemmistöjä kohtaan.
Ylen haastattelema puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) toteaa, että epäasialliset marssilaulut eivät kuulu Puolustusvoimiin. Puolustusvoimien viestintäjohtaja everstiluutnantti Torsti Astrénin mukaan epävirallisia marssilauluja ei ole erikseen kielletty, mutta asia on selvä: asiattomia lauluja ei saa laulaa.
Nykyään armeijassa pyritään siihen, että asepalveluksessa olevat myös viihtyvät. Myös seksuaalivähemmistöjen edustajien hyvinvointiin kerrotaan kiinnitettävän huomiota enemmän kuin ennen. Puolustusvoimien organisaation ylätasoilta on vakuuteltu, että varusmispalvelus ja puolustusvoimat on tasa-arvoinen ympäristö. Perusteluna on käytetty Puolustusvoimien ohjetta tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta, jonka mukaan henkilöön liittyvät ominaisuudet eivät saa vaikuttaa tämän kohteluun.
Kesällä 2016 ylikersantti Juho Pylvänäinen osallistui Helsinki Pride -kulkueeseen virka-asussaan, ja aiheesta virisi keskustelu, joka kosketteli myös seksuaalivähemmistöjen asemaa Puolustusvoimissa.
Kävi ilmi, että varusmiesten kouluttajien nykyisissä ohjeissa otetaan huomioon myös hlbti-vähemmistöt. Niissä korostetaan asiallisen suhtautumisen ja turvallisen ilmapiirin tärkeyttä. Varusmiesten koulutukseen kuuluu oppitunteja tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja syrjimättömyydestä.
- Olisi kuitenkin itsensä huijaamista ajatella, että kun viralliset ohjeet on annettu, asia on sillä selvä. Ajatella, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus on käskemällä valmis, todettiin Ruotuväki-lehdessä heinäkuussa 2016.
Varusmiesliiton puheenjohtaja Matias Pajula toteaa, että sopimattomaksi tiedettyjä lauluja lauletaan yhä, vaikkakin sellainen on vähenemään päin. Ylen jutussa arvioidaan, että konservatiivisessa ympäristössä muutos on hidasta, mutta kuitenkin yleisen ilmapiirin muuttuessa asiattomuudet samalla vähenevät.
Homoudestaan ei ole helppo olla armeijassa avoin - vaikka nykyään ehkä voisikin
Ruotuväki-lehti: Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ei ole käskemällä valmis
Upseerien asennetta seksuaalivähemmistöjä kohtaan selvitetty