Yleisurheilun MM-kilpailut käynnistyvät Qatarin pääkaupungissa Dohassa perjantaina. Keskustelua on herättänyt esimerkiksi maan seksuaalivähemmistöihin kohdistuva lainsäädäntö: homoseksuaalisesta suhteesta voidaan tuomita pitkään vankeusrangaistukseen.
Kilpailijoissa, taustajoukoissa, raportoivissa toimittajissa ja kommentaattoreissa sekä myös yleisössä on useita hlbti-vähemmistöihin kuuluvia.
Qatarin rikoslain mukaan miesten välisestä seksistä voidaan tuomita vähintään vuoden ja korkeintaan kolmen vuoden vankeusrangaistukseen. Joissain tapauksissa rangaistus voi olla enimmillään seitsemän vuotta vankeutta. Esiaviollisesta suhteesta kiinni jäänyt muslimi voidaan lain mukaan tuomita jopa kuolemaan, sukupuolesta riippumatta. Ei kuitenkaan ole todisteita siitä, että samaa sukupuolta olevien välisestä yhteisymmärryksessä harrastetusta seksistä samaa sukupuolen välillä olisi Qatarissa tuomittu ketään kuolemaan.
Myös Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteessa muistutetaan, että homoseksuaalisuus nähdään maassa sovellettavassa sharia-laissa rikoksena, samoin avioliiton ulkopuoliset suhteet ja alkoholin käyttö.
Maan yleisurheiluliiton puheenjohtaja Dahlan Al Hamad on kuitenkin vakuutellut, että kisavieraiden yksityisyyttä ja kansainvälisiä sääntöjä kunnioitataan. Hän kuitenkin vaati vieraita kunnioittamaan paikallisia sääntöjä ja tapoja. Myös kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja Sebastian Coe on vakuutellut, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien on turvallista matkustaa kilpailuihin.
Vuonna 2022 Qatar isännöi Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuja, ja myös tämä on herättänyt keskustelua ihmisoikeuksien toteutumisesta maassa.