Yleisurheilun MM-kisat Qatarissa - samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet maassa rangaistavia

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 5
Khalifa International Stadium (kuva: Preacher lad, CC BY-SA 4.0)

Yleisurheilun MM-kilpailut käynnistyvät Qatarin pääkaupungissa Dohassa perjantaina. Keskustelua on herättänyt esimerkiksi maan seksuaalivähemmistöihin kohdistuva lainsäädäntö: homoseksuaalisesta suhteesta voidaan tuomita pitkään vankeusrangaistukseen.

Kilpailijoissa, taustajoukoissa, raportoivissa toimittajissa ja kommentaattoreissa sekä myös yleisössä on useita hlbti-vähemmistöihin kuuluvia. 

Qatarin rikoslain mukaan miesten välisestä seksistä voidaan tuomita vähintään vuoden ja korkeintaan kolmen vuoden vankeusrangaistukseen. Joissain tapauksissa rangaistus voi olla enimmillään seitsemän vuotta vankeutta. Esiaviollisesta suhteesta kiinni jäänyt muslimi voidaan lain mukaan tuomita jopa kuolemaan, sukupuolesta riippumatta. Ei kuitenkaan ole todisteita siitä, että samaa sukupuolta olevien välisestä yhteisymmärryksessä harrastetusta seksistä samaa sukupuolen välillä olisi Qatarissa tuomittu ketään kuolemaan.

Myös Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteessa muistutetaan, että homoseksuaalisuus nähdään maassa sovellettavassa sharia-laissa rikoksena, samoin avioliiton ulkopuoliset suhteet ja alkoholin käyttö. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Maan yleisurheiluliiton puheenjohtaja Dahlan Al Hamad on kuitenkin vakuutellut, että kisavieraiden yksityisyyttä ja kansainvälisiä sääntöjä kunnioitataan. Hän kuitenkin vaati vieraita kunnioittamaan paikallisia sääntöjä ja tapoja. Myös kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja Sebastian Coe on vakuutellut, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien on turvallista matkustaa kilpailuihin.

Vuonna 2022 Qatar isännöi Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuja, ja myös tämä on herättänyt keskustelua ihmisoikeuksien toteutumisesta maassa. 

5 kommenttia

Ikävä asia Qatarissa,
jossa sitten muuten keskenään hyvissä väleissä olevat miehet kävelevät käsikädessä kaduilla, halaustervehtivät ja poskisuutelevat - toisin kuin meillä "ihan heteromiehet".

Eli Qatarissa samansuuntaista tuomioaikaa kuin esim. Suomessa 1952 Helsingin olympialaisten aikaan, kun homorakkaus oli (protestantti-kristittyjen toimesta) tuomittu vielä laittomaksi, 2 vuoden vankilatuomiolla. Tuolloinhan 1950-luvulla homojen / biseksuaalien vainoamisissa oli vielä piikkikin, sotavuosien jälkeisen "kurinpalautuksen" verukkein ja poliisit kolusivat puistoja ja vihjeitä.

MM-urheilukisojen ja olympialaisten historiassa onkin ollut monia vuosia, joiloin kisat ovat olleet maissa, joissa homorakkaus on ollut laitonta, etenkin Saksan, Britannian, Yhdysvaltain ja Venäjän maaperillä olleissa kisoissa.

Qatarin yleisurheilun MM-kisoja ei olisi pitänyt hyväksyä, vaan antaa lähinaapurimaan Bahrainin järjestää kisat, koska siellä homorakkaus on ollut laillista liki yhtä kauan kuin nyky-Suomessakin, eli vuodesta 1976 lähtien. Ja Bahrain onkin eräänlainen tuon alueen "San Francisco".
Eikös tähän kuuluisi allahia ja islamia pilkkaava kommentti ”usko kakkoselta”? Qatarissa ei ole kristinuskoa vaan islam. Mikset human kirjoita islamista samaa kuin kristinuskomuksesta?