Helsinki Pride 2019 -kulkue kokosi yhdenvertaisuuden puolustajia pääkaupungin keskustaan lauantaina 29. kesäkuuta.
Kulkueen selvin viesti oli translakiuudistuksen tarve. Monissa yhteyksissä esitettiin vaatimus, että myös alaikäisten transsukupuolisten oikeudet on sisällytettävä uuteen lainsäädäntöön.
Katso kuvagalleria: Helsinki Pride 2019 -kulkue
Katso kuvagalleria: Helsinki Pride 2019 -puistojuhla
Kulkue lähti Senaatintorilta liikkeelle kello 12 pitkin Aleksanterinkatua. Samalla muita katuja pitkin kulki vielä massiivinen ihmisvirta kohti Senaatintoria. Aleksanterinkadulta kulkue eteni Mannerheimintien ja Eteläesplanadin kautta Kasarmikadulle, josta kulkueen kärki noin kolme varttia myöhemmin kulki Neitsytpolun kautta Kaivopuistoon, puistojuhlapaikalle.
Järjestäjän arvioksi osallistujamäärästä on aiemmin iltapäivällä kerrottu noin 80 000, mutta tapahtuman juontajat kertoivat viiden aikaan yleisölle ennätyksellisestä yli 100 000 osallistujan määrästä. Kuuden jälkeen kerrottiin viranomisten kävijämääräarvion olevan 110 000. Kulkue ja puistojuhla sujuivat poliisin mukaan rauhallisesti. Sää oli puolipilvinen ja etenkin aurinkoisina hetkinä lämmin.
Ministerien puheet
Pääministeri Rinne ja tapahtuman suojelija Pekonen pitivät puheet. Molempien puheiden sukupuolineutraalista ilmaisusta oli pidetty huolta. Tapahtuman juonnoissa sen sijaan lipsahti jonkun kerran ”naiset ja herrat”.
Tapahtuman suojelija, ministeri Aino-Kaisa Pekonen kävi puheessaan läpi priden-liikkeen ja yhdenvertaistumisen kehityksen historiaa. Hän kävi läpi myös Suomalaisen hlbti-vähemmistöihin liittyvän lainsäädännön kehittymistä, ja otti esiin nykyisen translainsäädännön ihmisioikeuksia loukkaavan tilan.
- Nykyisen translain sukupuolen vahvistamiselle asettamat ehdot on helppo todeta liian raskaiksi. Myös lain virallinen nimi "laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta" on auttamatta vanhentunut.
- Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät ole valmiita. Suomi ei ole vielä valmis. Laissa ja asenteissa on tapahtunut paljon, mutta vielä on tehtävää myös meidän lainsäädännössämme.
Pekonen totesi nykyisen lain aiheuttavan tarpeetonta kärsimystä niille, jotka ovat sattuneet syntymään kehoon, joka ei vastaa sitä, keitä he sisimmässään ovat.
- Harva laki koskettaa yksilön identiteetille niin keskeisiä kysymyksiä kuin juuri translaki.
Hän totesi nykyisen hallituksen olevan sitoutunut säätämään uuden itsemääräämisoikeutta kunnioittavan lain sukupuolen vahvistamisesta, jossa lääketieteelliset hoidot eriytetään juridisen sukupuolen korjaamisesta.
Pekonen otti esiin myös kuntien lisääntyneen halun osallistua pride-tapahtumiin. Hän myös muistutti, että konkreettinen tasa-arvo- ja yhdenvertaistuustyö tekee esimerkiksi kunnista ja kaupungeista parempia paikkoja asua kaikille.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten hän totesi olevan erityisen haavoittuvassa asemassa. He joutuvat useammin häirinnän ja kiusaamisen kohteeksi kuin vähemmistöön kuulumattomat.
- Yhdenvertaisuuden edistäminen ei vie meiltä keneltäkään pois mitään, mutta tämä viikko ja tämä juhla antaa meille jokaiselle aivan valtavasti, totesi Pekonen.
Pääministeri Antti Rinne totesi tällaisten tapahtumien olevan tärkeitä, koska ihmisarvo on jakamaton. Jokainen ihminen on itsessään arvokas, ja sen täytyy näkyä maailmalla.
- Olen lähtenyt politiikkaan itse mukaan aikanaan sen takia, että haluan tehdä maailmasta parempaa. Tällaisten tapahtumien ihmisten yhteisöllisyyden kautta syntyy parempaa maailmaa. Toivon, että ensi vuonna on vielä tuplasti porukkaa lisää samalla marssilla ja saadaan syntymään tilanne, että viesti lähtee Suomesta: tasa-arvo, yhdenvertaisuus, tasa-arvo kaikille.
Hän toivoi, että jakamattoman ihmisarvon viestiä viedään eteenpäin kaikille.
Konttikirkolla olivat paikalla myös piispat Teemu Laajasalo ja Björn Vikström.
Esiintyjiä
Vakavia aiheita käsittelevien puheiden lisäksi puistotapahtumassa oli tarjolla myös viihdettä.
Puistojuhlan ohjelma jatkui noin kuuteen asti, jonka jälkeen väki alkoi poistua alueelta, joskin monet jäivät pitkäksikin aikaa nauttimaan puistoon auringonpaisteesta ja sulattelemaan kokemaansa.