Helsinki Pride 2019 keräsi pääkaupungin keskustan täydeltä yhdenvertaisuuden puolustajia

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 5
Kulkueen kärkijoukoissa olivat mm. pääministeri Antti Rinne (sdp) puolisoineen, aiempi Helsingin piispa Irja Askola sekä Timo Harakka (sdp).

Helsinki Pride 2019 -kulkue kokosi yhdenvertaisuuden puolustajia pääkaupungin keskustaan lauantaina 29. kesäkuuta.

Kulkueen selvin viesti oli translakiuudistuksen tarve. Monissa yhteyksissä esitettiin vaatimus, että myös alaikäisten transsukupuolisten oikeudet on sisällytettävä uuteen lainsäädäntöön.

Katso kuvagalleria: Helsinki Pride 2019 -kulkue

Katso kuvagalleria: Helsinki Pride 2019 -puistojuhla

Kulkue lähti Senaatintorilta liikkeelle kello 12 pitkin Aleksanterinkatua. Samalla muita katuja pitkin kulki vielä massiivinen ihmisvirta kohti Senaatintoria. Aleksanterinkadulta kulkue eteni Mannerheimintien ja Eteläesplanadin kautta Kasarmikadulle, josta kulkueen kärki noin kolme varttia myöhemmin kulki Neitsytpolun kautta Kaivopuistoon, puistojuhlapaikalle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Järjestäjän arvioksi osallistujamäärästä on aiemmin iltapäivällä kerrottu noin 80 000, mutta tapahtuman juontajat kertoivat viiden aikaan yleisölle ennätyksellisestä yli 100 000 osallistujan määrästä. Kuuden jälkeen kerrottiin viranomisten kävijämääräarvion olevan 110 000. Kulkue ja puistojuhla sujuivat poliisin mukaan rauhallisesti. Sää oli puolipilvinen ja etenkin aurinkoisina hetkinä lämmin.

Tuomiokirkon portaat ja koko Senaatintori oli täynnään kulkueen starttia odotellutta väkeä
Tapahtuman järjestäjän ajoneuvo
Kulkue liikkeellä
Kasarmikadulla oli kaksi Aito Avioliitto -aktivistia markkinoimassa käsitystään avioliitosta vain miehen ja naisen välisenä.
Kaivopuistoon jo ennalta saapuneiden seuraksi saapuu kulkueväkeä tasaisena virtana
Puistojuhlan juontajat esittäytyivät kello 13.15
Helsinki Pride -yhteisö ry:n toiminnanjohtaja Aaro Horsma kertoi vuoden teemasta, joka on ”Liike”. Hänen vierellään viittomakielen tulkit.

Ministerien puheet

Pääministeri Rinne ja tapahtuman suojelija Pekonen pitivät puheet. Molempien puheiden sukupuolineutraalista ilmaisusta oli pidetty huolta. Tapahtuman juonnoissa sen sijaan lipsahti jonkun kerran ”naiset ja herrat”.

Tapahtuman suojelija Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja Helsinki Pride -yhteisöt ry:n puheenjohtaja Juha Kilpiä

Tapahtuman suojelija, ministeri Aino-Kaisa Pekonen kävi puheessaan läpi priden-liikkeen ja yhdenvertaistumisen kehityksen historiaa. Hän kävi läpi myös Suomalaisen hlbti-vähemmistöihin liittyvän lainsäädännön kehittymistä, ja otti esiin nykyisen translainsäädännön ihmisioikeuksia loukkaavan tilan.

- Nykyisen translain sukupuolen vahvistamiselle asettamat ehdot on helppo todeta liian raskaiksi. Myös lain virallinen nimi "laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta" on auttamatta vanhentunut.

- Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät ole valmiita. Suomi ei ole vielä valmis. Laissa ja asenteissa on tapahtunut paljon, mutta vielä on tehtävää myös meidän lainsäädännössämme. 

Pekonen totesi nykyisen lain aiheuttavan tarpeetonta kärsimystä niille, jotka ovat sattuneet syntymään kehoon, joka ei vastaa sitä, keitä he sisimmässään ovat. 

- Harva laki koskettaa yksilön identiteetille niin keskeisiä kysymyksiä kuin juuri translaki.

Hän totesi nykyisen hallituksen olevan sitoutunut säätämään uuden itsemääräämisoikeutta kunnioittavan lain sukupuolen vahvistamisesta, jossa lääketieteelliset hoidot eriytetään juridisen sukupuolen korjaamisesta. 

Pekonen otti esiin myös kuntien lisääntyneen halun osallistua pride-tapahtumiin. Hän myös muistutti, että konkreettinen tasa-arvo- ja yhdenvertaistuustyö tekee esimerkiksi kunnista ja kaupungeista parempia paikkoja asua kaikille. 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten hän totesi olevan erityisen haavoittuvassa asemassa. He joutuvat useammin häirinnän ja kiusaamisen kohteeksi kuin vähemmistöön kuulumattomat. 

- Yhdenvertaisuuden edistäminen ei vie meiltä keneltäkään pois mitään, mutta tämä viikko ja tämä juhla antaa meille jokaiselle aivan valtavasti, totesi Pekonen. 

Audio
Priden suojelija, sosiaali- ja terveysministeriksi Aino-Kaisa Pekonen (vas) puhui puistojuhlassa.
Pääministeri Antti Rinne totesi lyhyessä tervehdyksessään jakamattoman ihmisarvon kuuluvan kaikille.

Pääministeri Antti Rinne totesi tällaisten tapahtumien olevan tärkeitä, koska ihmisarvo on jakamaton. Jokainen ihminen on itsessään arvokas, ja sen täytyy näkyä maailmalla.

- Olen lähtenyt politiikkaan itse mukaan aikanaan sen takia, että haluan tehdä maailmasta parempaa. Tällaisten tapahtumien ihmisten yhteisöllisyyden kautta syntyy parempaa maailmaa. Toivon, että ensi vuonna on vielä tuplasti porukkaa lisää samalla marssilla ja saadaan syntymään tilanne, että viesti lähtee Suomesta: tasa-arvo, yhdenvertaisuus, tasa-arvo kaikille. 

Hän toivoi, että jakamattoman ihmisarvon viestiä viedään eteenpäin kaikille.

Audio
Pääministeri Antti Rinne (sdp) puhui Helsinki Priden puistojuhlassa.
Puolueiden ja järjestöjen paviljonkien joukossa oli myös evankelis-luterilaisen kirkon konttikirkko.

Konttikirkolla olivat paikalla myös piispat Teemu Laajasalo ja Björn Vikström.

Esiintyjiä

Vakavia aiheita käsittelevien puheiden lisäksi puistotapahtumassa oli tarjolla myös viihdettä.

Darude
Daruden esiintymisen lomassa lavalla piipahti myös Putouksesta tuttu Nöpö-Felix, joka kertoi, että heidän espoolaiskoulussa ei syrjitä ketään, paitsi vantaalaisia.
Väkeä oli paitsi kasaantunut lavan edustalle, myös eri puolille laajaa puistoa.
Tuure Boelius

Puistojuhlan ohjelma jatkui noin kuuteen asti, jonka jälkeen väki alkoi poistua alueelta, joskin monet jäivät pitkäksikin aikaa nauttimaan puistoon auringonpaisteesta ja sulattelemaan kokemaansa.

Sateenkaariliputus Helsingin kaupungintalolla

5 kommenttia

He osallistuvat yksityisinä ihmisinä.
Haluavat itselleen julkisuutta.
Ehkä Prideen on nykyään helpompaa ja riskittömämpää osallistua sen takia, että koko konsepti on etäännytetty niin tehokkaasti homoseksuaalisuudesta. Tapahtumasta on tulossa vain jokin yleinen ihmisoikeuskampanja, jolla on historiallisia mutta nuoremmalle polvelle jo etäisiltä tuntuvia yhtymäkohtia homo- ja lesboliikkeeseen. Tämä näkyy symbolisesti tuossa uudessa sateenkaarilipussa, jossa on mukana sukupuoleen ja ihonväriin viittaavat raidat.

Tätä queer-vaikutteista lippua on esitetty uudeksi pride-lipuksi. Minusta on visuaalisesti suuntautuneena ihmisenä mielenkiintoista, miten uudet värit on aseteltu "vanhan" mallin päälle ikään kuin nuolen tai auran muotoon, niin että tulee vaikutelma yli pyyhkivästä liikkeestä. Nehän olisivat voineet olla suorina palkkeina, ikään kuin sivuhuomautuksena vähemmistöjen sisäisten vähemmistöjen olemassaolosta, mutta nyt vaikutelma on päinvastoin se, että uusi aate peittää alleen vanhan.