Lappeenranta vietti ensimmäistä pride-tapahtumaansa

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • Mikko Kivinen
Lappeenranta Pride 2019 -kulkue (kuva: Mikko Kivinen)

Etelä-Karjalan Lappeenrannassa on vietetty kaupungin ensimmäistä pride-viikkoa. Maanantaina käynnistyneen pride-viikon aikana on järjestetty monenlaista ohjelmaa ja hehkuvan helteisenä lauantai-iltapäivänä viikko huipentui pride-kulkueeseen. Osallistujia oli noin 1 200 järjestystä valvoneen yrityksen mukaan.

Kulkueeseen järjestäytyminen alkoi lauantaina kaupungintalon edustalla kellon lähestyessä yhtä. Pride-kulkue lähti liikkeelle kello 13, josta se suuntasi Kirkkokatua myöten kohti Kasinonpuistoa ja siellä järjestettävää pride-piknikkiä. 

Kulkue valmistautuu lähtöön (kuva: Mikko Kivinen)

Priden järjestävästä vuoden alussa käynnistetystä LPR Pride ry:stä Nina Laine kertoi ranneliike.netille pride-viikon kulusta:

- Viikon ohjelma käynnistyi maanantaina paneelikeskustelulla translain uudistuksesta, jossa keskustelijoina oli edustajat Amnestylta ja Trasekista. Tiistaina oli kylttityöpaja kulkuetta silmälläpitäen. Keskiviikkona ja perjantaina järjestettiin luennot sateenkaariperheisiin ja perheellistymiseen sateenkaariperheissä. Torstaina oli nuorten kokoontuminen.

Lauantain kulkueen ja puistopiknikin jälkeen illalla järjestetään vielä bileet.

Kulkue valmistautuu (kuva: Mikko Kivinen)

- Lappeenrannan kaupunki tuki pride-tapahtumaa avustuksella järjestyksen valvojien kulujen osalta ja sen lisäksi kaupunki järjesti pride-liputuksen kaupungintalolla.

Laineen mukaan priden suunnittelu oli kaupungin kanssa aluksi hieman kankeaa, mutta pikku hiljaa yhteistyöhalu lisääntyi kaupungin puolelta. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Ollaan tosi kiitollisia, että kaupunki päätti järjestää liputuksen ja antoi avustusta. 

Myös liikenteenohjauksessa ja roskien keräämisessä tarvittavaa välineistöä saatiin kaupungilta lainaan. 

Lisäksi Lappeenrannan yliopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu ovat tukeneet tapahtumaa, samoin SDP:n paikallinen osasto. Myös yksityishenkilöt ja muut organisaatiot ovat antaneet sekä rahallista että muuta tukea tapahtumalle.

Nina Laine LPR Pride ry:stä kertoi ranneliike.netille tapahtumasta ja asenneilmapiiristä Lappeenrannassa.

Laine valotti myös yleistä asenneilmapiiriä kaupungissa.

Hän kertoi nuorten kokevan, että hyväksyntä on lisääntynyt. Vaikka yleensä nykyään voi olla oma itsensä, on kuitenkin sellaistakin, ettei avoimuutta seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuulumisesta välttämättä katsota hyvällä. Jotkut ajattelevat, että hlbti-vähemmistöön kuuluminen on oma valinta.

Myös pride-tapahtuman liepeillä on nähty asiatonta käytöstä, niin lauantain pride-kulkueen yhteydessä kuin viikolla järjestetyssä paneelikeskustelussakin. 

Lappeenrannan kaupungintalon edustalla järjestettiin pride-liputus kello 10-14. Muualla Suomessa aiempien tänä vuonna järjestettyjen pride-tapahtumien kokemusten jälkeen Lappeenrannan kaupungintalon sateenkaariliputukselle oli päätetty järjestää valvonta; LPR Pride ry:n puheenjohtaja oli vahdissa kulkueen ajan kello 14:ään asti, ettei lippuja viedä tai niille tehdä ilkivaltaa. Sateenkaariliput oli jo ehditty viedä Lappeenrannan Ohjaamon lipputangoista.

Pride-tapahtumia on tarkoitus järjestää tulevinakin vuosina. LPR Pride ry:n Nina Laine kertoo ranneliike.netille, että tarkoitus on tehdä Lappeenranta Pride -tapahtumasta vuosittainen perinne - ja saada ihmisiä vielä enemmän mukaan. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!