Ensimmäisen suomalaisen lesboelokuvan ohjaaja Tuija-Maija Niskanen on kuollut

  • Uutinen
  • Yleiset
  • vaeltaja2006
Huvilakatu 1, kaupunginjohtaja Erik von Frenkelin ja myöhemmin hänen tyttärensä Vivica Bandlerin kotitalo mereltä päin nähtynä.

Elokuvaohjaaja Tuija-Maija Niskanen on kuollut 75-vuotiaana. 1980-luvun alussa hän ohjasi ensimmäisen suomalais-ruotsalaisen lesboelokuvan Jäähyväiset (Avskedet). Siinä oli innoittajana teatteriohjaaja Vivica Bandlerin elämä.

Viime vuonna ilmestyneessä kirjassa ”Vivica Bandler – vuosisadan nainen” elokuvan käsikirjoittaja Eija Elina Bergholm ja kotiopettajatarta näytellyt Elina Salo muistelevat elokuvan tekoa. Aiheena olivat siis Vivica Bandlerin nuoruusvuodet. Elokuvaa tehtiin yhdessä Vivican kanssa ja käsikirjoitusta varten haastateltiin monia Vivican ysstäviä ja sukulaisia. Mukana ideoimassa olivat myös Jörn Donner ja Ruotsin yleisradion tv-draaman johtaja Lars Löfgren.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jo alkuvaiheessa elokuvan ohjaajaksi ehdotettiin Tuija-Maija Niskasta, mutta hänen työstään ei tässä kirjassa puhuta.

Elokuvassa autoritaarinen perheen isä on Magnus von Freyer, pankin johtaja. Alussa ollaan 1920-luvulla. Päähenkilönä on Valerie von Freyer eli Vivica lapsena. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Helsingin Huvilakatu 1:een eli Vivica Bandlerin kotitaloon, mutta oikeasti kuvaukset tehtiin Tukholman studioilla. Sinne oli lavastettu koko interiööri. Vain elokuvan alussa on kuvaa Huvilakatu 1:stä syysväreissä.

Jäähyväiset oli ensimmäinen osittain suomalainen elokuva, jossa aiheena on lesborakkaus. Suomessa elokuvan näki 20 000 katsojaa. Kansainvälisillä festivaaleilla elokuva kiersi 15 vuotta aiheensa vuoksi. Tv:ssä sen ensiesitys oli 1986. Sen jälkeen se huhujen mukaan kiersi videokopiona lesbolta toiselle. Viimeksi elokuva on esitetty tv:ssä vuonna 2013.

Tuija-Maija Niskanen oli syntynyt 1943. Melkein kaikki hänen ohjauksensa olivat tv-elokuvia. Hän työskenteli pitkään Ylen tv-teatterissa. Hän sai elokuvataiteen valtionpalkinnon vuosina 1973 ja 1976.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!