
Turku pride keräsi 5 000 osallistujaa
Turun pride-viikko huipentui lauantaina 26. elokuuta järjestettyyn mielenosoitukseen ja puistojuhlaan. Sään suosima tapahtuma keräsi noin 5 000 henkeä. Katso kuvagalleria!
Turun pride-viikko huipentui lauantaina 26. elokuuta järjestettyyn mielenosoitukseen ja puistojuhlaan. Sään suosima tapahtuma keräsi noin 5 000 henkeä. Katso kuvagalleria!
Kotka Pride 2023 järjestettiin 17. kesäkuuta.
Helsinki Pride 2023 -tapahtuman kulkue ja puistojuhla järjestettiin lauantaina 1. heinäkuuta.
Helsinki Pride 2023 -tapahtuma huipentui lauantaina kulkueeseen ja puistojuhlaan. Poliisin arvion mukaan kulkueeseen osallistui noin sata tuhatta ihmistä.
Tampereella vietetty Manse Pride -viikko huipentui lauantaina pride-kulkueeseen ja pääjuhlaan Sorsapuistossa. Pride-viikon teema on tänä vuonna ollut Ihmisinä yhdessä! Osallistujia on poliisin arvion mukaan 5 000. Katso juttu ja kuvagalleria!
Yksitoistapäiväisen Maspalomas Pride by Freedom 2023 -tapahtuman pääjuhlapäivänä lauantaina 13.5. järjestettyyn pridekulkueeseen osallistui yli 100 000 ihmistä. Katso kuvagalleria!
Liberaalista ilmeestä huolimatta startup-skenen käytännöt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tukemiseksi vaihtelevat. Tämä ilmenee Talouselämä-lehden tekemästä kyselystä ja haastatteluista. Tulokset julkaistiin numerossa 15/23.
Helsingin kaupunginteatterin syysohjelmistossa aloittaa draamakomedia Priscilla, joka on täynnä musiikkia ja yllätyksellisiä tilanteita.
Tietokirja Bi- ja panseksuaalisuus kokoaa yksiin kansiin kulttuuriantropologi Jenny Kangasvuon tutkimustyön parinkymmenen vuoden ajalta.
Tampereella vietetty Manse Pride -viikko huipentui lauantaina pride-kulkueeseen ja pääjuhlaan Sorsapuistossa. Osallistujia oli yli 3 000. Pride-viikon teema on ollut Ole totta Tampereella.
Gran Canarian Maspalomasissa juhlittiin Gay Pridea arviolta 80 000 vieraan voimin. Heitä oli saapunut erityisesti Saksasta ja Isosta Britanniasta. Juhlijoita oli saapunut muiltakin mantereilta, kuten Etelä-Amerikasta.
Yle Teema esittää keskiviikkoiltana Georgiaan sijoittuvan And Then We Danced -elokuvan. Elokuva herätti ensi-iltansa yhteydessä ärtymystä uskonnollis-konservatiivien parissa.
Keniassa elävien hlbti-vähemmistöihin kuuluvien asemaan tutustutaan Yle Areenassa katsottavana olevassa dokumentissa.
Risto Pakarisen kirjoittamassa Ulos kopista -kirjassa (Johnny Kniga) käsitellään Janne Puhakan tarinan kautta miesten jääkiekkoa, jossa homoseksuaalisuudestaan avoimesti kertoneita ei ole, mutta kulttuurin muutoksesta puhutaan.
70-luvun vaikuttajan Martin Schreckin sisar kirjailija Merete Mazzarella kertoo veljensä elämäntarinan kirjassa "Den violetta timmen". Viime vuosikymmeninä Schreckin elämää hallitsi suhde kahteen Thai-mieheen. Kirjoittaja miettii taustaa.
Vuosi 2021 meni edellisen vuoden tapaan koronapandemian varjossa. Ranneliike.netin vuosikatsauksessa on poimintoja vuonna 2021 esillä olleista hlbti-teemaisista aiheista.
Yle esittää 1930-luvun loppupuolen tositapahtumiin perustuvan draamasarjan kellarimestari Kurt Haijbyn ja Ruotsin kuninkaan Kustaa V:n suhteesta.
Wivi Lönnin ja Hanna Parviaisen nuoruudessa jako homoihin ja heteroihin on luultavasti jäsentynyt aivan eri tavalla kuin nykyään, sanovat tietokirjailijat Kristiina Markkanen ja Leena Virtanen. "Kysymys, olivatko lesboja, ei johda mihinkään".
Tampereella sijaitsevan Museokeskus Vapriikin Museojuttu-podcastin Rakastavat ritarit - homoseksuaalisuus keskiajalla ovat aiheena keskiajan mies- ja naisparit.
Nyrkkeilyn Euroopan mestari, MM-pronssimitalisti ja moninkertainen Suomen mestari Elina Gustafsson on tarinan keskipisteenä 300-sivuisessa Rohkeudella Elina Gustafsson -elämäkertateoksessa, jonka on kirjoittanut Ulla-Maija Paavilainen.
Huolella väritetyt valokuvat luovat aitoa taustaa teoksessa "Wivi Lönn - muistojen albumi". Suomen ensimmäinen itsenäinen naisarkkitehti kertoo minä-muodossa työstään, elämästään ja ystävyydestä Hanna Parviaisen kanssa, kirjailija Jussi Jäppisen sanoin.
Netfilxin aikuisille suunnattu animaatiosarja Q-Force kertoo homosta supervakoojasta ja hänen sateenkaarevasta ryhmästään, joka yrittää todistaa kykynsä heidät aliarvioineelle tiedustelupalvelulle.
Espoossa otettiin kesällä Helsinki Priden aikaan käyttöön eri puolilla kaupunkia kaikkiaan kahdeksan puistonpenkkiä, joiden istuimet on maalattu sateenkaaren väreillä.
Netflixin dokumentti Pray Away (Yhdysvallat, 2021) käsittelee ns. eheytyshoitoja kokemusasiantuntijoiden kautta. Dokumentissa esiintyy ennen kaikkea eheytsideologiaan uskoneita: hoitojen kohteina olleita sekä toiminnan johtohahmoja ja keulakuvia.
Tokion kesällä 2021 järjestetyissä olympiakilpailuissa on merkittäväksi keskusteluaiheeksi noussut sukupuolen moninaisuus. Aihe on ollut kilpaurheilussa esillä jo aiemmin.
Tokiossa järjestettävissä olympialaisissa esillä ovat myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat. Kaikkiaan olympialaisissa kilpailee 163 avoimesti seksuaali- ja sukupuoliväjemmistöihin kuuluvaa urheilijaa.
Konserttipianisti Sam ja tähtitieteen harrastaja Tusker kiertävät elokuvassa vanhalla asuntoautolla Englannin syksyistä maaseutua, mutta Tuskerin hiipivä muistisairaus pakottaa miehet kohtaamaan toisen rakastamisen merkityksen.
Yle kirjoittaa intersukupuolisuudesta. Haastateltu Ilkka Koskikara, 58, leikattiin lapsena tytöksi, koska sen ajateltiin olevan hyväksi hänelle - mutta se pilasi elämän. Suomessa tehdään edelleen kosmeettisia leikkauksia intersukupuolisille lapsille.
Kaisa Pulakan aikamatkat -ohjelmasarjassa Yle Areenassa käsitellään sukupuolen moninaisuuden kulttuurihistoriaa.
Pietarilainen ambulanssilääkärinä työskentelevä Jevgeni Kovrov harrastaa eroottista valokuvausta, etenkin rentoutuakseen.