Suomi sai uuden hallituksen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3
Rinteen hallitus (kansanedustajien kuvat: eduskunta)

Tasavallan presidentti on nimittänyt Suomeen uuden hallituksen Valtioneuvoston linnassa. Viiden puolueen hallituksen ovat muodostaneet SDP, Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP. Jo aiemmin päivällä eduskunta valitsi Antti Rinteen (sdp) pääministeriksi äänin 111-74.

Ministeritehtäviä on 19.

Antti Rinne on pääministeri ja SDP:n muut ministerit ovat työministeri Timo Harakka, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin, kehitys- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen sekä kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero.

Keskustan ministerit ovat valtiovarainministeri Mika Lintilä, elinkeinoministeri Katri Kulmuni, puolustusministeri Antti Kaikkonen, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ja sijaisena Hanna Kosonen sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Vihreiden ministerit ovat ulkoministeri Pekka Haavisto, sisäministeri Maria Ohisalo sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vasemmistoliiton ministerit ovat opetusministeri Li Andersson sekä sosiaali- ja terveysministeri ensimmäiset kaksi vuotta Aino-Kaisa Pekonen ja toiset kaksi vuotta Hanna Sarkkinen.

RKP:n ministerit ovat oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sekä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Avoimesti homo ulkoministeri

Uuden hallituksen myötä Suomi sai ensimmäisen avoimesti homon ulkoministerin. Pekka Haavisto on aiemminkin toiminut ministerinä, Stubbin ja Kataisen hallituksessa 2013-2014 kehitysministerinä sekä Lipposen 1. hallituksessa ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä 1995-1999. 

Vihreiden Pekka Haaviston kanssa hallituksessa istuu työministerinä SDP:n Timo Harakka, joka 1990-luvun alkupuolen toimi Vihreä Lanka -julkaisun päätoimittajana. Harakka sai tehtävästä potkut, joista Iltalehti kirjoittaa. Eron taustaksi on arveltu kahta asiaa. Puolue oli lainannut lehdelle rahaa ja puolue pyrki vastineeksi vaikuttamaan lehden linjaan, johon Harakka ei alistunut. Toisen selityksen mukaan potkut johtuivat siitä, että Harakka oli kysynyt Haaviston homoseksuaalisuudesta haastattelussa. Myös Haavisto on 1980-luvun alkupuolella ollut Vihreä Lanka -julkaisun päätoimittaja. 

Sateenkaariyhteisöt ry puolestaan nimitti vuonna 2015 tiede- ja kulttuuriministeriksi nyt nousseen Annika Saarikon homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettilääksi. Saarikko toimi tuolloin Keskustan varapuheenjohtajana. Vuonna 2017 Saarikko nousi Sipilän hallituksen perhe- ja peruspalveluministeriksi.

Sanna Marin puolestaan on kasvanut sateenkaariperheessä.

Aino-Kaisa Pekonen on Hiv-säätiön hallituksen puheenjohtaja.

Hallitusohjelmassa parannuksia transsukupuolisten ja intersukupuolisten asemaan

Nyt toimikautensa aloittava uusi hallitus on sopinut hallitusohjelmassa translain uudistamisesta. Juridisen sukupuolen vahvistaminen ja lääketieteelliset hoidot eriytetään toisistaan. Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus poistetaan juridisen sukupuolen vahvistamisesta. Tulevaisuudessa täysi-ikäinen voi muuttaa juridisen sukupuolen esittämällä "perustellun selvityksen" siitä, että kokee pysyvästi kuuluvansa korjattavaan sukupuoleen. Sukupuolen korjaamiseen tulee harkinta-aika.

Intersukupuolisten lasten itsemääräämisoikeutta ollaan ohjelmaluonnoksen mukaan vahvistamassa, ja pienten lasten kosmeettisesta, ei-lääketieteellisestä sukuelinkirurgiasta ollaan luopumassa.

3 kommenttia

Miksi Haavisto pelattiin ulos sisäpolitiikasta ja sai huonon ministerisalkun? Vihreiden olisi pitänyt antaa parempi paikka. Tää on tällaista käytännön homofobiaa. Eikö Haavisto ole parempi kuin Soini??? Paska salkku.
Ulkoministerin salkun katsotaan kuuluvan ns. painavimpiin salkkuihin. Olen myös ymmärtänyt, että Haavistolla on palo nimenomaan ulkopolitiikkaan ja kokemustakin siltä saralta.