Brunei peruutti kuolemanrangaistuksissa kansainvälisen painostuksen vuoksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Brunein sulttaani Hassanal Bolkiah ilmoitti sunnuntaina, että sharia-lakiin perustuvia kuolemanrangaistuksia esimerkiksi samaa sukupuolta olevien välisestä seksistä ei oteta käyttöön ainakaan toistaiseksi. Taustalla aiemman päätöksen pyörtämiseen on kansainvälinen Bruneihin kohdistunut kampanja.

Maaliskuussa tuli tietoon, että Brunei ottaa käyttöön lain, joka määrää miesten välisestä seksuaalisuhteesta rangaistukseksi kuoleman kivittämällä huhtikuusta lähtien. Naisten kohdalla rangaistus on julkinen ruoskinta. Sharia-lakiin perustuvia rikoslain pykäliä on pyritty tuomaan käyttöön vuodesta 2014 lukien. Tieto julman rangaistuksen käyttöönotosta synnytti laajoja kansainvälisiä protesteja Brunein omistuksessa olevaa yritystoimintaa kohtaan. 

Myös englanninkielisenä käännöksenä julkaistussa puheessaan sulttaani vahvisti kuolemanrangaistuksen käyttöönoton perumisen. Jo aiemmin sulttaani oli pyrkinyt vakuuttamaan EU:lle, että kuolemanrangaistukset olisivat harvinaisia ja toimisivat lähinnä pelotteena.

Uutistoimisto Reuters kertoo Brunein sulttaanin sanoneen Ramadanin alla pitämässään televisioidussa puhessa olevansa tietoinen monista kysymyksistä ja virhetulkinnoista uusien sharia-lain mukaisten rangaistuskäytäntöjen soveltamisessa. Bruneissa on jo aiemmin säädetty kuolemanrangaistus joistain rikoksista, kuten harkituista murhista ja huumeiden kuljettamisesta.

- Sekä yleisen lain että sharia-lain on tarkoitus varmistaa rauha ja harmonia maassa. Ne ovat myös keskeisiä moraalin ja säädyllisyyden suojelemiseksi sekä yksityisyyden suojaksi, sanoi sulttaani.

Homoseksuaaliset suhteet ovat jatkossakin laittomia Bruneissa, ja seurauksena on vankeutta sekä ruumiinrangaistus.

Brunei on allekirjoittanut muttei toistaiseksi ratifioinut YK:n kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen ja halventavan kohtelun ja rankaisun vastaista päätöslauselmaa. Tämä sisältää kaikenlaiset ruumiilliset rangaistukset, kuten kivityksen, ruoskinnan ja amputaation.

2 kommenttia

Hyvä, ettei Brunei sitten päätynytkään ottamaan käyttöön raamatun saatanallisten säkeiden määräämää tappotuomiota keskenään seksiä harrastaville miehille.
koraanissahan tuollaista tappotuomiota ei ole.
Tästä huomaa että boikoteilla voi vaikuttaa.