Pirkanmaan Pride 2019 Tampereella kokosi sateenkaarikansaa

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • Sami Mollgren
Pirkanmaa Pride 2019 -kulkueessa marssi yhteensä 1385 ihmistä. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Tampereella järjestetty Pirkanmaan Pride huipentui lauantaina järjestettyyn pride-kulkueeseen.

Kulkueen kokoontuminen alkoi Ratinan aukiolla puoli kolmen aikaan, ja kello 15 kulkue lähti liikkeelle kohti Laikunlavan puistojuhlapaikkaa Laukonsillan, Laukontorin ja Keskustorin kautta.

Kulkueeseen osallistui tapahtumajärjestäjien mukaan 1385 ihmistä. Tarkka summa julkistettiin puistojuhlassa osana Pirkanmaan Priden Facebookissa järjestämää arvauskisaa osallistujamäärästä. 

Virhe median upotuksessa.

Kulkueen jälkeen Laikunlavan tapahtumassa puhuivat Pirkanmaan Setan puheenjohtaja, Setan puheenjohtaja ja Tampereen apulaispormestari. Viihteellisemmästä ohjelmasta vastasivat Jouko Enkelnotko, Ilkka Lahti, Emily Hallfast, tanssiryhmä ZZCrew ja Eini. Lisäksi paikalla oli myös tapahtumatori.

Puistojuhlan juontajana toimi Jouko Enkelnotko. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Pirkanmaan Setan puheenjohtaja Minna Minkkinen kertasi pride-liikkeen syntytapahtumia New Yorkissa Stonewall Inn -baarin liepeillä 50 vuotta sitten. Hän totesi, ettei taisteluna tilasta ja ihmisoikeuksista käynnistyneen liikkeen alkuperäistä luonnetta saa unohtaa - vaikka nykypäivänä saa mukana olla myös glitteriä. Hän muistutti, että taistelua tarvitaan yhä, vaikka hallitus on luvannut esimerkiksi korjauksia translakiin.

- Se ei ole tehnyt siitä kokonaisuudistusta, mikä se ehdottomasti pitäisi olla. Meidän täytyy edelleen tehdä töitä, että tuleva translain uudistus koskisi myös alaikäisiä lapsia ja nuoria. Ei riitä, että se koskee vain aikuisia.

Pirkanmaan Setan puheenjohtaja Minna Minkkinen peräänkuulutti translain kokonaisuudistusta. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Minkkinen myös muistutti, että Stonewall Inn -baarin 50-vuotismuistopäivän alla New Yorkin poliisi on pyytänyt anteeksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistunutta väkivaltaa. Hän sanoi, ettei Suomen valtio ole koskaan tehnyt, ja jatkoi odottavansa, että se sitä tekee, etenkin transihmisiin kohdistunutta pakkosterilisointia. 

Minkkinen totesi, että puolessa vuosisadassa on länsimaissa tehty valtava matka, mutta työtä olevan edessä vielä paljon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Aina ei tarvitse olla kampanjoimassa tai kirjoittamassa lakiuudistuksia. Voi myös pitää hauskaa - ja pridet on myös sitä. Pitäkää hauskaa ja pitäkää huolta toisistanne. 

Priden järjestäjien puolesta puheen pitänyt Riku Karppinen totesi tapahtuman tekijöitä olleen enemmän kuin aiempina vuosina. Hän kiitti mukana olleita. Vaikka hänen oma työtaakkansa olikin keveämpi, ei puheen kirjoittamiselle jäänyt kuitenkaan aikaa.

Karppinen kertoi aiemmin keskustelleensa henkilön kanssa, joka ei halua pridea tukea. Tuo keskustelu oli jäänyt hänen mieleensä asiallisuudestaan huolimatta hieman ikävänä. Karppisen mukaan pride tunnetasolla syvimmillään edustaa ajatusta oikeudesta olla juuri sellainen kuin on. Kritiikki pridea kohtaan saattaa tuntua samalla tuon vapauden ajatuksen kritisoimiselta.

- Toivon, että meille kaikille mukanaolijoille vahvistuu päivän aikana se olo, että sinä saat olla juuri sellainen kuin sinä olet - ja sinä olet täydellinen sellaisena kuin olet. 

Setan puheenjohtaja Sakris Kupila kertoi, että kevään vaalivaikuttamistyö oli rankka projekti. Keskusteluissa esimerkiksi kyseenalaistettiin sitä, voivatko nuoret tietää sukupuolensa. Lisäksi keskusteluissa sateenkaari-ihmisyyden määritelmän ympärillä on käyty keksustelua; ovatko esimerkiksi aseksuaalit sateenkaari-ihmisiä. Kupilan mukaan ovat. Hän totesi, ettei yhteisöä pitäisi syrjiä sisältäpäin, sillä syrjintää tulee tarpeeksi ulkoakin. 

Setan puheenjohtaja Sakris Kupila. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Myös Kupila totesi priden olevan mielenosoituksen ja protestin, mutta samalla myös juhlan.

- Toivon, että vietätte sitä hyvin. Toivon, että kaikki, jotka haluavat protestoida, protestoivat ja pitävät ääntä hyvin paljon. Ja ne, jotka haluavat vain juhlia, bilettävät aivan täysiä.

Kupila myös kiitti sateenkaarivähemmistöihin itse kuulumattomia tukijoita. 

Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti totesi puheessaan, että Tampereen lähestyvä tasa-arvon juhlavuosi 2020 on sopiva aika tarkistaa kaupungin niin omien kuin ostettujenkin palvelujen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien ajantasaisuus. Kaikille on hänen mukaansa oltava yhtäläinen ja turvallinen mahdollisuus käyttää julkisia palveluita, riippumatta siitä, millainen hän on. Laki edellyttää ihmisten yhdenvertaista kohtelua.

Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Tampereen kokoisessa kaupungissa hän tilastoihin viitaten totesi noin 20 000 ihmisen olevan jollain tavalla kytköksissä sateenkaarivähemmistöihin - ja muilta osin kuuluvan mitä moninaisimpiin viiteryhmiin.

Omalta kohdaltaan Jäntti tunnusti, ettei aina tule ns. valtavirtaa edustavana keski-ikäisenä kaikkiruokaisena cissukupuolisena heteromiehenä hahmotettua sitä, minkälaisiin tilanteisiin hlbti-vähemmistöön kuuluva voi elämässään ja asioidessaan joutua. Hän totesi, että kaikille on kuitenkin kuuluttava samat oikeudet - ja niin kauan kuin näin ei ole, on ongelmakohtia nostettava esiin, vaikkapa priden muodossa. 

Jäntti kertoi havainneensa monen prideen osallistuvan selvästi kokevan olevan omiensa joukossa, ja toivovansa, että tulevaisuudessa hlbti-vähemmistöihin kuuluvat voivat kokea olevansa muussakin elämässään yhtälailla omiensa joukossa, eikä pridea välttämättä enää tarvita nostamaan esiin asioita, joiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä. 

Kulkueen startatessa Ratinan aukiolta Koskikeskuksen katolla liehuivat sateenkaariliput. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)
Pirkanmaan Pride 2019 kulkueen reitti leikkasi Keskustorin läpi. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!