Sateenkaarilippu

  • Teema
  • Pride ja hlbti-vapautusliike
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren

Erilaiset symbolit luovat yhteisöllisyyttä, kertovat kantajansa kuuluvan johonkin ryhmään. Kansoilla, heimoilla, yhteisöillä, usein suvuilla ja monilla muillakin ryhmittymillä on omat lippunsa ja tunnuksensa - yrityksetkin käyttävät symboleja esimerkiksi logon muodossa. Myös seksuaalivähemmistöillä on omat symbolinsa.

On symboleja, jotka nimittävät koko heteroseksuaalisesta valtavirrasta eroavaa ihmisjoukkoa, ja toisaalta on symboleja, jotka nimittävät pienempää joukkoa - esimerkiksi vain homomiehiä, lesboja tai vaikkapa nahkasta pitäviä homomiehiä. Seuraavassa näistä muutamia on esitelty.

Sateenkaarilippu

"Sateenkaarikansan" tärkein ja tunnetuin symboli on nykyisin sateenkaarilippu - "Pride Flag". Sanfranciscolainen taiteilija Gilbert Baker suunnitteli sen vuonna 1978 paikallisten aktivistien pyynnöstä sikäläisen gay-yhteisön symboliksi. Sateenkaarilipun päätymiseen seksuaalivähemmistöjen symboliksi lienee myös vaikuttanut Ihmemaa Oz -elokuvasta tuttu Judy Garlandin laulama "Over the Rainbow", jossa kerrotaan sateenkaaren tuolla puolen odottavasta paremmasta elämästä.

Alun alkujaan lipussa oli kahdeksan väriä symboloimassa eri asioita (Vaaleanpunainen seksiä, punainen elämää, oranssi parantavaa voimaa, keltainen aurinkoa, vihreä luontoa, turkoosi taidetta, indigonsininen harmoniaa ja violetti yhteishenkeä), mutta silloisen paino- ja kankaanvärjäystekniikan rajoittuneisuuden vuoksi vaaleanpunainen jouduttiin jättämään pois, koska myöhemmin lippua oli tarkoitus valmistaa teollisesti.

Syksyllä 1978 San Franciscon ensimmäinen avoimesti homo kaupunginvaltuuston jäsen Harvey Milk murhattiin. Paikallinen pride-komitea päätti tragedian jälkimainingeissa, että seuraavassa Paraatissa käytetään Bakerin suunnitteleman lipun värejä niin, että turkoosi poistettiin ja sinisen sävyä muutettiin. Näin saatiin kolme väriä molemmin puolin paraatireittiä. Nykyään tunnemmekin lipun kuusivärisenä:

  • Punainen - elämä
  • Oranssi - parantava voima
  • Keltainen - aurinko
  • Vihreä - luonto
  • Sininen - harmonia
  • Violetti - yhteishenki

Kokonaisuus kuvastaa elämän koko kirjoa - kaikkine sateenkaaren väreineen ja erilaisine ihmisineen.

Monissa kulttuureissa ja uskomuksissa sateenkaarta on pidetty mm. jumalten viesteinä tai polkuina ja siltoina, jotka ovat taivaan ja maan välillä tai portti toiseen maailmaan. Germaanisissa ja suomalaisissa kansanuskomuksissa sateenkaaren päässä on aarre. Keltit uskoivat, että sateenkaaren avulla löydetyt aarteet edustivat viisautta. Kiinalaisille sateenkaari oli Jinin ja yangin ilmentymä. Raamatun selitysten mukaan sateenkaari on Jumalan armahtavaisuuden symboli. Mooseksen ensimmäisessä kirjassa sateenkaari on Jumalan liiton merkki ja todiste siitä, ettei vedenpaisumus enää uhkaa luomakuntaa. Sateenkaari on ollut kautta aikain monissa kulttuureissa myös seksuaalisuuden ja monimuotoisuuden symboli.

San Franciscosta maailmalle

Alun alkujaan Sateenkaarilipun tarina alkoi San Franciscossa, mutta nykyisin kuudesta sateenkaaren väristä koostuva lippu on tunnettu joka puolella maailmaa. Sateenkaarilippu on myös hyväksytty virallisesti lipuksi. Sateenkaarilippu on ehkä poliittiselta historialtaan neutraalein sateenkaarikansan symboleista. Se on enemmänkin koko yhteisön henkeä ja iloa korostava abstrakti tunnus. Muut symbolit ja logot ovat enemmän tai vähemmän poliittisesti tai muuten värittyneempiä luonteeltaan ja ne yleensä edustavat yksittäisiä ryhmiä.
Sateenkaarilipun symboliikka ole kytketty mihinkään konkreettiseen toimintaan tai ominaisuuteen. Kaikki seksuaalisuuden ja sukupuolisen moninaisuutta tukevat voivat käyttää sateenkaarilippua yhtäläisesti; se ei sulje pois eikä korosta mitään yksittäistä ryhmää.

Mainittakoon vielä, että sateenkaarilippua voi pitää kummin päin vain. Joko punainen raita ylhäällä tai punainen raita alhaalla, joskin yleensä lippua näkyy pidettävän punainen väri ylhäällä. On sanottu, että sillä, kummin päin lippu on, voi ilmentää omaa mielialaa. Jos mieli on hyvä, pidetään punaista ylhäällä, jos taas huono, pidetään violettia ylhäällä. Myös pystyasennossa olevaan lippuun pätee suunnilleen sama - punainen voi olla yhtä hyvin oikealla tai vaihtoehtoisesti vasemmalla.

Variaatioita sateenkaarilipusta

Sateenkaarilipusta on myös erilaisia variaatioita. USA:ssa käytetään sateenkaarilippua, jossa USA:n lipun raidat on korvattu sateenkaaren väreillä, mutta lipun tähdet ovat paikallaan. Aidsia vastaan käytävää taistelua kuvaa sateenkaarilipun alla oleva musta nauha. Muutenkin sateenkaarilipun kuusi väriä toimivat monissa yhteyksissä pohjavärityksenä tai muunlaisena graafisena elementtinä.

Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat pakanat käyttävät lippua, jossa mustalla pohjalla on ympyrän sisällä sateenkaaren värit vaakasuorassa. Sateenkaaren päällä on pentagrammi. Kristityt taas voivat käyttää sateenkaaren väreissä olevaa ristiä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen moninaisuutta kuvaava sateenkaarilippu sekoitetaan usein rauhanlippuun. Rauhanlippu on seitsenraitainen ja siinä on teksti PACE (tai englanninkielinen PEACE). Rauhanlipun juuret ovat Italiassa.

Lisää...

Nahkahomoilla - nahkasta, S/M:stä, sitomisleikeistä, kumista, uniformuista ja muista fetisseistä pitävillä on käytössään oma lippunsa. Siinä on sinisiä ja mustia raitoja ja yksi valkea raita sekä punainen sydän. Tony DeBlase suunnitteli lipun keväällä 1989 Chicagossa pidettyyn tapahtumaan.

Myös "karhuilla" - aikuisilla, karvaisilla miehillä on omat lippunsa. Näitä on muutama erilainen ja parissa niistä esiintyy karhun jalanjälki. Erityisesti ruskeasävyinen karhulippu on otettu kansainvälisestikuvaamaan karhujen keskeistä "veljeyttä". Lipun suunnitteli vuonna 1995 Craig Byrnes kuvaamaan kaikkia maailman karhuja. Siinä valkea raita edustaa "jääkarhuja", musta mustia karhuja, jne...

Biseksuaalisuuden lippu (Bisexual pride flag) on kolmivärinen. Vaaleanpunainen puoli kuvaa homoseksuaalisuutta, tummansininen heteroseksuaalisuutta ja näiden keskellä oleva hieman kapeampi violetti raita itse biseksuaalisuutta. Lippu suunniteltiin vuonna 1998 kasvattamaan sekä seksuaalivähemmistöjen että valtavirran keskuudessa usein näkymättömyyteen jäävän biseksuaalisuuden huomioimista.

Värien viesti

Värit ovat olleet muutenkin tärkeässä asemassa pride-tunnuksina. Kuningatar Victorian aikana vihreä väri yhdistettiin homoihin. 60-luvulta, ajalta ennen Stonewall-kapinaa muistetaan laventelinsiniset paidat ja iskulause "Purple power". Purppura on edelleen tärkeä pride-väri. Kuvastaahan se sateenkaarilipussakin yhteishenkeä.

Vaaleanpunainen ja musta kolmio

Kärjellään seisova vaaleanpunainen kolmio on myös yksi homojen käyttämistä tunnuksista. Symbolin juuret ovat toista maailmansotaa edeltävässä ajassa, jolloin natsit passittivat homoja vankiloihin ja keskitysleireille. Pykälän 175 perusteella homoseksuaaliset teot - mukaanlukien suutelu ja jopa fantasiat olivat kriminalisoitu.

Homot oli merkitty juuri mainitulla vaaleanpunaisella kolmioilla. Arviolta 25 000 homoa lähetettiin 30-luvun lopulla vankilaan ja myöhemmin keskitysleirille. Heidät määrättiin myös steriloitavaksi - yleensä kastroimalla. Vuodesta 1942 homot tuomittiin kuolemaan. Juutalaisten homojen kohtalo oli vielä pahempi. Heidät merkittiin vaaleanpunaisella kolmiolla varustetulla Daavidin tähdellä.

Vaikka lesboja ei samojen lakien perusteella vainottukaan, saivat hekin osansa natsien hirmutöistä. Naiset, jotka eivät eläneet yhteiskunnan odotusten mukaisesti vaimoina ja äiteinä, päätyivät usein vankilaan ja joutuivat kantamaan mustaa kärjellään seisovaa kolmiota rinnassaan "Anti-sosiaalisen" naisen merkkinä. Heidät niputettiin näin samaan kastiin mm. prostituoitujen kanssa.

Vaaleanpunaisen kolmion käyttö yleistyi 1980-luvun alussa. Kolmiomerkkiä käytetään edelleen mm. muistuttamassa siitä, että homot ovat ainoa Hitlerin vainoamista ihmisryhmistä, joiden kärsimyksistä keskitysleireillä ja vankiloissa historia edelleen usein vaikenee. Pykälä 175 oli voimassa Länsi-Saksassa vuoteen 1969 asti, joten monet homot jäivät sodankin jälkeen vankeuteen.

Biseksuaalisuutta kuvaa kaksi päällekkäin asetettua kolmiota - alla sininen ja päällä vaaleanpunainen. Symboli on tullut käyttöön vasta 1990-luvun lopulla. Sanaleikillä kolmioista "triangles" on saatu bi-seksuaalisuuteen viittaava sana "biangles".

Valkea solmuke / White knot

Rintapieleen solmittava valkea solmuke on tuorein sateenkaarikansaan liittyvä symboli. Valkea väri merkitsee hääpuvun väriä. Taustalla on kiista Kalifornian homoavioliittolaista ja siihen liittyneestä kansanäänestyksestä. Solmion tasa-arvoa vaativa viesti on "everyone shoud be able to tie the knot".

Muut - voikukka, Lambda ...

Voikukka on myös tärkeä symboli seksuaalivähemmistöille. Norjassa siitä tuli vastarintaliikkeen symboli toisen maailmansodan aikana, ja on jäänyt seksuaalivähemmistöjen tunnukseksi. Helsingin Pridessa voikukkaa on joskus käytetty myös symbolina.

Lambda - kreikkalaisten aakkosten "L" on myös yksi sateenkaariväen symboleista. Se valittiin vuonna 1970 New Yorkissa Gay Activists Alliance -yhteisön tunnukseksi. Yhteisö
erosi hieman aiemmin perustetusta Gay Liberation Front -liikkeestä, joka halusi toimia yhdessä mustaihoisten ja naisjärjestöjen kanssa. Gay Activists Alliance halusi puolestaan keskittyä nimenomaan homojen ja lesbojen asioihin.

USA:n suurin poliittinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava järjestö The Human Rights Campaign käyttää tunnuksenaan sinisellä nelikulmiolla olevaa keltaista yhtäsuuruusmerkkiä.

Sukupuolisymbolit

Sukupuolta kuvaavat symbolit ovat muinaisilta Rooman ajoilta periytyviä. Astrologinen Mars-planeetan symboli - ylös oikealle osoittavalla nuolella varustettu ympyrä - kuvaa urosta (miestä), ja Venus-planeetan symboli - jossa ympyrän alapuolessa on risti - edustaa naarasta (naista).

1970-luvulta kahta päällekkäistä mies-symbolia on käytetty kuvaamaan homoseksuaalisuutta, samoin kuin kahta naissymbolia on käytetty kuvaamaan lesbisyyttä. Päällekkäin olevat uroksen ja naaraan symbolit kuvasivat 70-luvun vapautusliikkeessä homojen ja lesbojen yhteistä päämäärää. Nykyään symbolia käyttävät myös heterot kuvaamaan naisen ja miehen eroja, mutta yhteenkuuluvuutta.

Trans-ihmistä kuvaamaan on puolestaan käytetty uroksen ja naaraan merkeistä yhdistettyä symbolia - Yhteen ympyrään on liitetty sekä urosta kuvaava nuoli ja naarasta kuvaava risti. Merkurius-planeetan merkki - naaraan symboli, jossa ympyrän ylle on liittynyt puoliympyrä - on myös trans-ihmisistä käytetty merkki.

Lisää tietoa & lähteitä:

Lisää sateenkaarilipusta ja muista seksuaalivähemmistöjen symboleista voit lukea alla olevilta saiteilta. Niiltä on myös osa yllä olevista faktoista poimittu.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!