Tunnetko suomalaista sateenkaarihistoriaa?

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat olleet läsnä kaikkialla ja aina - usein kuitenkin huomaamatta ja piilossa. Vasta viimeisen runsaan puolen vuosisadan aikana näihin vähemmistöihin kuuluvat ovat tuoneet esiin pyrkimyksensä elää yhdenvertaisesti omana itsenään, tunnustettuna ja hyväksyttynä.

Sateenkaarihistoriaa ei juuri opeteta koulussa. Tiedot on etsittävä itse muualta.

Kuinka hyvin sinä tunnet suomalaista sateenkaarihistoriaa?

Hetki... testiä ladataan...

Mikä oli Suomen ensimmäinen rekisteröity hlbti-järjestö?

1/13
Seta
Vagabondi
Psyke
Psyke ry oli Suomen ensimmäinen rekisteröity erityinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestö. Vuodesta 1967 aihepiiriä oli edistetty Toisen säteen ryhmässä, mutta sitä ei koskaan rekisteröity, koska viranomaisilla oli epäilyksiä "homoseksualismia" edistävän yhdistystoiminnan laillisuuden suhteen. Toiminta siirtyi Marraskuun liikkeen suojiin, jossa Työryhmä 13 ajoi "seksuaalisesti poikkeavien" asiaa. Keskusteluseura Psyke perustettiin vuonna 1968, ja se julkaisi keväästä 1969 lähtien 96-lehteä. Yhdistyksen toiminta jatkui aina 1980-luvulle asti.

Tamperelainen Vagabondi perustettiin 9.4.1973. Sittemmin siitä tuli Tampereen Seta ja myöhemmin Pirkanmaan Seta. Seksuaalinen tasavertaisuus Seta ry perustettiin keväällä 1974, ja nykyään se tunnetaan lyhyesti nimellä Seta. Setan perustaneissa oli Psyke ry:ssä toimineita, jotka kokivat Psyke ry:n olevan enemmänkinkin vähemmistöjen omia aktiviteetteja ylläpitävä toimija, ja Setasta haluttiin selkeämmin yhteiskunnallinen vaikuttaja.
Seuraava

Minä vuonna samaa samaa sukupuolta olevien intiimit suhteet tulivat laillisiksi Suomessa?

2/13
1889
1971
2017
Samaa sukupuolta olevien intiimit suhteet tulivat laillisiksi Suomessa vuonna 1971. Vuonna 1889 säädetyssä ja 1894 voimaan tulleessa rikoslain pykälässä mainitusta "luonnottomasta haureudesta" saatettiin tuomita korkeintaan kahden vuoden vankeusrangaistukseen. Erityisesti 1950-luvulla homomiehiä oli pidätetty ja tuomittu pääasiassa ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Ennen homosuhteiden rikosoikeudellista rangaistavuutta kirkolla oli vahva rooli moraaliin ja siveyteen liittyviin asioihin puuttumisessa: "synti" langetti "häpeään".

Rangaistavuuden päättymisen yhteydessä samaa sukupuolta olevien suhteita jäi koskemaan korkeampi suojaikäraja, samoin kiellettiin julkinen kehottaminen suhteeseen samaa sukupuolta olevan kanssa. Samaa sukupuolta olevien suhteet katsottiin ei-toivotuiksi, ja homoseksuaalisuuden paljastuminen saattoi yhä johtaa potkuihin, vuokrasopimuksen irtisanomiseen ja muihin hankaluuksiin.

Yhteiskunta tunnusti ensimmäistä kertaa samaa sukupuolta olevien parisuhteet vuonna 2001, kun eduskunta hyväksyi parisuhdelain. Se astui voimaan seuraavana keväänä. Samaa sukupuolta olevien suhteet tulivat juridisesti tunnustetuksi yhdenvertaisesti eri sukupuolta olevien suhteiden kanssa vuonna 2014, kun eduskunta päätti laillistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot. Aloite tuli eduskuntaan kansalaisaloitteena. Sukupuolineutraali avioliittolaki astui voimaan maaliskuussa 2017. Taustaltaan uskonnollis-konservatiivinen Aito avioliitto -yhdistys pyrki viimeiseen asti saada lakiuudistuksen kumotuksi, ja sittemmin yhdistys on keskittynyt vastustamaan sukupuolivähemmistöihin kuuluvien aseman kohentamista.
Seuraava

Milloin heterosuhteita korkeampi suojaikäraja samaa sukupuolta olevien välisiltä suhteilta poistettiin?

3/13
1981
1990
1999
Samaa sukupuolta olevien seksuaalisten suhteiden heterosuhteita korkeampi suojaikäraja yhtenäistettiin vuonna 1999 rikoslain kokonaisuudistuksessa. Samalla pitkään keskustelun alla ollut samaa sukupuolta olevien suhteista kertomiseen liittyvä ns. kehotuskielto poistettiin. Heterosuhteiden suojaikäraja oli 16 vuotta, kun samaa sukupuolta olevien kohdalla ikäraja oli homosuhteiden dekriminalisoinnin yhteydessä säädetty 18 ikävuoteen.

Lääkintöhallitus poisti vuonna 1981 homoseksuaalisuuden sairausluokituksen.
Seuraava

Mitä tapahtui Helsingin Vanhassa kirkkopuistossa heinäkuussa 1974?

4/13
Sateenkaariväen ensimmäinen piknik Suomessa
Mielenosoitus homouden takia tehtyä irtisanomista vastaan
Suomen ensimmäinen sateenkaariväen hartaustilaisuus ulkoilmassa
Vuonna 1974 Vanhan kirkon seurakunnan kirkkoherra erotti nuoriso-ohjaaja Seppo Kivistön, perusteena tämän homoseksuaalisuuden julkiseksi tulo. Setan perustaneet aktivistit järjestivät Vanhassa kirkkopuistossa eli Ruttopuistossa mielenosoituksen irtisanomista vastaan 27. heinäkuuta 1974. Useat Setan alkuaikojen mielenosoitukset järjestettiin samassa puistossa. Puistojuhlat ja piknikit alkoivat hiljalleen 1980-luvulla ja varsinkin kun hlbti-mielenosoitukset saivat viihteellisempiä ja karnevaalisempia sävyjä 1990-luvulta lähtien. Kirkollisten sateenkaarijumalanpalveluksien aika tuli 1990-luvulla.

Vuonna 1975 alkaneet Setan vuosijuhlat eli Vapautuspäivät järjestetiin Helsingissä ja 1990-luvulta lähtien vuorovuosin myös muissa suuremmissa kaupungeissa vuoteen 2005 asti, vuosituhannen vaihteesta lähtien pride-nimellä. Sen jälkeen pride on järjestetty Helsingissä vuosittain, ja monissa muissa kaupungeissa on myös alettu järjestää omia vuosittaisia pride-tapahtumia.

Seksuaalivähemmistöjä syrjinnältä suojaavat työelämää, palveluja ja opiskelua koskeva lainsäädäntö astui voimaan vuonna 1995. Sukupuolivähemmistöihin syrjintäsuojalaki laajeni vuonna 2005.
Seuraava

Ensimmäinen Tove Janssonin Muumikirja ilmestyi vuonna...

5/13
1945
1947
1949
Ensimmäisen muumikirjansa "Småtrollen och den stora översvämningen" (suom. Muumit ja suuri tuhotulva) ilmestyi syksyllä 1945. Jansson kirjoitti Talvisodan aikana ja puhtaaksikirjoitti sekä kuvitti kirjan jatkosodan jälkeen.

Tove Jansson (1914-2001) oli helsinkiläinen, mutta vietti lapsena paljon aikaa myös Ruotsissa. Myöhemmällä iällä hän eli kesät elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa Porvoon saaristossa sijainneessa kesäpaikassa. Jansson ja Pietilä saapuivat yhdessä presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 1992. Muumi-teoksien hahmoissa on piirteitä paitsi Janssonista itsestään myös Pietilästä ja muista Janssonille läheisistä henkilöistä.
Seuraava

Missä Tom of Finland eli taiteilija Touko Laaksonen syntyi?

6/13
Kaarina
Helsinki
Hamina
Kansainvälisesti tunnetuimpiin suomalaisiin kuuluva kuvataiteilija Touko Laaksonen syntyi 8.5.1920 Kaarinassa, joka sijaitsee Turun naapurissa. Laaksonen kuoli 71-vuotiaana Helsingissä 7.11.1991. Elämänsä aikana hän esimerkiksi taisteli jatkosodassa ja hänelle myönnettiin ansioistaan Vapaudenristi. Tom of Finland tunnetaan erityisesti lihaksikkaita mieshahmoja kuvaavista piirrostöistään. Tom of Finland -kuvasto on vaikuttanut etenkin ns. nahkahomokulttuuriin.
Seuraava

Milloin ravintola Gay Gambrini avasi ovensa Helsingissä?

7/13
1984
1988
1992
Ison Roobertinkadun varrella sijainnut Gay Gambrini avasi ovensa 4. heinäkuuta 1984 kello 19. Se oli Suomen ensimmäinen varsinainen "homobaari". Myös nimellä "Kampsu" tunnetun ravintolan toiminta loppui Don't Tell Mama -yökerhon aloitettua Annankadulla vuonna 1992. Se puolestaan tunnettiin myöhemmin nimellä DTM.

Jo ennen Gay Gambrinin aikaa oli järjestetty eri paikoissa seksuaali- ja sukupuolivähemmitöille suunnattuja bileitä. Aids-kriisin myötä moni paikka kieltäytyi yhteistyöstä hlbti-vähemmistöjen kanssa vielä tuntemattoman taudin pelossa, kun sairaus liitettiin vahvasti näihin vähemmistöihin. 1990-luvun alkupuolen sateenkaaribaareja olivat myös Helsingin H2O, Nalle Pub, Escale sekä Tampereen Mixei ja Turun Jack's & Mike's. Helsingissä joukko homoja valtasi Wanhan kellarin vuonna 1964 ja sitä aiemmin Ravintola Hansa oli toimittanut epävirallisen homoravintolan virkaa.

Varsinkin homomiehet ovat tavanneet toisiaan ulkoilmassa: seuranetsintää on harjoitettu esimerkiksi puistoissa ja julkisten käymälöiden liepeillä. Sosiaalinen kontrolli vaikeutti pysyvämpien samaa sukupuolta olevien parisuhteiden ylläpitämistä. Naisten välinen läheinen ystävyys ei herättänyt miesten välisen ystävyyden lailla epäilyksiä intiimistä suhteesta. Naimattomuuskin nähtiin usein epäilyttävänä, joten moni seksuaalivähemmistöön kuuluva henkilö avioitui eri sukupuolta oleven kanssa.
Seuraava

Kuka suuteli toista miestä Salatut elämät -sarjassa MTV:llä vuonna 2000?

9/13
Lari
Kalle
Elias
Kalle Laitela (es. Pete Lattu) suuteli toista miestä vuonna 2000 esitetyssä jaksossa, ja tapaus aiheutti palautetulvan. Miesten välisen suudelman näyttämistä parhaaseen katseluaikaan pidettiin sopimattomana: monen palautetta lähettäneen mielestä sellainen pitänyt kieltää aikaan, jolloin lapsia on ruudun äärellä.

Myöhemmin Salatuissa elämissä on seurattu myös esimerkiksi Larin ja Eliaksen suhdetta 2010-luvun puolivälin alla. YouTubessa jaettuja klippejä seurattiin ympäri maailmaa, ja monet ahdasmielisempien kulttuurien piirissä elävät kertoivat saaneensa voimaa #larias -tunnisteella jaetusta tarinasta.

Salatut elämät on pyörinyt televisiossa vuodesta 1999 lähtien. Sarjan on katsottu edistäneen seksuaalivähemmistöjen arkipäiväistymistä ja sitä kautta parantaneen näiden vähemmistöjen asemaa. Salatuissa elämissä on käsitelty myös transsukupuolisuutta Jutta Laitelan hahmon kautta.
Seuraava

Milloin järjestettiin ensimmäinen TransHelsinki-tapahtuma?

8/13
1993
1999
2005
Sukupuolivähemmistöjen kulttuuriin ja oikeuksiin keskittynyt TransHelsinki-tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1993.

Viharikoksen uhreina murhattujen transsukupuolisten muistopäivää vietettiin ensimmäistä kertaa 20.11.1999, jolloin muistettiin Massachusettsin Allstonissa murhattua Rita Hesteriä. TransHelsinki-tapahtuma ajoittuu nykyisin muistopäivän ympärille.

Syrjintäsuoja ulotettiin koskemaan sukupuolivähemmistöjä Suomessa vuonna 2005.

Suomen translaki uudistettiin vuonna 2023, jolloin lääketieteelliset hoidot ja juridinen sukupuoli erotettiin toisistaan; lisääntymiskyvyttömyysvaatimus edellytyksenä juridsen sukupuolimerkinnän vahvistamiselle poistui, ja sukupuolimerkintä alkoi perustua omaan ilmoitukseen.
Seuraava

Milloin valittiin Suomen ensimmäinen Miss Drag Queen?

10/13
1997
2003
2007
Ensimmäinen Miss Drag Queen Contest järjestettiin Don't Tell Mama -yökerhossa lokakuussa 1997. Näihin aikoihin drag-esitykset alkoivat nousta marginaalista ja kiinnostaa Suomessakin myös ns. suurta yleisöä. Drag-esitykset ovat vakiintuneet iltaravintoloiden sekä pikkujoulujen ohjelmanumeroiksi, ja drag-esitysten ympärille järjestettyjä illallistapahtumiakin on järjestetty. Drag-taitajuudesta on Suomessa kisailtu myös Drag Show Artist -otsikon alla. Myös kansainvälistä Linda Gold's EuroDrag-konseptia on tuotu Suomeen. Suomessa aktiivisesti esiintyviä drag-taiteilijoita on joitain kymmeniä.

Glamourisen estetiikasta, kabareesta, revyystä ja vaudevillestä ammentavan sukupuolirajoja rikkovan drag-taiteen juuret ovat kesän 1969 New Yorkin Stonewall-mellakoissa ja niiden näkyvinä hahmoina vaikuttaneiden voimakkaasti meikattujen ja korostuneen feminiinisesti pukeutuneiden henkilöiden toiminta.

Kyse on esitystaiteen muodosta, eikä sitä pidä sotkea transvestismiin, eikä drag-taiteilijoita tai yleisemmin taiteenlajia ei pidä sekoittaa itsestäänselvästi seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin. Kun drag queen meikkaa ja pukeutuu esiintyäkseen sekä sukupuolirooleilla leikitelläkseen ja niitä murtaakseen, niin transvestiitti meikkaa ja pukeutuu ilmaistakseen sukupuoltaan.

Drag-taiteeseen suhtaudutaan usein kahtalaisesti: toisaalta sitä pidetään naiseutta esineellistävänä, mutta toisaalta se voidaan nähdä sukupuolirajoja rikkovana.
Seuraava

Milloin Suomen eduskuntaan tuli ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva kansanedustaja?

11/13
1987
2003
2004
Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa Oras Tynkkynen (vihr) valittiin varasijalle, ja hän nousi kansanedustajaksi kesällä 2004 ja oli kansanedustajana vuoteen 2015 asti. Pekka Haavisto (vihr) ei ollut ensimmäisellä kansanedustajarupeamallaan (1987-1995) avoin seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan, toisin kuin tultuaan valituksi kansanedustajaksi vuonna 2007. Haavisto on toiminut myös ministerinä ja ollut ehdokkaana vuoden 2012 ja 2018 presidentinvaaleissa. Markku Rossi (kesk, kansanedustajana 1991-2019) kertoi homoseksuaalisuudestaan vuonna 2015. Muita avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluvia kansanedustajia ovat olleet Silvia Modig (vas, eduskunnassa 2011-2019), Jani Toivola (vihr, eduskunnassa 2011-2019) ja Sebastian Tynkkynen (ps, eduskunnassa 2019-). Kirjailija Hilda Käkikoski (1864-1912) oli Suomen suuriruhtinaskunnan ensimmäisessä eduskunnassa 1907-1910. Naimattomana eläneeseen Käkikoskeen on viitattu lesbona. Kirjailija ja runoilija Pentti Holappa (1927-2017) puolestaan toimi kulttuuriministerinä vuonna 1972.
Seuraava

Milloin vietettiin ensimmäistä homofobian vastaista päivää?

12/13
17.5.2000
17.5.2005
17.5.2010
Ensimmäinen kansainvälinen homofobian vastainen päivä oli 17.5.2005. Päivämäärä 17.5. valittiin, koska Maailman terveysjärjestön (World Health Organization / WHO) yleiskokous poisti homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luettelosta 17.5.1990.

Heti vuonna 2005 kansanedustaja Rosa Meriläinen (vihr) ehdotti, että päivästä tehtäisiin Suomessa liputuspäivä. Syntyi vilkas keskustelu, mutta liputuspäivää ei tehty. Seuraavana vuonna (2006) ranneliike.net -sivuston taustayhdistys Sateenkaariyhteisöt ry järjesti ensimmäisen 1705-tapahtuman ja samalla nimitettiin homofobian vastaisen työn Hyvän tahdon lähettiläs. Lähettiläitä nimitettiin vuosittain vuoteen 2016 asti.

Vuosien mittaan teemapäivän nimi laajeni kattamaan muitakin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Jo alusta lähtien teemapäivän pyrkimyksenä oli toimia yleisesti ja laajasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvia ennakkoluuloja, syrjintää ja vihaa vastaan.
Seuraava

Setan jakaman vuosittaisen tunnustuspalkinnon nimi on

13/13
Homorummutus
Asiallisen tiedon omena
Kunniarotta
Setan myöntämän tunnustuspalkinnon nimi on Asiallisen tiedon omena, ja sitä on jaettu vuosittain vuodesta 1991 lukien. Se myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista informaatiota seksuaalisuuksien ja sukupuolten moninaisuudesta.

Kunniarotta-antipalkinnolla puolestaan nuhdellaan julkisesti sellaisia henkilöitä tai yhteisöjä, jotka ovat toiminnallaan ylläpitäneet seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin perustuvaa syrjintää tai muuten vaikeuttaneet seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten elämää.

Termin "homorummutus" toi politiikkaan Raimo Vistbacka (ps) eduskunnassa parisuhdelakiesityksen toisessa käsittelyssä 25.9.2001. Sittemmin sitä ovat käyttäneet esimerkiksi Timo Soini (ps) ja Vesa-Matti Saarakkala (ps). Homorummutuksella viitataan todennäköisesti termiä käyttävän henkilön kokemaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ylenmääräiseen esilläoloon mediassa ja muissa julkisissa yhteyksissä.
Laske tulos

Tällä kertaa ei mennyt ihan putkeen. Oppia ikä kaikki!

Olet selvästi jyvällä, mutta lisätieto ei olisi pahitteeksi.

Asiat on sinulla hyvin hallussa!

Tutustu sateenkaarihistoriaan

Ranneliike.netin historiaosiossa esitellään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

historiaosio
tapahtui sateenkaarihistoriassa

Kirjavinkki: Sateenkaari-Suomi

Laaja katsaus suomalaiseen hlbti-historiaan on Kati Mustolan & Johanna Pakkasen toimittama Sateenkaari-Suomi -teos (Like 2007, ISBN: 878-952-471-942-1).


siirry testien etusivulle