Gay Star News -uutispalvelun kerrotaan lopettavan toimintansa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 4
Gay Star News -palvelun logo (kuva: Twitter)

Hlbti-teemainen verkkomedia Gay Star News lopettaa uutistietojen mukaan toimintansa 30. heinäkuuta seitsemän vuoden toiminnan jälkeen. 

Asiasta kertoi maanantai-iltana Twitterissä BBC:n hlbti-asioden kirjeenvaihtaja Ben Hunte. GSN ei vielä aamulla itse ollut vahvistanut asiaa.

Attitude-julkaisua johtava Darren Styles harmitteli Gay Star News -palvelun lopettamista koskevassa kommentissaan sitä, että muutenkin hlbtiq-media on pieni.

Gay Star News -palvelun henkilökuntaa kerrotaan informoidun kahta vuorokautta ennen palkkapäivää. Sivustoa julkaisevan Gay Star News Ltd:n maksukyvyttömyyteen joutumisen myötä noin 20 ihmistä menettää työnsä.

Hlbti-media taloudellisesti ahtaalla

Osa hlbti-uutispalveluista toimii ja on toiminut esimerkiksi deittipalvelun kylkiäisenä. Tämän lisäksi moni hlbti-järjestö välittää verkkosivuillaan omasta tominnastaan kertovien uutisten lisäksi tietoa myös merkittävistä alueellisista ja kansainvälisistä tapahtumista. 

Puhtaasti kaupallisella pohjalla toimiva hlbti-uutismedia joutuu kilpailemaan myös ns. valtamedian ja sosiaalisen median kanssa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskettava uutisointi on viime vuosina etenkin länsimaissa lisääntynyt ns. valtamediassa. Lisäksi tiedot leviävät tehokkaasti sosiaalisessa mediassa.

Kiinalaisomistukseen siirtynyt Grindr sulki alkuvuodesta vain pari vuotta toimineen Into-uutispalvelunsa.

Suomessa Voltti-lehti lopetti ilmestymisensä vuonna 2009. Lehti aloitti vuonna 1975 Setan julkaisemana Seta-lehtenä, ja vuonna 1995 se muutti nimekseen Z. Seta joutui luopumaan lehden kustantamisesta vuonna 2007, jolloin lehteä julkaisemaan perustettiin oma kustannusyhtiö. Vuonna 2008 lehden nimeksi muutettiin Voltti. 

Ympäri vuorokauden maailman hlbti-tapahtumia seuraava Gay Star News (GSN) avattiin tammikuussa 2012, ja muutamaa vuotta myöhemmin sivusto kertoi sillä olevan viisi miljoonaa eri käyttäjää kuukausittain. Tunnetuista henkilöistä Stephen Fry tuki palvelua jakamalla sosiaalisessa mediassa runsaasti sen uutisia, joten sivusto sai nopeasti suuren yleisön. Useat rahoittajat investoivat palveluun sen käynnistyessä. 

Gay Star News on ollut myös ranneliike.net -sivustolle merkittävä kanava maailman hlbti-uutisten seuraamisessa. Yhdistyspohjalta, pääasiassa vapaaehtoisvoimin ylläpidettyä suomenkielistä ranneliike.net -sivustoa seuraa noin 30 000 eri käyttäjää kuukausittain.

Päivitys: Toiminnan lopettamisesta kerrotaan sivustolla

Gay Star News -sivuston perustajat Tris Reid-Smith ja Scott Nunn julkaisivat tiistai-iltapäivällä sivustolla jäähyväiskirjeen, jossa lopettamisesta ja siihen johtaneista syistä kerrotaan: syyt ovat taloudellisia. Hyvin alkanut vuosi kääntyi esimerkiksi Brexitin aiheuttaman epävarmuuden johdosta synkäksi. Samalla pahoiteltiin sitä, että liiketoiminta on lisännyt "pinkkipesua" esimerkiksi maalaamalla logonsa pride-tapahtumien aikaan sateenkaaren väreillä, mutta samalla mainostilan ostaminen hlbti-medialta on vähentynyt. 

Kirjoituksessa todetaan, että uusia julkaisuja ei sivustolle enää tule, mutta sivustoa pyritään pitämään avoinna niin kauan kuin suinkin. Samalla kiitetään lukijoita, asiakkaita ja muita yhteistyökumppaneita.

Kirjeeseen tehtyjen lisäysten mukaan sivustoa pyritään vielä pelastamaan joukkorahoituksen avulla.

4 kommenttia

Monet homomiehet eivät enää lue homojulkaisuja, koska ne eivät enää edusta homomiesten näkökulmaa. Ulkomaisissa lehdissä esiintyy homojen seksuaalisuuden lyttäämistä, esimerkiksi iänikuista narinaa homomiesten taipumuksesta pitää miehekkäitä miehiä kivempina kuin naisellisia. Homomiehet pitävät miehistä, jotka ovat selvästi miehen näköisiä? Huhhuh, miten ongelmallista!