Pajtim Statovcin romaani Bolla voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 3
Pajtim Statovci Helsingin kirjamessuilla

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja on Pajtim Statovci loppukesästä ilmestyneellä romaanillaan Bolla. Valinnan teki Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajat julkistettiin keskiviikkona iltapäivällä Helsingissä Bio Rexissä.

Bolla kertoo Arsimista. Hänellä on vaimo, mutta Pristinan yliopistolla hänen ja Milošin välille syttyy suhde. Sota kuitenkin vie Arsimin perheineen maanpakoon. Jännitettä lisää se, että toinen on albaani ja toinen serbi. Arsimin myöhemmin palatessa takaisin alkaa epätoivoinen etsintä.

Finlandia-palkinto on vuonna 1984 perustettu kirjallisuuspalkinto, jonka jakaa vuosittain Suomen Kirjasäätiö tunnustuksena ansiokkaan romaanin kirjoittajalle. Palkintoa pidetään taiteenlajinsa merkittävimpänä palkintona Suomessa. Vuodesta 1989 on jaettu vuosittain myös Tieto-Finlandia ansiokkaalle suomalaiselle tieto- tai oppikirjalle sekä vuodesta 1997 Finlandia Junior -palkinto suomalaiselle lasten- tai nuortenkirjailijalle.

Vuonna 1990 Kosovossa syntyneen ja Suomeen kaksivuotiaana muuttaneen Statovcin esikoisromaani Kissani Jugoslavia julkaistiin Suomessa vuonna 2014, ja se voitti samana syksynä Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Kaikkiaan romaania on myyty noin 20 000 kappaletta ja se on käännetty useille kielilille. Statovcin toinen romaani, Tiranan sydän, ilmestyi elokuussa 2016.

3 kommenttia

Upeaa!

Otavalla on tallissaan merkittävä kirjailija, josta he haluavat varmasti pitää tiukasti kiinni. Statovci vaikuttaa aika tuotteliaalta, eli kuulemme hänestä varmaan vielä lisää tämänkin jälkeen. Kolmekymppisellä varmaan luovuus on parhaimmillaan.

Seuraan kiinnostuneena, millaisen vastaanoton kirja saa mediassa, kun se tuli nyt aateloitua korkeimmalla suomalaisella kirjallisuuspalkinnolla. Statovci on kahden vähemmistön edustaja. Nostetaanko näitä seikkoja julkisessa keskustelussa esille ja millä tavalla.

Bolla (ISBN: 978-951-1-31682-4) on julkaistu kolmessa formaatissa, paperilla, e-kirjana ja äänikirjana. Otava myy kirjaa kovakantisena hintaan 27,95 €. Suosittelen katsomaan myös muiden kirjakauppojen hintoja ennen ostopäätöstä.