Italialainen ohjaaja Franco Zeffirelli on kuollut

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
Kuva Youtubesta Zeffirellin haastattelusta

Tuskin kukaan muu on ohjannut italialaista oopperaa yhtä loisteliaasti kuin Franco Zeffirelli. Hän kuoli lauantaina 15.6.2019 Firenzessä 96-vuotiaana. Hänestä kerrotaan, että hän oli 50- ja 60-luvuilla elokuvaohjaaja Luchino Viscontin elämänkumppani.

Zeffirelli-säätiön sivulla toivotettiin jäähyväiset sanoin ”Ciao Maestro”. Hänet tunnettiin parhaiten ooppera-, teatteri- ja elokuvalavastuksistaan ja -ohjauksistaan. Vuosien myötä hän työskenteli mm. Riccardo Mutin, Joan Sutherlandin, Luciano Pavarottin, Liz Taylorin ja Richard Burtonin kanssa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Itse hän kertoi vanhemmalla iällä, ettei hän ole mikään elokuvaohjaaja vaan ohjaaja, jolla on erilaiset keinot käytettävissään toteuttaakseen unelmia ja tarinoita. Hän saavutti menestystä myös Amerikassa. Hän oli lähellä Vatikaania. Hän mm. ohjasi paavin virkaanastujaiset 1976.

Hän kertoi homosekusaalisuudestaan julkisesti 1990-luvulla. Jotkut näyttelijät ovat myöhemmin syyttäneet häntä lähentelystä.

Zeffirelli homoseksuaalina homojen maailmassa

Zeffirelli tuli ensi kertaa kaapista 1983 amerikkalaisessa Advocate-lehdessä. Myöhemmin hän kertoi asiasta elämäkerrassaan, mutta korosti, ettei hän ollut ’homo’ (gay) vaan homoseksuaali. Hän perusteli asiaa sillä, että ’homo’-sanaa voidaan käyttää eri tavoin: pilkatessa, vitsinä, jne.

Hänen suhteensa homomaailmaan oli torjuva. Pride-kulkueita hän piti sopimattomina. Hän puhui homoavioliittoja vastaan ja tuki katolisen kirkon kantaa. Hän vastusti aborttia. Niinpä hän liittyi Berlusconin konservatiiviseen Forza Italia puolueeseen ja oli mukana sen politiikassa vuosina 1994-2001

Italiassa lauantaina hänen kulttuurisaavutuksiaan ylistettiin jopa hallitustasolla.

Youtubessa on näytteitä hänen ohjauksistaan, mm. kohtaus Aidasta. Youtubessa on myös Zeffirellin haastattelu vuodelta 2012.

Zeffirellin haastattelu englanniksi Youtubessa

Zeffirelli-säätiö jullkaisi sivullaan tervehdyksen "Ciao Maestro".

Artikkelia on täydennetty kappaleella: "Zeffirelli homoseksuaalina homojen maailmassa" 16.6.2019 klo 6.30.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!