Tunnetko pride-liput?
Sateenkaarilippu on monille tuttu. Entäpä muut hlbti-vähemmistöjen liput?
Sanfranciscolainen taiteilija Gilbert Baker (1951-2017) suunnitteli "Pride Flag" -nimisenä tunnetun sateenkaarilipun vuonna 1978 paikallisten aktivistien pyynnöstä sikäläisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhteisön symboliksi. Alkuun lippu oli kahdeksanraitainen, mutta erinäisten vaiheiden jälkeen myötä se vakiintui kuusiraitaiseksi - tunnetuimmaksi hlbti-vähemmistöjen symboleista. Sen raitojen värit symboloivat eri asioita: punainen elämää, oranssi parantavaa voimaa, keltainen aurinkoa, vihreä luontoa, sininen harmoniaa ja violetti - yhteishenkeä. Alkuperäisen lipun vaaleanpunaisen merkitys on seksi ja turkoosin taide.
Sateenkaarilipusta on olemassa myös monella tavoin muokattuja ja kehitelyjä versioita. Lisäksi monilla vähemmistöryhmillä ja hlbti-vähemmistöjen alakulttuureilla on myös omia lippuja, joissa värit ja muodot kuvastavat niiden erityisluonnetta. Lippujen lisäksi on myös erilaisia muita symboleita.
Kuinka hyvin sinä tunnet pride-lippuja?
Mikä pride-lippu on kyseessä?
1/9
Transsukupuolisen ihmisen neurologisesta sukupuolesta kumpuava tietoisuus ja kokemus omasta sukupuolestaan ei vastaa hänen syntymässä määriteltyä kehollista sukupuoltaan.
Mikä pride-lippu on kyseessä?
2/9
Ei-binääreihin tai muunsukupuolisiin kuuluva henkilö ei koe sopivansa yhteiskunnassa vallitsevaan kahden sukupuolen malliin, eikä koe olevansa nainen tai mies. Muunsukupuolinen henkilö voi kokea olevansa jotain naisen ja miehen välillä tai kokonaan tällaisen binäärisen ajatuksen ulkopuolella. Kuvaavana käsitteenä on usein non-binary eli ei-binäärinen, ja joskus myös sukupuolettomuus.
Mikä pride-lippu on kyseessä?
3/9
Usein adjektiivina käytetty käsite queer tai gender queer viittaa ihmisiin, jotka kyseenalaistavat sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyviä rajoja ja asiaan liittyviä tiukkoja normeja. Monet queer-identiteetin omaksuneet pitävät sukupuolisuuteen ja seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyviä määritelmiä liian rajoittavina niin omalla kohdallaan kuin laajemminkin.
Mikä pride-lippu on kyseessä?
4/9
Panseksuaalisen henkilön eroottinen ja romanttinen mielenkiinto voi kohdistua toiseen ihmiseen sukupuolesta riippumatta. Aiemmin panseksuaalisuus nähtiin biseksuaalisuuden muotona.
Mikä pride-lippu on kyseessä?
5/9
Intersukupuolisen henkilön sukupuolta määrittelevät fyysiset tekijät tai ominaisuudet eivät ole selkeästi määriteltävissä sen paremmin miehelle kuin naisellekaan tyypillisiksi.
Mikä pride-lippu on kyseessä?
6/9
Sukupuolettomiin kuuluva henkilö ei koe olevansa nainen tai mies, ja hän on kokonaan binäärisen sukupuoliajatuksen ulkopuolella. Läheisiä käsitteitä ovat myös muunsukupuolisuus ja non-binary eli ei-binäärisyys.
Mikä pride-lippu on kyseessä?
7/9
Biseksuaalisen henkilön eroottinen ja romanttinen mielenkiinto voi kohdistua yhtäläisesti (tai jollain tavoin painottuen) joko samaa tai eri sukupuolta oleviin henkilöihin. Joillain biseksuaaleilla henkilöillä eroottinen ja romanttinen mielenkiinto voivat kohdistua sukupuolittuneesti enemmän tai vähemmän eri tavoin.
Mikä pride-lippu on kyseessä?
8/9
Polyseksuaalisen henkilön eroottinen ja romanttinen mielenkiinto voi kohdistua useampia mutta ei kaikkia sukupuolia edustaviin ihmisiin.
Polyseksuaalisuutta ei pidä liittää polyamorisuuteen, joka on yksi monisuhteisuuteen kuuluva ihmissuhdemuoto ja ajattelu- ja elämäntapa.
Mikä pride-lippu on kyseessä?
9/9
Aseksuaalinen henkilö ei voi tuntea eroottista tai romanttista mielenkiintoa toista ihmistä kohtaan, tai tuntee sitä hyvin vähän. Aseksuaalinen henkilö voi kuitenkin kokea esimerkiksi ystävyyttä, kiintymystä ja läheisyyttä sekä erilaisia tunteita kuten muutkin. Aseksuaalisuudesta erilliseksi katsotaan toisinaan käsite aromanttisuus: yksilön romanttinen ja eroottinen mielenkiinto voivat kohdistua eri tavoin.
Tällä kertaa ei mennyt ihan putkeen. Oppia ikä kaikki!
Olet selvästi jyvällä, mutta lisätieto ei olisi pahitteeksi.
Nämä liput on sinulla hyvin hallussa!
Kaiken kaikkiaan nykyisin erilaisia pride-lippuja on erilaisilla ryhmittymillä ja alakulttuureilla kymmeniä. Vakiintuneesta sateenkaarilipustakin on erilaisia versioita.
Homoseksuaalisuudella tai homomiehillä ei ole vakiintunutta omaa erityistä lippua, vaan monet kokevat sateenkaarilipun eniten omakseen. Toisaalta jotkut homomiehet kokevat sateenkaarilipun edustavan liiaksi muitakin vähemmistöjä kuin omaa homomiehen viiteryhmää. Omia lippuja on joillain homomiehiin liitetyillä alakulttuureilla, kuten esimerkiksi karhuilla sekä nahka- ja muilla fetisisteillä.
Usein homoseksuaaliset naisetkin kokevat sateenkaarilipun omimmaksi lipukseen, vaikka myös lesboilla on useita erilaisia vähemmän vakiintuneita pride-lippuja, niin koko vähemmistöryhmää kuin myös tiukemmin rajatuja ryhmiä koskevia.
Lue lisää sateenkaarilipusta ja muista sateenkaarivähemmistöjen symboleista
Tutustu hlbti-sanostoon
lue lisää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä