Suomi saamassa sateenkaariperheessä kasvaneen pääministerin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3
Sanna Marin (kuva: eduskunta)

SDP on valinnut puoluevaltuustossa Sanna Marinin puolueen pääministeriehdokkaaksi. Sanna Marin sai 32 kaikkiaan 61:stä äänestä suljetussa lippuäänestyksessä. Vastaehdokkaana oli SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

SDP:n varapuheenjohtaja Marin toimi ennen kevään eduskuntavaaleja puheenjohtaja Antti Rinteen sijaisena tämän ollessa sairaalahoidossa. Koulutukseltaan Rinteen hallituksessa liikenne- ja viestintäministerinä toiminut Marin on hallintotieteiden maisteri.

Sateenkaariperheen tytär

Kun Marin nousi Tampereen valtuuston johtoon alkuvuodesta 2013, hän kertoi verkkosivuillaan perhetaustansa vaikuttavan voimakkaasti hänen henkilöönsä ja aatemaailmaansa:

- Olen sateenkaariperheen lapsi. Tätä tosiasiaa on vaikea irrottaa omasta persoonastani ja aatteellisista lähtökohdistani. Minulle tasa-arvo tai ihmisten yhdenvertaisuus eivät ikinä ole olleet mielipidekysymyksiä vaan moraalikäsitykseni perusta. Politiikkaan lähdin mukaan, koska haluan vaikuttaa siihen miten yhteiskunta näkee kansalaisensa ja heidän oikeutensa.

Uusi hallitus nimitettäneen tiistaina

Uuden hallituksen odotetaan tulevan nimitetyksi tiistaina 10. joulukuuta. Se on pohjaltaan sama kuin tiistaina 3. joulukuuta eronnut Antti Rinteen viiden puolueen hallitus. Mukana ovat SDP, keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP. 

Rinteen hallituksen eron taustalla oli etenkin Keskustan epäluottamus pääministeri Rinteeseen.

Hallitusohjelmaan ei ole tulossa muutoksia. Esimerkiksi translakiuudistuksessa on määrä poistaa lisääntymiskyvyttömyysvaatimus ehtona juridisen sukupuolen vahvistamiselle ja isyys- sekä äitiyslait on tarkoitus yhdistää yhdeksi vanhemmuuslaiksi.

3 kommenttia

Hallitus astui eilen virkaansa. Marinin tausta sateenkaariperheessä kasvaneena on kiinnostanut ulkomaita myöten. Asia on ollut esillä myös venäläisissä tiedotusvälineissä, jopa varsin myönteisessä valossa.

***

Marinin nousu pääministeriksi on esillä myös KD-lehdessä ( https://www.kdlehti.fi/2019/12/10/ymmarran-hyvin-miksi-han-on-niin-sitkea-ja-maaratietoinen-tamperelaiskansanedustaja-sari-tanus-antaa-tunnustusta-uudelle-paaministerille/ ), jolla on myös kansanedustaja Tampereelta. Juttu on otsikoitu "– Ymmärrän hyvin, miksi hän on niin sitkeä ja määrätietoinen, tamperelaiskansanedustaja Sari Tanus antaa tunnustusta uudelle pääministerille".

Tanus ottaa haastattelussa esiin myös valmisteilla olevan translain muutoksen. Lehdessä väitetään, että translakiuudistus toisi leikkaus- ja hormonihoidot alle 18-vuotiaiden ulottuviin. Näinhän ei lakimuutos kuitenkaan tekisi. Jutussa siis käydään translakiuudistuksen vastaista taistelua tarkoitushakuisesti pystytettyä olkiukkoa vastaan - siis harhautetaan KD-lehden lukijoita.

Olennainen kysymys on juridisen sukupuolen vahvistaminen, jota ei ohjelman mukaan olla sallimassa alle 18-vuotiaille, vaikke se olisi hyvinkin perusteltua. Nimenomaan on kritisoitu sitä, että hallitusohjelman kirjauksen mukaan nuoria ei olla huomioimassa.
Sanna Marinin valinta pääministeriksi on innoittanut oppositiopuolueetkin vääntäytymään hyvin monimutkaisiin jooga-asentoihin - ehkä tässä on jopa viimein keksitty tapa, jolla kakku voidaan samalla kertaa sekä syödä että säilyttää.

Esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen ihastelee Suomen päätöstä valita nuori nainen pääministeriksi, ja puolueensa puheenjohtaja säestää yhtä haltioitunein äänenpainoin.
Tämä tosin vain muutamien tuntien erolla siihen, kun kumpikin oli surutta painanut ei-nappia eduskunnassa pääministerin nimitystä vastaan.
https://scontent.fhel1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/78817505_10157144772188918_1589123081882828800_o.jpg?_nc_cat=1&_nc_ohc=i_JSFP1FUygAQlC6H4jOvHz0qbBU5HzBhv937DSEjABd-o7v2tQ20jFlA&_nc_ht=scontent.fhel1-1.fna&oh=4295527f40b3c1807b3ad2347db32e39&oe=5E7DD474