Mikkeli Pride toi lauantaina valoa Etelä-Savon pääkaupunkiin

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren

Lauantai-iltana 12. lokakuuta kolmatta kertaa järjestetty Mikkeli Pride toi valoa Etelä-Savon pääkaupungin keskustaan.

Pride-kulkue lähti liikkeelle torilta kello 19 ja myös palasi torille kierrettyään lenkin Kirkkopuiston ympäri. Ennen kulkueen liikkeellelähtöä järjestettiin kello 18 alkaen toritapahtuma, ja juuri ennen lähtöä kulkueväki asettui torilla sydämen muotoon. Sen tarkoitus oli osoittaa värein ja valoin tuki Mikkelin lämmölle ja rakkaudelle.

Ennen kulkueen lähtöä osallistujat järjestäytyivät torilla sydämen muotoon (kuva: Mikkeli Pride / Pekka Heimola)
Virhe median upotuksessa.
Virhe median upotuksessa.
Virhe median upotuksessa.
Virhe median upotuksessa.
Virhe median upotuksessa.

Tapahtumaan osallistui useampi sata ihmistä, järjestäjän arvion mukaan noin 600.

Sateenkaariliputuksesta kiistaa

Ennen tapahtumaa velloi keskustelu sateenkaariliputuksesta, kun Mikkelin Kaupunki päätti olla liputtamatta priden aikaan sateenkaarilipuin. Asiaa perusteltiin kaupungin voimassa olevalla liputussäännöllä. Keskustelun jälkeen kaupunki juhlisti tilaisuutta kuitenkin Suomen lipuin. Priden järjestäjät olivat ratkaisuun tyytyväisiä: tilaisuudesta tuli juhlava osoitus siitä, että Suomessa on paljon hyviä lakeja puolustamaan vähemmistöjen asemaa. Setan tiedotteen mukaan paikalla olleet poliittiset puolueet ovat luvanneet muuttaa liputussääntöä, jotta sateenkaariliputuksesta ei nouse tulevaisuudessa ongelmaa.

- Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus etenevät näin käytännössä myös Etelä-Savossa. Ihmisoikeudet ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asema paranevat pikkuhiljaa, mutta työtä on vielä jäljellä. Monille liputuksesta syntynyt keskustelu puhkaisi kuplan siitä, että asiat olisivat jo hyvin, toteaa Etelä-Savo Pride ry:n puheenjohtaja ja tapahtuman tuottaja Iina Särkkä.

Mikkelin kaupungin tervehdyksen juhlaan toi osallisuus- ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Jatta Juhola. Hän totesi puheessaan, ettei maailma muutu ja vähemmistöjen kohtelu parane yhteisöjen strategisilla kirjauksilla suunnitelmiin vaan tarvitaan tekoja, jotka edistävät ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Kolmas Mikkeli Pride

Mikkeli Pride -tapahtuman järjesti nyt ensimmäistä kertaa Etelä-Savo Pride ry - yhdistys, joka perustettiin loppuvuodesta 2018. Kahtena aiempana vuonna Mikkelin pride-tapahtuman selkänojana toimi Kuopiossa toimiva Savon Seta, joka puolestaan on nyt muuttanut nimensä Pohjois-Savon Seta ry:ksi. Kuopiossa on määrä järjestää ensimmäinen pride-tapahtuma kesällä 2020.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mikkelin pride-tapahtuma on viime vuosina päättänyt Suomen pride-vuoden. Uusi pride-vuosi puolestaan on alkanut Rovaniemeltä Arctic Pride -tapahtumasta.

Päivitys 14.10.: Lisätty osuus liputuskeskustelusta ja tapahtuman tuottajan kommentti.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!