Oscareissa sateenkaarenkin värejä

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 4
Oscarit jaettiin 91. kerran 24. helmikuuta 2019

Oscarit jaettiin 91. kerran 24. helmikuuta 2019 Dolby-teatterissa Los Angelesissa Hollywoodissa.

Gaalan käynnisti Queen-yhtyeen esiintyminen, ja laulajana oli Adam Lambert. Tämän vuoden gaalalla ei ole juontajaa.

Jazzpianisti Don Shirleyn elämästä kertova Green Book voitti parhaan elokuvan Oscarin. Elokuvalle meni myös alkuperäisen käskikirjoituksen palkinto (Nick Vallelonga, Brian Currie ja Peter Farrelly) sekä miessivuosan palkinto (Mahershala Ali).

Freddie Mercurysta ja Queen-yhtyeestä kertova Bohemian Rhapsody palkittiin miespääosan Oscarilla (Rami Malek). Se sai myös leikkauksen (John Ottman), äänieditoinnin (John Warhurst ja Nina Hartstone) ja äänimiksauksen (Paul Massey, Tim Cavagin ja John Casali) Oscarit.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kuningatar Annasta kertova 1700-luvulle sijoittuva The Favourite palkittiin naispääosan Oscarilla (Olivia Colman).

A Star is Born palkittin parhaan laulun Oscarilla ("Shallow", säv. ja san. Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando ja Andrew Wyatt).

Pukuloistoa

Oscar-gaalan punaisella matolla nähtiin monenlaista pukuloistoa. Kinky Boots musikaalin alkuperäisestä esiintyjäkaartista Broadwayltä Lolana tunnettu Billy Porter herätti ihastusta sukupuolirooleja rikkovalla smokin ja iltapuvun yhdistelmällään.

Virhe median upotuksessa.

Oscarit

Oscar-palkinnot (englanniksi Academy Awards) ovat Yhdysvaltain elokuva-akatemian (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) vuosittain jakamia palkintoja, joita jaetaan eri kategorioissa vuoden parhaille elokuville ja näiden tekijöille. Palkintojen saajat äänestetään akatemian jäsenten kesken. Elokuva-akatemia perustettiin 1927 ja ensimmäiset palkinnot jaettiin toukokuussa 1929. Elokuva-alalla Oscareita pidetään arvostetuimpina tunnustuksina. Oscar-gaala näytetään suorana televisiosta USA:n lisäksi monissa maissa.

4 kommenttia

Billy Porterin mekkoon pukeutumista ja poseeraamista miehen kainalossa ladyn elkein sanottiin radikaaliksi ja sukupuolirooleja rikkovaksi. En ymmärrä miksi. En ymmärrä miksi vastakkaiseen sukupuoleen liitettyjen stereotypioiden näytteleminen nähdään nykyää edistyksellisenä. Ricky Martinia ja hänen miehekästä kumppaniaan sanottiin sen sijaan "heteronormatiiviseksi" pariksi. Taas niin metsään kuin mennä voi. Kaksi miehekästä miestä parisuhteessa keskenään nimenomaan haastaa stereotyyppistä sukupuoliajattelua enemmän kuin mikään muu sukupuolinen käyttäytyminen. Heteronormatiivisuus kuvaa paremminkin Billy Porteria miehekkään kumppaninsa kainalossa.
"Billy Porterin mekkoon pukeutumista ja poseeraamista miehen kainalossa ladyn elkein sanottiin radikaaliksi ja sukupuolirooleja rikkovaksi."

Porterin esiintyminen oli nimenomaan poseerausta. Tanssi ja alakulttuuri Vogue tuotiin sen yhden inspiraation lähteille, punaiselle matolle. Se, miten Porterin esiintymistä tulkitaan on subjektiivista. Radikaalia lienee se, että Porter esiintyi suorassa lähetyksessä ja toi mustien ja latinojen alakulttuurin vahvasti esille. (toimitukselle: Billy Porter tunnetaan kai paremmin ajankohtaisesta Pose-sarjasta, kuin Kinky Bootseista)

"En ymmärrä miksi. En ymmärrä miksi vastakkaiseen sukupuoleen liitettyjen stereotypioiden näytteleminen nähdään nykyää edistyksellisenä."

En minäkään. Sukupuolirooleja sekoittava tyyli alkoi 1960-luvulla unisex muodilla, glam rock ja punkin rikkoivat käsitteitä edelleen ja näistä muodostui 1980-luvulle tultaessa "gender blender" muoti ja tyyleineen. 1990-luvulle tultaessa Kurt Cobain pukeutui mekkoon.

"Ricky Martinia ja hänen miehekästä kumppaniaan sanottiin sen sijaan "heteronormatiiviseksi" pariksi. Taas niin metsään kuin mennä voi. Kaksi miehekästä miestä parisuhteessa keskenään nimenomaan haastaa stereotyyppistä sukupuoliajattelua enemmän kuin mikään muu sukupuolinen käyttäytyminen."

Ricky Martin vahvistaa omalla tapaa latinokulttuurin macho mies. Kiinnostavaa on miten Ricky Martin esittää homoutensa. Googlaa huviksesti kuuluisa kuva Marinista rannalla ennen kaapista tuloaan valmentajansa kanssa punnertamassa, ja kaapista tulon jälkeen kuva rannalla vauva sylissä. Vauvakuva varman rikkoo enemmän latino machokulttuuria, toisaalta siitä on riisuttu vihjaileva seksuaalisuus, joka "ennen" kuvassa nähtiin.

"Heteronormatiivisuus kuvaa paremminkin Billy Porteria miehekkään kumppaninsa kainalossa."

Yksi Voguen Ball culture käsitteistä on realness, jossa omaksutaan ja kilpaillaan kuinka "aito" on. Kilpailukategorioissa voi olla vaikkapa liikemies, opiskelija tai butch queen.

Billy Porter ei kuitenkaan pukeutunut dragiin tai omaksunut naisen eleitä. Hän pukeutui frakkiin joka oli mekko, ilmeisesti tämä kismittää yhä. Mielestäni miehisyyden ylikorostaminen on heteronormatiivista käyttäytymistä. Jossain karhukulttuurissa voisi jopa puhua kulttuurisesta omimisesta, jos korkeasti koulutettujen hyvätuloisten homojen punaniska-rekkakuskiksi samaistuminen on kulttuuria.