Ammatillillisessa toisen asteen koulutuksessa olevista opiskelijoista muunsukupuoliset kokevat kiusaamista ja häirintää erityisen paljon, kertoo tuore Amisbarometri.
Noin joka kolmas muunsukupuolinen kertoo kokeneensa seksuaalista häirintää, joutuneensa etniseen tai kulttuuriseen taustaan perustuvan syrjinnän tai halventamisen kohteeksi tai seksuaaliseen suuntautuneisuuteen tai sukupuolikokemukseen perustuvan syrjinnän kohteeksi.
Määrä on moninkertainen muihin ryhmiin verrattuna: esimerkiksi miehistä näin koki noin viisi prosenttia ja naisista vielä harvempi.
- Erityisesti muuta sukupuolta olevat kärsivät opiskelijoiden ja/tai opettajien kohdistamasta seksuaalisesta, etniseen tai kulttuuriseen taustaan perustuvasta tai seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuolikokemukseen perustuvasta syrjinnästä, todetaan tutkimusraportissa.
- Erityisen hälyttävää on, että muuta sukupuolta olevat ovat kokeneet kaikkia häirinnän muotoja vähintään yhtä suurella todennäköisyydellä niin opettajilta kuin oppilailtakin.
Amisbarometrin mukaan kanssaopiskelijoiden kiusaamisen kohteeksi on joutunut 20 prosenttia, ja opettajan kiusaamaksi tai väkivallan kohteeksi 12 prosenttia kyselyyn vastanneista.
Kolmannen kerran toteutetun Amisbarometrin vastaajina oli 9 584 opiskelijaa. Selvityksestä ovat vastanneet Suomen Ammattiin Opiskelevien liitto SAKKI sekä Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus.