Ensimmäinen Loviisa Pride keräsi useamman sataa kulkueeseen

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • Sami Mollgren

Ensimmäistä Loviisa Pride -tapahtumaa vietetään 6.-7. heinäkuuta osana TransFolk Kucku Final Destination -taidetapahtumaa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä pyritään kaksipäiväisen tapahtuman aikana tuomaan näkyväksi erityisesti taiteen keinoin. 

Kulkue ja puistotapahtuma lauantaina

Lauantain ohjelmaan kuului pride-kulkue ja puistotapahtuma. Kulkueeseen osallistuneita alkoi kerääntyä torille jo aamupäivän puolella ja sateenkaariliput oli vedetty salkoon torin laidalle. Torilla kulkueväelle oli järjestetty lämmittelyohjelmaa, ja jos ei omia kylttejä ollut mukana, oli mahdollista lainta valmiiksi tehtyjä. Kulkue lähti liikkeelle kello 13:n jälkeen torilta, kävi Laivasillalla ja kiersi rantaa pitkin takaisin torille, ja sieltä Kappelinpuistoon, jossa käynnistyi ohjelmallinen puistopiknik. 

Valmistautumassa kulkueeseen (kuva: hb)

Kulkueeseen osallistui runsas 300 henkeä. Itäistä Uuttamaata kastelleet sateet olivat tauonneet ennen kulkuetta, joten kulkue sai taittaa useamman kilometrin mittaisen taipaleensa poutaisessa ja hetkittäin aurinkoisessakin säässä. Reitti kulki Kuningattarenkatua Laivasiltaan ja sieltä rantaa pitkin Kurkikaivon kautta takaisin torille, josta se jatkoi vielä puistojuhlapaikalle.

Kulkuetta johti pride-traktori. Ehkä Suomen ensimmäinen lajissaan.

Sateenkaaripyykki ei kuivunut

Monissa pride-tapahtumissa on ollut esillä "sateenkaaripyykkinaruja" - pyykkinaruja, joilla roikkuu vaatteita sateenkaarilipun väreissä. Näin myös Loviisassa. Muutama vuosi sitten yhteisötaidehankken ideoivat Ilar Gunilla Persson ja Heidi Lunabba. Lunabba kuuluu Loviisan priden järjestäjiin. 

Aamupäivän vaihteleva sää ei ollut kuivattanut pyykkejä. Kulkue ja puistotapahtuma kuitenkin nauttivat poudasta, jopa auringosta.

Puistotapahtumassa kaupungin tervehdyksessä todettiin kaupungin noudattavan toiminnassaan yhdenvertaisuusperiaatetta, mutta tehtävää olevan yhä esimerkiksi asenteiden muuttamisessa.

Puistoyleisö sai nähtäväkseen myös esimerkiksi drag-esityksen ja lapsillekin oli omaa ohjelmaa.

Tapahtuma jatkuu sunnuntaihin

Sunnuntain ohjelmaan kuuluu sateenkaarimessu ja keskustelutilaisuus Loviisan sateenkaarihistoriasta.

Tapahtuman alla pride-julisteita revittiin pois monista paikoista, minne niitä oltiin pantu esille. Asiasta käytiin keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!