Syksyn 2019 Vinokino Turussa lokakuussa ja Helsingissä marraskuussa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 1

Suomen ainoa yksinomaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali Vinokino järjestetään Turussa 18.–20. lokakuuta ja Helsingissä 22.–24. marraskuuta.

Turussa elokuvaesitykset ovat tänä vuonna ensimmäistä kertaa Kino Dianassa, ja Helsingissä näytökset järjestetään Elokuvateatteri Orionissa. Pääfestivaalien lisäksi muutamia näytöksiä on Oulussa. Syksyllä Vinokino järjestää myös maksuttomia dokumenttinäytöksiä Turussa ja Helsingissä. Tiedot kaikista elokuvaesityksistä löytyy Vinokinon verkkosivulta vinokino.fi.

Vinokino kertoo tarjoavansa jälleen monipuolisen valikoiman pitkiä ja lyhyitä HLBTIQ-aiheisia elokuvia. Mukana on sekä komediaa että draamaa.

Festivaalin avaa kanadalainen nuortenelokuva Giant Little Ones, joka on lämminhenkinen kuvaus oman identiteetin etsinnästä. Sauvage on Cannesin elokuvajuhlilla viime vuonna kohua herättänyt vaikuttava katuprostituution maailmaan sijoittuva draama. Elokuva ei kaunistele tai selittele seksityöläisen elämää, mutta päähenkilön rakkauden kaipuussa on jotain syvästi tunteisiin vetoavaa. Kevyempää viihde-elokuvaa edustaa ranskalainen komedia The Shiny Shrimps, joka kertoo enemmän hauskanpidosta kuin urheilusta kiinnostuneen vesipallojoukkueen matkasta Gay Games -kilpailuun Kroatiaan.

Sauvage (kuva: Vinokino)
The Shiny Shrimps (kuva: Vinokino)

Ohjelmistossa on kaksi elämäkerrallista draamaa, joiden keskiössä on kaksi viime vuosisadan merkittävimpien kulttuuripersoonien joukkoon kuuluvaa taiteilijaa. Mapplethorpe seuraa taidemaailman provokaattorin Robert Mapplethorpen uraa ja elämää 60-luvulta hänen elämänsä loppuun asti. Vita & Virginia nostaa valokeilaan modernin kirjallisuuden mestarin Virginia Woolfin ja kirjailija Vita Sackville-Westin suhteen, joka toimi innoituksena Woolfin ehkä tunnetuimmalle teokselle Orlando.

Mapplethorpe (kuva: Vinokino)
Vita & Virginia (kuva: Vinokino)

Myös sukupuolen moninaisuus on vahvasti esillä ohjelmistossa niin aiheiden kuin elokuvantekijöiden suhteen. Ohjelmistossa on nimittäin kaksi pitkää elokuvaa, joiden ohjaajat ovat itse transsukupuolisia. Lingua Franca on fiktioelokuva transsukupuolisesta filippiiniläisestä maahanmuuttajanaisesta, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut transsukupuolinen filippiiniläinen maahanmuuttajanainen Isabel Sandoval. 

Ohjelmajulkistuksen jälkeen Vinokino kertoo saamastaan palautteesta: Adam-elokuvasta. Tapahtuman verkkosivujen mukaan Turun seudun Setan hallitus on käynyt palautteen pohjalta pitkän keskustelun, jossa olemme pyrkineet ottamaan kaikki näkökulmat huomioon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Turun seudun Seta haluaa, että Vinokino on festivaalina kaikille turvallinen tila, ja tämän takia olemme päättäneet vetää elokuvan pois ohjelmistosta.

Lisäksi lyhytelokuvakooste Trans Tales on omistettu yksinomaan transtarinoille. Nämä lyhytelokuvat kertovat omalta osaltaan transihmisten vaihtelevasta asemasta eri puolilla maailmaa.

Lingua Franca (kuva: Vinokino)

Suomen ainoa hlbti-elokuvafestivaali

Turun seudun Setan koordinoima Vinokino on Suomen ainoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali. Nykyään hlbti-teemaisia elokuvia esitetään yhä enemmän suurelle yleisölle suunnatuilla elokuvafestivaaleilla sekä niin elokuvateatterien perustarjonnassa kuin televisiossakin. Vinokino-festivaalien käynnistyessä 1990-luvun alussa tilanne oli vielä erilainen, ja Vinokino oli ainoita mahdollisuuksia nähdä tuolloin marginaalia edustanutta aihepiiriä valkokankaalla.

Päivitys 12.10. Poistettu tiedot Adam-elokuvasta ja lisätty maininta sen poistamisesta festivaalin ohjelmistosta.

1 kommenttia

Adam-elokuvan ottaminen Vinokinon ohjelmistoon on herättänyt kritiikkiä sosiaalisessa mediassa ( https://twitter.com/paralleeli/status/1179827704885067777 ). Kritiikin mukaan Adam on trans- ja lesbofobinen leffa.

- Siinä nuori cisjäbä teeskentelee olevansa transmies päästäkseen queer-mimmin housuihin ja mm käyttää tätä seksuaalisesti hyväksi.

Juonen lisäksi kritiikkiä saa elokuvan tekoprosessi.