Samaa sukupuolta olevien avioliitot sallittiin Pohjois-Irlannissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Samaa sukupuolta olevien avioliittojen solmiminen tulee mahdolliseksi Pohjois-Irlannissa alkuvuodesta 2020. Paikallinen parlamentti ei saanut pysäytettyä Lontoossa kesällä päätettyjä lakimuutoksia maanantaina keskiyöhön mennessä. Myös tiukkaa aborttilainsäädäntöä höllennetään.

Asiasta kertoo esimerkiksi BBC.

Avioliittolain muutosten valmisteluihin on aikaa 13. tammikuuta asti. Koska avioliittoaikeista on kerrottava neljä viikkoa ennen avioitumista, päästään ensimmäisiä samaa sukupuolta olevien avioliittoja solmimaan helmikuun alkupuolella, juuri ennen ystävänpäivää.

Tämän jälkeen kaikkialla Brittein saarilla myös samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton. Pohjois-Irlannin uusi asiaa koskeva lainsäädäntö on samansisältöinen kuin muuallakin Isossa-Britanniassa.

Lontoo otti ohjat

Ison-Britannian parlamentti äänesti heinäkuussa Pohjois-Irlannin tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Pohjois-Irlanti on ollut ilman toimivaa aluehallintoa lähes kolmen vuoden ajan, kun puolueet eivät onnistuneet sopimaan vallanjaosta. Yhdistyneen kuningaskunnan Lontoossa sijaitseva hallinto otti siksi Pohjois-Irlannin asioita suoraan ohjaukseensa. Ison-Britannian parlamentin heinäkuussa tekemä päätös ei automaattisesti muuttanut Pohjois-Irlannin avioliittolakia.

Maanantainen istunto oli ensimmäinen tauon jälkeen, mutta puhemiestä ei saatu valittua, ja ilman puhemiestä paikallinen parlamentti oli kykenemätön päätösten tekoon. Demokraattinen unionistipuolue (DUP) pyrki viime hetkeen asti saamaan estettyä Lontoossa päätettyjen lakimuutosten voimaantulon.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Joidenkin arvioiden mukaan Lontoon kesäisillä päätöksillä pyrittiin myös vauhdittamaan Pohjois-Irlannin parlamenttia purkamaan lukkiutunutta tilannettaan.

Pitkä jarrutus

Mielipidetiedustelujen mukaan ylivoimainen enemmistö pohjoisirlantilaisista hyväksyy samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeuden, mutta lainsäädännön muuttaminen on jumiutunut poliittiseen epävakauteen. Asiasta on yritetty päättää paikallisessa parlamentissa useita kertoja, ja samaa sukupuolta olevien avioliittojen tukijoita on ollut enemmistö. DUB:n avioliittolakiuudistuksen vastustajat ovat käyttäneet kuitenkin samaa sukupuolta olevien avioliittojen kaatamiseen alueen rauhanprosessia varten luotua "petition of concern" -menetelmää, jolla jonkin kiistaa herättävän asian on saatava 60 prosentin kannatus edustajainkokouksessa mennäkseen läpi. Mielipidetiedusteluiden mukaan myös DUP:n kannattajien enemmistö tukee avioliittolainsäädännön uudistamista.

Aktivistit ovat jo vuosia kamppailleet samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden puolesta Pohjois-Irlannissa. Kesällä 2018 Belfastissa järjestetyssä mielenosoituksessa vaadittiin, että Ison-Britannian pääministeri Theresa May puuttuu Pohjois-Irlannin avioliittokysymykseen.

Pohjois-Irlanti on ollut ainoa osa Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyttä kuningaskuntaa, jossa samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa. Muualla saarivaltakunnassa avioliittolainsäädäntö on ollut sukupuolineutraali siitä lähtien, kun Britannian kruunun hallitsemiin alusmaihin kuuluva Mansaari salli samaa sukupuolta olevien avioliitot vuonna 2016. Englanti ja Wales sekä Skotlanti avasivat avioliiton samaa sukupuolta oleville vuonna 2014. Pohjois-Irlannissa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet rekisteröidä parisuhteensa vuodesta 2005 lähtien, kuten Englannissa ja Walesissa sekä Skotlannissa.

Naapurimaa Irlanti hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot vuonna 2015 kansanäänestyksellä.

1 kommenttia

Asiaan taisi vaikuttaa eniten Irlannin yhdenvertainen avioliitto ja Irlannin avoimesti homo päämisteri, eikä niinkään Lontoo.

Sillä onhan se kauhistuttavaa että jäisi saariston takapajula-asemaan.