Stonewall mellakoiden 50-vuotismuistojuhlassa juhlistettiin pitkää ihmisoikeustyötä ja julistettiin virallinen Stonewall päivä

  • Uutinen
  • Pride
  • Mikko Kivinen
New Yorkin pormestari Bill de Blasio (vasemmassa reunassa) luovutti Stonewall päivän julistuksen Stonewall Inn baarin omistajille Stacy Lentzille ja Kurt Kellylle (2. ja 3. vas.) sekä Stonewallin mellakoihin osallistuneille (oik.). (Kuva: Mikko Kivinen)

28. kesäkuuta tuhansien ihmisten joukko kokoontui muistelemaan ja kuuntelemaan Rally: Stonewall 50 Commemoration -muistojuhlaan New Yorkin Greenwich Villageen inspiroivia puheenvuoroja Yhdysvaltain eri poliittisilta vaikuttajilta ja HLBTIQ-aktivisteilta. 

Rally: Stonewall 50 Commemoration järjestettiin juhlistamaan Stonewall baarin poliisiratsiasta 50 vuotta sitten alkaneita mellakoita ja niistä seurannutta ihmisoikeustaistelua. Usein jopa hurmoksellisen vastaanoton saaneita puheenvuoroja tauottivat useat musiikki- ja drag esitykset.

Rally: Stonewall 50 Commemoration -muistojuhla järjestettiin New Yorkin Greenwich Villagessa Waverly Placen ja Christopher Streetin risteyksessä. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)
Muistojuhlaan osallistui useampi tuhat ihmistä. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)


Muistojuhlassa puhunut New Yorkin pormestari Bill de Blasio aloitti innokkaasti toteamalla, että käynnissä oleva New Yorkin Pride on suurin pridejuhla maailman historiassa.

- Muistamme yhden yön historiassamme, kun rohkea ryhmä ihmisiä sanoi 'liika on liikaa' ja he nousivat vastarintaan ja kapinoivat, järjestäytyivät ja voittivat. Ja te kaikki täällä tänään elätte parempaa elämää, koska he puolustivat meitä kaikkia", totesi Blasio juhlapuheessaan. 

New Yorkin pormestari Bill de Blasio. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Blasio kuitenkin muistutti, että vaikka ihmiset ovat nyt vapaampia olemaan oma itsensä, on Yhdysvalloissa ryhmä ihmisiä, jotka haluavat viedä tasa-arvoiset oikeudet pois vähemmistöiltä. 

- En haluaisi joutua sanomaan tätä, mutta näemme valkoisten ylivaltaliikkeen tässä maassa, Blasio totesi. Hän sanoi, että kaikkien vähemmistöjen tulee pelätä tätä liikettä ja taistella tätä liikettä vastaan.

Blasio puhui myös New Yorkin moninaisuudesta ja muistutti, että New Yorkissa ei estetä transihmisiä käyttämästä sitä vessaa, jonka kokee oman sukupuolensa mukaiseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Blasio julisti myös 28. päivän kesäkuuta virallisesti New Yorkissa Stonewall päiväksi. Julistuksen vastaanottivat Stonewall Inn -baarin omistajat Stacy Lentz ja Kurt Kelly yhdessä Stonewallin mellakoiden alunperin osallistuneiden henkilöiden kanssa.

New Yorkin pormestarin julistus nimesi 28. päivän kesäkuuta "Stonewall päiväksi". (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Orlandon homobaariampumisten tapahtumapaikka Pulsen omistaja Barbara Poma toi muistojuhlaan tervehdyksensä ja sanoi, että Orlandon ampumiset ovat tämän sukupolven Stonewall -hetki. 

- Edistys on haurasta ja edistys ei ole peruuttamatonta. Ja meitä kaikkia tarvitaan varmistamaan, että nousemme vastarintaan ja puolustaudumme, jotta historia ei toista itseään, Poma sanoi.

Orlandon homobaariampumisten tapahtumapaikka Pulsen omistaja Barbara Poma toi muistojuhlaan tervehdyksensä. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Yhdysvaltain senaatin senaattori Kirsten Gillibrand muistutti, että HLBTI-ihmisten oikeuksissa on edelleen paljon työtä, vaikka paljon on saatu aikaan. "Meidän ei tule koskaan luovuttaa, meidän ei tule koskaan antautua, meidän täytyy marssia eteenpäin", Gillibrand julisti. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Yhdysvaltain edustajainhuoneen tervehdyksen New York Pridelle toi edustaja Jerrold Nadler. "Tuon tervehdyksen, koska muu liittovaltio ei tee niin", Nadler sanoi. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Muistojuhlassa puhunut drag-taiteilija ja aktivisti Marti Gould Cummings muistutti taistelun tärkeydestä. "Meidän LGBTQIA+ yhteisönä tulee taistella nyt enemmän kuin koskaan, kun yhteisömme oikeuksia rullataan taaksepäin. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Motivaatiopuhuja Harnaam Kaur Lontoosta kysyi: "Mikä on normaalia?" ja jatkoi: "Älä himmennä valoasi, olet loistelias." (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Tilaisuudessa puhui myös alkuperäinen Stonewall mellakoiden aikainen HLBTIQ-aktivisti ja yksi Gay Liberation Front -liikkeen perustajista Martha Shelley (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Muistojuhlassa nähtiin useita drag- ja musiikkiesityksiä. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Muistojuhlassa nähtiin useita drag- ja musiikkiesityksiä. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Worldpride 2019 | Stonewall 50 -tapahtuma on koko kesäkuun kestävä pridetapahtuma, joka huipentuu pridemarssiin 30. kesäkuuta 2019 New Yorkin keskustassa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!