Gabon kriminalisoi samaa sukupuolta olevien väliset seksuaaliset suhteet

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Gabon on kaikessa hiljaisuudessa säätänyt kesällä 2019 lain, joka kieltää "seksuaaliset suhteet samaa sukupuolta olevien henkilöiden välillä" maksimissaan puolen vuoden vankeusrangaistuksen uhalla ja viiden miljoonan Gabonin frangin (noin 8 000 euroa) sakolla.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Uuden lain myötä hlbti-vähemmistöt ovat joutuneet entistä ahtaammalle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Gabon itsenäistyi Ranskasta vuonna 1960, eivätkä samaa sukupuolta olevien väliset suhteet ole olleet rangaistavia. Samaa sukupuolta olevien välisillä suhteilla on kuitenkin ollut korkeampana suojaikärajana 21, kun heterosuhteissa se on ollut 18. 

Läntisessä Keski-Afrikassa sijaitsevassa Gabonissa tehdyn päätöksen jälkeen 70 maailman maassa samaa sukupuolta olevien väliset seksuaalisuhteet on kielletty. Näistä maista 33 on afrikassa. Afrikassakin useampi maa on vuoden 2012 jälkeen dekriminalisoinut samaa sukupuolta olevien väliset suhteet, viimeksi Botswana oikeuden päätöksellä, toisaalta Keniassa oikeus päätti pitää voimassa samaa sukupuolta olevien välisten suhteiden kiellon.

1 kommenttia

Erittäin huolestuttavaa, sillä entisissä Ranskan siirtomaissa on yleensä ollut homoseksuaalisuus laillista, jo siitä lähtien kun Ranskan Suuri Vallankumous nakkasi pahan uskonnon säädätyttämät homovainolait pois Ranskan lainsäädännöstä 1790-luvulla.

Mutta jos nyt Afrikassakin agitoivat ääri-kristilliset vihajärjestöt ovat saattaneet Gaboninkin turmiotuomioiden tielle, niin vaarassa ovat ehkä muutkin entiset Ranskan siirtomaat Afrikassa.

Englannin entisissä siirtomaissahan tuomiolait ovat jo siirtomaa-ajan peruna, umpi-kristillisen viktoriaanisen ajan peruina ja osin kovennettuinakin (Nigeria, Uganda, Ghana, Kenia jne).