Turku pride keräsi 2 500 osallistujaa

  • Uutinen
  • Pride
  • Mikko Kivinen
Turku Pride 2019 -kulkue etenee Aurajoen rantaa. Pride-liput liehuvat saloissa. (kuva: Mikko Kivinen)

Turun pride-viikko huipentui lauantaina järjestettyyn mielenosoitukseen ja puistojuhlaan.

Turku Priden mielenosoitus ja puistojuhla järjestettiin nyt kuudetta kertaa. Sään suosima tapahtuma keräsi noin 2500 henkeä.

Järjestäytyminen mielenosoituskulkueeseen alkoi Vähätorilla puoliltapäivin aurinkoisessa säässä ja kello 13 kulkue lähti liikkeelle kohti Puolalanpuistoa. Puolalanpuistossa käynnistyi kello 14 kaksituntinen puistojuhla.

Turku Pride -kulkue kokoontui Vähätorilla. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)
Iloinen ja äänekäs Turku Pride 2019 -kulkue marssi läpi Turun keskustan Vähätorilta kohti Puolalanpuistoa. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Maanantaina käynnistyneen tapahtumaviikon pääteemana on ollut "autonomia", ja se oli myös edeltävällä viikolla järjestetyn TransTurku-tapahtuman teemana. 

- Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat kärsivät edelleen siitä, että muut ihmiset määrittelevät heidän oikeutensa muun muassa omaan identiteettiinsä, kehoonsa, nimeensä ja/tai tilaansa, Turku Priden sivuilla kuvataan teemaa.

Turku Priden koordinaattori Minna Sumelius totesi, että vaikka pridea on kaikki oikeus juhlia ja nauttia ystävien seurasta, yhteenkuuluvuuden ja vapauden tunteesta, on myös muistettava juhlankin keskellä priden olevan poliittinen liike; reagointia hlbti-vähemmistöihin kohdistuneeseen vapauden riistoon sekä väkivaltaan, samoin vähemmistöjä vainoavaa järjestelmää vastaan. Pride-liike on mahdollistanut vapautta elää omana itsenään, mutta se ei vieläkään ole toteutunut kaikkialla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Suomessakin on yhä ihmisiä, joille tämäkään päivä ei mahdollista vapautta ja turvallisuutta. 

Turku Priden koordinaattori Minna Sumelius. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Sumelius totesi, että Stonewall-kapinan perintöä vaalitaan pitämällä pride jatkossakin poliittisena ja olemalla ääni niille, keiltä se vaimennetaan. Vähemmistöt vähemmistössä ovat ollet pridessa keskeisessä roolissa. Sumeliuksen mukaan niidenkin ryhmien tasa-arvoisia oikeuksia on vaalittava, joihin itse ei lukeudu. 

Hän muistutti, että translaki on Suomen suurin hlbti-vähemmistöihin kohdistuva poliittinen ongelma. Siksi se on tässäkin Turku Pridessa keskiössä, ja se pysyy siellä, kunnes asia on saatu ratkaistua. Tapahtuman teema "autonomia" liittyy tähän asiaan.

- Kaikilla on oikeus olla olemassa, rakastaa ja elää kaikin puolin tasavertaista elämää ilman enemmistön oikeutta, oikeutusta tai lupaa, päätti Sumelius puheenvuoronsa. 

Setan tervehdys ja palkinnot

Setan tervehdyksessä järjestön hallituksen jäsen Petteri Keränen muistutti Setan kevään tärkeimmistä vaalitavoitteista: saada Suomeen sateenkaaripoliittinen toimitaohjelma, translain kokonaisuudistus, intersukupuolisten oikeuksien turvaaminen ja kolmas juridinen sukupuolivaihtoehto. Näiden lisäksi esillä olivat myös sijaissynnytyslaki ja uusi yhdistetty vanhemmuuslaki. Osa näistä saatiin hallitusohjelmaan, mutta esimerkiksi sateenkaaripoliittista toimintaohjelmaa ei. Myös translaki on kirjattu vaillinaisempana kuin oltiin toivottu, vaikka kansainvälistä kritiikkiäkin saanut lisääntymiskyvyttömyysvaatimus onkin viimein poistumassa. Alaikäisten osalta laki ei Setan mukaan takaa riittäviä oikeuksia.

Seta myös kiitti Turku Priden poliittisuutta.

(Kuva: Petteri Keränen ja Sakris Kupila toivat Setan tervehdyksen Turku Pridelle. Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Turku Pridessa jaettiin Setan Asiallisen tiedon omena -tunnustus Pinkkipartio ry:lle. Palkintoa oli jakamassa Petteri Keräsen lisäksi Setan puheenjohtaja Sakris Kupila. Lisäksi Seta nuhteli Kunniarotalla Suomen luterilaista evankeliumiyhdistystä SLEY:tä sen julkaisemasta nuorille suunnatsta "Kutsuvat sitä rakkaudeksi" -oppaasta.

Setan Asiallisen tiedon omena -tunnustus luovutettiin Pinkkipartio ry:lle. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)
Pinkkipartio ry:n väkeä marssi Turku Pride kulkueessa. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Trans- ja intersukupuolisten ihmisten oikeuksia ajavan potilas- ja ihmisoikeusjärjestö Trasek ry:n puheenjohtaja Tinksu Haapalainen kiitti Turku Pridea siitä, että trans-aihepiiri oli nostettu tapahtuman keskiöön. Myös hän muistutti, että alaikäiset jätettiin huomiotta hallitusohjelmakirjauksessa translain uudistuksesta.

Trasek ry:n puheenjohtaja Tinksu Haapalainen. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Järjestäjät: Turku Pride onnistui

- Onnistuimme keräämään runsaan ja monimuotoisen joukon mielenosoittajia ja juhlijoita paikalle, kommentoi Turku Pride ry:n puheenjohtaja Amro El-khatib.

El-khatib kehui muutenkin pride-viikon sujumista. Hän oli tyytyväinen myös sponsoreihin ja tukijoihin, ja näiden halun ilmaista, että ollaan hyvällä asialla. Turussa tukijoiden hankkiminen on käynyt entistä helpommaksi. Myös kaikenlainen tuen saaminen on helpottunut kokemuksen kasvaessa ja myös asenteiden muuttuessa. Esimerkiksi lähikaupunki Porissa yhteistyökumppanien saaminen mukaan on toistaiseksi hankalampaa.

Myös ohjelman monipuolisuuteen El-khatib on tyytyväinen.

- Meillä on ollut monipuolista ohjelmaa viikon mittaan. Kaikkiin on riittänyt osallistujia.

- Erityisesti ollaan keskitytty tietysti tähän translain uudistukseen. Aiheena on ollut esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolinormatiivisuus, josta oli keskustelu kirjaston Studiolla. Myös intersukupuolisuuteen liittyvät asiat ovat olleet esillä.

Turku Pride ry:n puheenjohtaja Amro El-khatibin mukaan Turussa hlbti-vähemmistöjen asema on parantunut ja pride-tapahtumilla on ollut oma roolinsa siinä. (Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Turku Pride ry:n hallituksen lisäksi tapahtumaa on ollut toteuttamassa palkattu koordinaattori, harjottelijoita esimerkiksi viestinnästä huolehtimassa sekä laaja kirjo vapaaehtoisia hoitamassa oheisohjelmaa, koristelua ja bileitä. 

Asenteet parantuneet Turussa

El-khatib arvioi, että Turussa hlbti-vähemmistöjen asema on parantunut, ja että pride-tapahtumilla on ollut oma roolinsa siinä. Jälleen verrattuna Poriin tilanne on El-khatibin mukaan parempi; Porissa aihepiiri on ollut vähemmän esillä. Turussa on myös erilaisia yhteisöjä ja paikkoja, joissa hlbti-vähemmistöihin kuuluva voi olla oma itsensä. Näitä ovat esimerkiksi Suxes-baari sekä Kirjakahvila. Hän toivoi, että unisex-vessat pitäisi saada nykyistä laajemmin käyttöön Turussa. Myös Turun seudun joukkoliikenteen sukupuolimerkintä on asia, jonka tarpeellisuus on kyseenalainen. 

Turku Pride -mielenosoituskulkueen kärjessä astellut Turun kaupunginjohtaja Minna Arve kertoi haluavansa omalla esimerkillään näyttää, että yhdenvertaisuuteen liittyvät asiat vakavasti, edistämällä tasa-arvoa ja yhdenvertaista kohtelua varauksetta. Arve haluaa, että Turussa kaikki saavat kokea olevansa turkulaisia. Hän muistutti puistojuhlassa kaupungin tervehdyksessä, että moninaisuuteen liittyvät asiat ovat monille uusia ja hämmentäviä. Hän toivoi vinkkejä siitä, miten asiat toimisivat paremmin jokapäiväisessä elämässä.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve. (Kuva: Mikko Kivinen / ranneliike.net)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!