Ukrainan jälleenrakennuskonferenssissa kesäkuussa perustettiin tasa-arvoliittouma, tarkemmin Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvo- ja inklusiivisuusliittouma. Mukana liittoumassa ovat esimerkiksi Ruotsi, Norja, Tanska, Viro ja Iso-Britannia. Eteläinen naapurimme Viro on kolmessa vuosikymmenessä kypsyttänyt yhteiskuntaansa moninaisuutta kunnioittavaksi, puolivuosisataisen neuvostomiehityksen jäljiltä. Muut maat perinteisestikin ovat olleet Suomelle sopivaa seuraa.
Suomi jäi kuitenkin pois tästä liittoumasta.
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps) päätti, ettei liittoumaan lähdetä mukaan. Taustalla on perustamisasiakirjassa mainittu inklusiivisuus ja viittaus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Liittouman tiedotteen mukaan liittouman jäseniä kannustetaan asettamaan etusijalle pakolaisnaisten, paluumuuttajien, vammaisten naisten, veteraanien, maaseudun naisten ja LGBTIQ+-ihmisten tarpeet.
Mediatietojen mukaan yksityiskohta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä sai Tavion laittamaan pisteen asian edistämiselle.
Ulkoministeriössä oli valmisteltu virkatyönä liittoumaan liittymistä konferenssia edeltäneen kevään mittaan. Liittymistä oli pidetty selvänä, sillä sen on yleisesti katsottu olevan Suomen ulkopolitiikan linjan mukaista.
MTV Uutiset kertoo, että ministeriössä pohdittiin Tavion torjuvan suhtautumisen jälkeen kysymistä liittouman perustajiltaa, josko viittauksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin voisi jättää pois. Pyynnön esittämisestä ei ole tietoa - mutta Suomi joka tapauksessa jäi ulos liittoumasta.
Tavio on perustellut ratkaisuaan eri projektien priorisoinnilla ja painopistevalinnalla. Hänen mukaansa kehitysyhteistyön puolella aloitteita on paljon, ja MTV:lle antamansa kommentin mukaan "osassa ollaan mukana ja osassa ei". Tavio myös kertoo asiasta keskustellun ulkoministeriössä ja pääministerin kanssa - mutta vastaavansa päätöksestä henkilökohtaisesti.
Venäjän mieleen
Uutistietojen mukaan myös Venäjällä on oltu mielissään Tavion ratkaisuista ja lausunnoista. Iltalehti summaa tapahtuneen Venäjän kaksinkertaiseksi propagandavoitoksi: Ukrainan tukea heikennetään ja samalla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tukea suitsitaan.
Vastuun kantaa koko hallitus
Kotimaisista kärkipoliitikoista Taviolle ovat antaneet äänekkäintä tukea perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä sekä kristillisdemokraattien Päivi Räsänen.
Pääministeri Petteri Orpo (kok) on sanonut, että tasa-arvoliittouman ulkopuolelle jättäytymien ei muuta hallituksen ulkopoliittista linjaa, ja että asiassa päätösvalta on ministerillä.
Ministerin tulisi kuitenkin noudattaa hallituksen linjaa - tai paremminkin hallituksen ministerien konkreettiset toimet tekevät hallituksen linjan, eivät papereihin tehdyt korulauseet.
Näyttää vahvasti siltä, että kokoomus mahdollistaa perussuomalaisen ja kristillisdemokraattien moninaisuuden vastaisuuden agendan vyöryttämisen, RKP:n peesatessa. Petteri Orpo ja kokoomus ovat uhranneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämisen pitääkseen perussuomalaiset hallituksessa.