Chelsea Manning vankilaan kieltäydyttyään todistamasta - vaikutuksesta Querelle-tapahtumaan osallistumiseen ei tietoa

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 1
Chelsea Manning

Helsingissä huhtikuun lopussa järjestettävään Querelle-tapahtumaan tulossa oleva Chelsea Manning on vangittu hänen kieltäydyttyä todistamasta WikiLeaks-jutussa asiaa tutkivalle suurelle valamiehistölle.

Asiasta kertoo CBS News.

Tuomari määräsi hänet perjantaina vangittavaksi oikeuden halventamisesta lyhyen kuulemisen jälkeen. Manning vahvisti, ettei hänellä ole aikomusta todistaa. Manning on kertonut vastustavansa asian käsittelyä suljettujen ovien takana. Samalla hän totesi kertoneensa kaiken asiasta tietämänsä sotaoikeudelle.

Manningin asianajajat ovat pyytäneet, että tämä lähetettäisiin vankilan sijasta kotiin lääketieteellisten syiden vuoksi. Syyttäjän mukaan lääketieteellisten ongelmien hoitaminen on kuitenkin varmistettu. Tuomarin mukaan Manning pysyy vangittuna kunnes tämä todistaa tai kunnes suuri valamiehistö saa työnsä valmiiksi.

Manning vietti sotilasvankilassa seitsemän vuotta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

USA:n armeijan sotilaana toiminut Manning otettiin kiinni vuonna 2010, kun hän oli kopioinut luvatta kopioinut suuren määrän sisältöä armeijan huonosti suojatusta tietoverkosta. Tiedot hän toimitti paljastussivusto WikiLeaksille, joka puolestaan julkaisi tiedot. Manningin tuomion perusteena oli asiakirjavarkaus ja vakoilu.

Virkakautensa lopulla presidentti Barack Obama lyhensi Manningin alunperin 35 vuoden vankeustuomiota. Vankeuden oli vuonna 2013 annetun tuomion mukaan määrä kestää vuoteen 2045 asti. Manning oli kirjoittanut Obamalle marraskuussa 2016 armonanomuksen, ja presidentin myöntämä osittainen armahdus astui voimaan ja hän vapautui kansainvälisenä homofobian, bifobian ja transfobian vastaisena päivänä 17.5.2017. Yhteensä väistyvä presidentti armahti tuolloin 64 vankia.

Aiemmin etunimellä Bradley tunnettu Manning kertoi transsukupuolisuudestaan elokuussa 2013, vankeustuomion julistamista seuraavana päivänä. Tuolloin hän kirjoitti NBC:lle antamassaan lausunnossa olevansa nyt Chelsea Manning. Manning on syntynyt joulukuussa 1987.

Querelle

Querelle-festivaali on määrä järjestää 26.-27. huhtikuuta 2019 Helsingin Vallilan makasiinialueella The Train Factoryssa. Alkuaan loppukesään 2018 aiottu tapahtuma siirrettiin myöhemmäksi.

Vangitsemisen vaikutuksesta Manningin osallistumiseen Querelle-tapahtumaan ei toistaiseksi ole tietoa.

1 kommenttia

Yle kertoo, että Manning on päässyt vapaaksi ( https://yle.fi/uutiset/3-10776396 ). Vapauttamisen syynä oli se, että suuren valamiehistön toimikausi umpeutui. Vapautumisen yhteydessä Manning sai uuden haastehakemuksen, jossa hänet vaaditaan todistamaan uuden valamiehistön eteen 16. päivä toukokuuta. Manning kieltäytynee todistamasta tälläkin kertaa, joka vienee uudelleen vankilaan.