Jyväskylän pridessa poliisin arvion mukaan useampi sata osallistujaa

  • Uutinen
  • Pride
  • Martuvee
  • 1
Kulkue järjestäytyy (kuva: Martu Väisänen)

Kulkueen valmistautuminen alkoi lauantaina ennen puoltapäivää kaupungintalon edessä Paraatiaukiolla Kirkkopuiston kulmassa. Ennen kulkuetta Petri Janhunen Jyväskylän Setasta kertoi ranneliike.netille, että tuhat marssijaa olisi mahtava määrä.

Kun värikäs Pride-kulkue lähti liikenteeseen auringon pilkistäessä sateisen taivaan raosta, oli kulkue kerännyt noin 1 500 ihmistä. Kulkueen järjestäytymisen aikaan poliisi esitti arvion 300-400 osallistujasta, mutta myöhemmin määrä tarkentui.

Kulkue päättyi keskustan katujen kautta puistojuhlaan Lounaispuistoon jossa oli musiikkiesityksiä, puheita ja esittelykojuja. Puistotapahtuman virallinen suojelija kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja Jyväskylän Seta ry:n puheenjohtaja Petri Janhunen pitivät puheen. Puistojuhlan juonsivat Riikka & Lettu. 

Edellisestä pridesta yhdeksän vuotta

Jyväskylässä edelliset pridet pidettiin vuonna 2011 nimellä Half-pride, ja kaupunki olikin jo odottanut pridejä vuosia. Janhusen mukaan idea tämän vuoden pridelle tuli muutamilta henkilöltä kesäkuun alussa, ja ensimmäinen tapaaminen oli viikko ennen juhannusta eli kahden kuukauden ponnisteluilla tehtiin viikon mittainen pride kaikkine oheisohjelmineen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kiireinen aikataulu huomioonottaen koko pride-viikko oli menestys, tapahtumat vetivät hyvin porukkaa ja pääpiirteittäin palaute oli erityisen positiivista. Priden päätti kaunis ja herkkätunnelmainen sateenkaarimessu johon osallistui Janhusen mukaan yli  70 ihmistä. Ihmiset kyynelehtivät messun aikana ja jäivät keskustelemaan “kirkkomehuille” aurinkoiseen kirkkopuistoon siitä, kuinka merkittävä asia messu oli. 

Jyväskylän nuorisopalvelut ja monet yritykset mukana - jatkoa suunnitellaan

Esimerkiksi Jyväskylän nuorisopalvelut olivat voimakkaasti mukana tapahtumassa, ja sai nuoret ihmiset osallistumaan pridelle. Yritykset lähtivät myös hyvin tukemaan prideä ja uusia yhteistyökuvioita viriteltiin myös tulevaisuutta ajatellen.

Janhusen mukaan Jyväskylä tarvitsee uudet pridet, ja näin ajatukset suunnataan jo vuoden 2020 tapahtumaan. Ajankohta pridelle on vielä auki, mutta se selviää kun suunnitelmat etenevät asian suhteen.

Pride-kulkueeseen Jyväskylässä osallistui esimerkiksi Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kuva: jnsto)

Jyväskylä Priden järjestäjä on Jyväskylän Seta ry.

1 kommenttia

Jyväskylässäkin Seta on toiminut pian jo 40 vuotta, ts. sieltä 1980-luvun alusta lähtien, kun se club 3-3 siellä perustettiin, joten onhan siinä jo kypsää ikää pridettämiseenkin.

Kokoomuspoliitikotkin aktivoituvat pridettämään nyt taas enempi, kun ovat oppositiossa Eduskunnassa.