Tapahtui tänään

Hlbti-historian tapahtumia päivittäin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa esitellään laajemmin ranneliike.netin historiaosiossa.

Tapahtui 30. marraskuuta

Tapahtui tänään

  • Nimipäiväonnittelut: Antti, Antero, Atte
  • 2018 Pihalla-elokuvan Suomen ensi-ilta. Suomalaiselokuvan maailmanensi-ilta oli San Franciscossa hlbti-elokuvafestivaaleilla kesäkuussa. Suomessakin se oli nähty erikoisnäytöksenä jo kesällä.
  • 2007 Uruguay oli ensimmäinen latinalaisen Amerikan maa, joka laillisti homoavioliitot. Lain alullepanijan, senaattori Margarita Percovichin mukaan rekisteröity parisuhde antaisi homopareille samat oikeudet ja velvollisuudet kuin avioliitto antaa heteropariskunnille.Kuitenkin kävi niin, että homoparit saavat oikeuden rekisteröityyn parisuhteeseen, kun he ovat eläneet yhdessä viisi vuotta ja saavat siinä ainoastaan osan oikeuksista. Laki astui voimaan 1.1.2008.
  • 2006 Samaa sukupuolta olevien avioliitto tuli lailliseksi Etelä-Afrikassa, ensimmäisenä Afrikan valtiona ja viidentenä maailmassa.
  • 2005 Brokeback Mountain -elokuvan ensi-ilta Briteissä. Ang Leen ohjaama elokuva on palkittu mm. neljällä Golden Globella, Kultaisella leijonalla, neljällä Baftalla ja kolmella Oscarilla. Elokuva kertoo kahdesta nuorukaisesta, jotka pääsevät kesäksi 1963 kesätöihin lammasfarmille, rakastuvat ja joutuvat tahoillaan naimisiin, mutta tapaavat toisiaan vuosittain nuoruuden maisemissa.
  • 1900 Näytelmäkirjailija Oscar Wilde kuoli. Hän syntyi 16.10.1854.