Indonesian presidentti Joko Widodo päätti jäädyttää toistaiseksi uuden rikoslain etenemisen. Parlamentin oli tarkoitus äänestää syyskuun lopulla pitkään valmistellusta rikoslaista, jossa esimerkiksi olisi kielto avioliiton ulkopuolisista seksuaalisuhteista vuoden vankeusrangaistuksen uhalla.
Lakiluonnos on saanut voimakasta kritiikkiä kansalaisjärjestöiltä, ihmisoikeusaktivisteilta, kansainvälisiltä tiedotusvälineiltä. Myös YK:sta on viesteitty sen olevan perusoikeuksia rikkova. Lakiluonnoksen on katsottu vievän Indonesiaa kohti uskonnollis-konservatiivisuutta ja fundamentalismia. Esimerkiksi Human Rights Watch -järjestö kuvasi lakiluonnosta katastrofaaliseksi naisille, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ja uskonnollisille vähemmistöille sekä ylipäätään kaikille indonesialaisille. Australia ehti jo julkaista matkustustiedotteen, jossa se varoitti lakien voivan vaikuttaa myös naimattomien ulkomaalaisten turistien kohteluun.
Nykyinen rikoslaki on peruja Alankomaiden siirtomaavallan ajalta. Toisen maailmansodan jälkeen itsenäistyneessä Indonesiassa on noin kaksi vuosikymmentä ollut käynnissä hanke rikoslain kokonaisuudistuksesta. Uuden rikoslain etenemisestä kerrottiin alkuvuodesta 2018. Tuolloin maan suurimmat puolueet olivat löytäneet riittävän yhteisymmärryksen asiassa. Lakialoitteessa ns. moraalikysymyksissä uskonnollisilla ryhmittymillä on ollut vahva vaikutus.
Avioliiton ulkopuolisia suhteita koskeva lainsäädäntö koskisi jo sinänsä kaikkia samaa sukupuolta olevien suhteita, sillä samaa sukupuolta olevat eivät voi avioitua maassa. Tämän lisäksi väljästi määritellyt "siveettömät teot" julkisella paikalla olisi kielletty kuuden vuoden vankausrangaistuksen uhalla.
Asenteet homosuhteita kohtaan eivät ole olleet sallivia muuallakaan maailman suurimmassa muslimimaassa. Lisäksi viime aikoina viranomaiset ja muut valtaa käyttävät ovat ajaneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia entistä ahtaammalle. Poliisit ovat tehneet hlbti-vähemmistöihin kohdistuvia ratsioita. Uskonollis-konservatiiviset voimat ovat kampanjoineet näkyvästi hlbti-vähemmistöihin kuuluvia vastaan.
Nykyisin samaa sukupuolta olevien suhteet ovat lailla kiellettyjä Acehin itsehallinnollisen maakunnan alueella. Alueella on käytössä islamilainen rikoslaki Miesten välisestä seksistä rangaistaan kepillä piiskaamisella.