Seura toppuuttelee jalkapalloilijan kaapistatuloa - pelkona kannattajien reaktiot

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren

Tunnettu jalkapalloilija haluaisi kertoa julkisesti homoseksuaalisuudestaan, mutta hänen seuransa ei lämpene ajatukselle, kertoo The Sun. Seuralla on huoli kannattajiensa reaktoista, jotka voisivat häiritä tulevalla kaudella.

Kausi käynnistyy 2. elokuuta.

Kaapistatulosta kerrotaan keskustellun usean kuukauden ajan pelaaja, hänen agenttinsa ja joukkueen johdon välillä. Esimerkiksi joukkuetoverit ovat suhtautuneet kaapistatuloon myönteisesti.

Sun-julkaisulle nimettömänä pysyttelevä lähde kertoo seuran johdon tukeneen pelaajaa, mutta ilmaisseen samalla, että asian julkiselle ilmoittamiselle tarvitaan seuran lupa. Seura haluaisi jonkun muun pelaajan tulevan kaapista ensin välttääkseen silmätikuksi joutumisen. Joukkuetoveri kertoo The Sunin mukaan kaapistatuloa suunnittelevan pelaajan pettyneen seuran johdon asenteesta. Joukkuetoverit ovat keskustelleet aiheesta WhatsApp-ryhmässään laajasti ja katsovat joukkueen jääneen jumiin menneisyyteen.

Twitterissä nimellä The Gay Footballer (@FootballerGay) esiintynyt henkilö kertoi sunnuntaina aikovansa paljastaa todellisen henkilöllisyytensä keskiviikkona 24. heinäkuuta. Tiistai-iltana hän kuitenkin PinkNews-sivuston mukaan totesi 50 000 seuraajalleen, että "Luulin olevani vahvempi. Olin väärässä".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pian tämän jälkeen tili oli poistettu näkyviltä.

Verkossa on myös käyty keskustelua siitä, oliko kyseessä todellinen henkilö vai mahdollisesti keksittyä tarinaa kertova valehenkilö. The Guardian kertoo kaapistatuloa harkinneen pelaajaksi esittäytyneen vielä vakuutelleen olevansa todellinen henkilö.

Nimitelkää minua miten hyvänsä, väheksykää ja pilkatkaa minua. Niin moni tekee, enkä voi vaikuttaa siihen. En vain ole tarpeeksi vahva. Muistakaapa, että minulla on tunteet, enkä voi vakuuttaa ketään tulematta ulos, mutta tämä ei ole huijaus. En tekisi sellaista.

Joidenkin arvioiden mukaan kyse on toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavasta 23-vuotiaasta pelaajasta.

Vuonna 1990 Justin Fashanu kertoi homoseksuaalisuudestaan The Sun -julkaisussa, toistaiseksi Isossa-Britanniassa ainoana merkittävässä jalkapallojoukkueessa pelanneena ammattilaisena. Tämän jälkeen joukkue pudotti hänet ja fanit käänsivät selkänsä. Fashanu riisti hengen itseltään vuonna 1998. Fashanun veljentytär Amal Fashanu pohti Twitter-tilin poiston jälkeen Sky News -kanavalle tilannetta jalkapallon piirissä: onko kaapistatulo todella mahdotonta?

- Olen pettynyt ja järkyttynyt. Jos hän on todella olemassa ja tuntee, että ei voi tulla ulos, on tilanne todella paha.

Jalkapallon naisten sarjojen ammattilaisten joukossa on kymmeniä avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluvia pelaajia, mutta miesten sarjoissa ei. Heinäkuun alkupuolella ITV käsitteli asiaa. Esiin nousi se tosiasia, että miesten sarjojen piirissä esiintyy enemmän rasismia, seksismiä ja homofobiaa - ja tämä osaltaan selittää vähemmistöihin kuuluvien pelaajien haluttomuutta asettautua alttiiksi mahdollisille asiaan liittyville hankaluuksille. Lisäksi miesten Valioliiga-joukkueessa pelaajat ovat pelaamisen lisäksi yksityiselämänsäkin suhteen vahvasti valokeilassa.

Jalkapallokenttien ja -yleisön piirissä toisinaan esiintyvää asiatonta kielenkäyttöä "homotteluineen" on pyritty kitkemään erilaisin kampanjoin. Esimerkiksi Valioliigassa on järjestetty sateenkaarikengännauhakampanjoita ja Suomessakin Veikkausliigassa on pelattu homofobian vastainen kierros

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!