Suomen suurin sateenkaarilippu liehuu pride-viikon ajan Riihimäellä moottoritien varressa

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
Riihimäen harmoninen rautatieasema. Helsinki, Lahti ja Tampere alle tunnin junamatkan päässä

Riihimäellä järjestetään ensi viikolla oma pride-viikko. Kaupunginvaltuusto päätti keväällä, että kaupunki osallistuu aktiivisesti pride-viikkoon. Suomen suurin pride-lippu nousee salkoon ns. kolmostien varteen heti Riihimäen eteläisen liittymän jälkeen.

Maanantai 24.6.2019

Pellolla, Merkos-kauppakeskuksen ja Helsinki-Tampere moottoritien välissä on lipputanko, joka pitkään oli Suomen korkein. Nyt lipputanko on kakkossijalla, mutta maanantai-iltana 24.6.2019 klo 18 juhlallisesti salkoon nostettava pride-lippu on Suomen suurin. Juhlatilaisuuden puhuja on sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen, riihimäkeläinen ministeri ja kansanedustaja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lipputanko pystytettiin Suomen itsenäisyyden 80-vuotisjuhlavuonna 1997. Salon pituus on 40 metriä. Lipun koko on 6,67 x 10,98 m eli 73,24 neliömetriä. Sateenkaarilipun koosta ei vielä ole tietoa, mutta maananta-iltana se kuullaan. Mainittakoon, että Tähtitorninmäellä Helsingissä lippu on kooltaan 71 neliömetriä.

Riihimäen maauimalassa on pride-viikolla jaossa 1000 kappaletta riihimäkeläisen Flow Cosmetics:n valmistamaa Pride-saippuaa. Maauimala on vesitornin vieressä.

Tiistai 25.6.2019

Tiistaina 25.6.2019 rautatieaseman vieressä sijaitsevan kauppakeskus Atomin (Prisma, ym.) toisessa kerroksessa, nuorisotilassa, tehdään klo 15-17 yhteisötaideteos Sateenkaari. Kaikki ”vauvasta vaariin” on toivotettu tervetulleeksi maalaushommiin.

Riihimäki kuuluu siihen suurten kaupunkien väliseen alueeseen, jolla on ollut tiukat taloudelliset ajat. Asuntojen myyntihinnat ovat varsin alhaisia. Asukasmäärät ovat monina vuosina laskeneet, vaikka Helsinki, Tampere ja Lahti ovat alle tunnin junamatkan päässä. Kaupungin vanha keskusta on hiljentynyt, ja vilkkainta on kauppakeskus Atomin ympäristössä. Aikoinaan Riihimäki oli tärkeä rautatien risteysasema, mutta Lahden oikorata on vähentänyt Riihimäen merkitystä.

Keskiviikko 26.6.2019

Keskiviikkona 26.6.2019 keskustellaan siitä, miltä kaappi näyttää nyt vuonna 2019. Kaikille avoin tilaisuus on Riihimäen kirjastossa, Kauppakatu 16. Asiantuntijoina toiminnanjohtaja, seksuaalineuvoja Mikko Väisänen ja Riikka Aapalahti. Aikaa on varattu 2 tuntia.

Keskiviikkoiltana klo 17 perinteikkäässä Kino Sampossa, Suokatu 9, on ”vinoutuneen huumorin ystäville” ilmaisnäytös: Housewifealien vs Gay zombie.

Elokuvateatteri Kino Sampo on rakennettu vuonna 1917, ja se on säilynyt elokuvateatterina tähän päivään saakka. Nykyään siellä esitetään ”vaihtoehtoelokuvia” vastapainona kaupalliselle tarjonnalle.
 

Keskiviikkona klo 20 Kino Sampossa esitetään ilmaisnäytöksenä paljon kiitosta saanut elokuva A Moment in the Reeds. Pääosan esittäjä Janne Puustinen on paikalla jo 19.45.

Torstai 27.6.2019

Torstaina 27.6.2019 klo 18 rautatieaseman vieressä, Viheässä talossa, on Juuso Kekkosen Pride Stand Up -esitys. Se on maksullinen esitys, liput 10 euroa. Vihreä talo on aivan rautatieaseman kupeessa, puiden takana oikealla, vanhojen veturihallien ja aseman välissä.

Riihimäellä on erivärisiä taloja. Vihreä talo on tärkeä esiintymis- ja kulttuurikeskus. Vihreä talo on liputtanut pienin sateenkaarilipuin jo keväästä alkaen. Kolmen sadan metrin päässä on Punainen talo, joka ennen oli rautatieläisten talo. Nyt siinä on pikku kauppa ja kahvio, sekä juhlasali. Kadun toisella puolella on Keltainen talo, jossa on ainakin lounaskahvila.

Torstaina 27.6.2019 klo 20 Riihimäen keskuskirkossa, Kirkkopolku 2:ssa, on ”Meidän tarinat” -kirkkoilta. Siellä kuullaan todellisia tarinoita erilaisuudesta, samanlaisuudesta ja siitä, millaista on olla oma itsensä. On myös musiikkia ja ehtoollinen. Lopuksi juodaan kirkkokahvit.


Riihimäen keskuskirkossa pidettiin vuonna 2012 sateenkaarimessu. Se sai paikalle mielenosoittajia Hyvinkäältä. Paikallinen lehdistö kirjoitti mielenosoituksesta laajasti, eikä mielenosoittajille tullut kannustusta. Samat mielenosoittajat olivat vuotta myöhemmin julisteineen kiertelemässä Helsinki Priden lähtöpaikalla Senaatintorilla.

 

Perjantai 28.6.2019

Perjantaina 28.6.2019 on Riihimäen Priden huipennus.

Klo 14 alkaa Räsymattopiknik Granitin aukiolla, Välikatu 1. Ohjeena on, että piknik-koriin ruokaa ja juomaa ja matto tai huopa kainaloon. Tapahtuman avaa näyttelijä Minna Kivelä kello 14.00. Mukana myös mm. Punainen Katulamppu, Kunnan Pojat, RUG, Riihimäen nuorisoteatteri, kasvomaalausta, glitterbaari ja lapsille pomppulinna. Tervehdyksen tuo kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Sari Jokinen. Klo 17-19 DJ Lauri Taskinen soittelee musaa chillaajille.

Klo 17 vanhalla Riihimäen Lasin tehtaalla, Lasitehtaanaukio 2, on  taidenäyttelyn avajaiset, teemana ”TILA havainnon taustana”. Näyttely pyrkii suuntaamaan huomiota tilan, teoksen, havainnon ja sen ajallisuuden merkitykseen kokemuksen rakentajina. ”Näyttelyä voi lähestyä kuten mitä tahansa yhteiskunnan ilmiötä tai yhteiskuntaa itseään”, sanotaan esittelyssä.

Riihimäen lasitehdas aloitti vuonna 1910. Toiminta loppui 1990. Jäljellä on kuitenkin tehdasalue ja sen vierellä ns. hyttikortteli. Se on ollut lasitehtaan työläisten oma asuinalue. Vanha asuinmiljöö on säilynyt lähes ennallaan. Vieressä on myös Metsästysmuseo ja Lasimuseo. Lasimuseossa on parhaillaan Oiva Toikan taidetta.

Pride-kulkue lähtee Hämeenaukiolta kello 18.30 kohti Granitin aukiota.

Klo 19 Granitin aukiolla alkaa Pride Party. Sitä ennen kaupungin läpi kulkee pride-kulkue. Pride Partyn esiintyjinä ovat Riihimäen sambaajat, Samae Koskinen, Jukka K. Dragshow sekä Meiju Suvas.
Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri ja Amnesty Internationalin ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro tuovat myös terveisensä riihimäkeläisille.

Granitin aukio on saanut nimensä nobelisti Ragnar Granitista (1900-1991). Hän on syntynyt Riihimäellä, mutta vietti nuoruutensa Oulunkylässä. Hän opiskeli lääketiedettä ja tutki värien näkemistä. Hän oli professorina Helsingissä mutta siirtyi Tukholman Karoliiniseen instituuttiin. Hän eteni Nobel-instituutin neurofysiologisen laboratorion johtajaksi ja Nobel-komitean jäseneksi vuonna 1945. Granitille myönnettiin Nobelin palkinto työstään vuonna 1967.

Klo 21 on Pride-jatkot Vihreässä talossa rautatieaseman vieressä, oikealla, koivujen keskellä. Mukana on mm. Paleface.

Riihimäki on suunnitellut hienon kokonaisuuden pride-viikoksi. Myös seurakunnan osuus on merkittävä. Vastalauseita on tullut, mutta kovaäänisyydestä huolimatta vastalauseet eivät ole saaneet kaupunkia ja muita järjestäjiä perääntymään. Mainittakoon, että Päivi Räsänen on riihimäkeläinen. Hän on ilmaissut vastalauseensa kaupungin ja seurakunnan pride-hankkeelle.

Muunkinlaista vastarintaa Riihimäellä on. Siellä toimii aktiivinen Odinin sotureiden osasto. He olivat viime vuonna "turvaamassa" priden vastustajien suoraa nettilähetystä Helsingin pride-kulkueen liepeillä. Tosin poliisi määräsi heidät poistumaan priden läheisyydestä.

Riihimäen Priden ohjelma kaupungin verkkosivuilla

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!