Vinokino poisti syksyn 2019 ohjelmistostaan kritiikkiä saaneen Adam-elokuvan

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1
Syksyn 2019 Vinokino-elokuvafestivaali käynnistyy Turussa 18. lokakuuta (kuva: Vinokino)

Turussa perjantaina 18. lokakuuta käynnistyvä Vinokino-elokuvafestivaali kertoo poistaneensa kritiikkiä saaneen Adam-elokuvan ohjelmistostaan.

Lokakuun alussa festivaalin ohjelman julkistamisen jälkeen Twitterissä syntyneessä keskustelussa (päivitys 14.10. klo 12:30: tili keskusteluketjuineen on sittemmin piilotettu) Vinokinoa kehotettiin miettimään uudelleen Adam-elokuvan näyttämistä. Kritiikkiä annettiin niin näyttelijöiden kohtelusta kuin elokuvan juonestakin. Etenkin loppuratkaisun perusteella sen ei nähty sopivan sateenkaarivähemmistölle suunnattuun tapahtumaan.

Myöhemmin Vinokino ilmoitti poistaneensa elokuvan ohjelmistosta.

- Vinokino on saanut palautetta festivaalin syksyn 2019 ohjelmistoon nostetusta Adam-elokuvasta. Turun seudun Setan hallitus on käynyt palautteen pohjalta pitkän keskustelun, jossa olemme pyrkineet ottamaan kaikki näkökulmat huomioon. Turun seudun Seta haluaa, että Vinokino on festivaalina kaikille turvallinen tila, ja tämän takia olemme päättäneet vetää elokuvan pois ohjelmistosta, tiedottaa Vinokino ohjelmistomuutoksesta verkkosivuillaan.

Vinokino kertoi asiasta myös Twitterissä.

Virhe median upotuksessa.

Vinokinon tekemä poistopäätös on herättänyt myös kritiikkiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lauantaiaamuna 12.10. Adam-elokuva on yhä mainittuna verkkosivun ohjelmatiedoissa, vaikka sivulla todetaan elokuvan pudottamisesta ohjelmasta. Vinokino ei kommentoinut sitä, millä perusteella elokuva alkuaan päätettiin ottaa ohjelmistoon.

Adam on puolestaan Transparent -tv-sarjan tuottajan Rhys Ernstin ensimmäinen pitkä elokuva. Se on erilainen kasvutarina, jossa teinipoika ihastuu tyttöön, joka virheellisesti luulee pojan olevan transihminen. Tästä erikoisesta alkuasetelmasta käsin Ernst luo eloisaa kuvaa Brooklynin nuoresta queer-yhteisöstä vuonna 2006, kuului elokuvan esittelyteksti festivaalin ohjelman julkistamista koskevassa tiedotteessa. 

Suomen ainoa hlbti-elokuvafestivaali

Turun seudun Setan koordinoima Vinokino on Suomen ainoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinoihin keskittyvä elokuvafestivaali. Nykyään hlbti-teemaisia elokuvia esitetään yhä enemmän suurelle yleisölle suunnatuilla elokuvafestivaaleilla sekä niin elokuvateatterien perustarjonnassa kuin televisiossakin. Vinokino-festivaalien käynnistyessä 1990-luvun alussa tilanne oli vielä erilainen, ja Vinokino oli ainoita mahdollisuuksia nähdä tuolloin marginaalia edustanutta aihepiiriä valkokankaalla.

Vinokino järjestetään Turussa 18.–20. lokakuuta ja Helsingissä 22.–24. marraskuuta. Oulussa Vinokino-näytöksiä on 25.–27. lokakuuta.

1 kommenttia

"Muutenkin vitun väärää että lgbtqai+-elokuvassa on pääosassa valkoinen cisjätkä."

Eivät sitten ihan luonnostaan miehiä olevat vaaleanruskeat homomiehet ilmeisestikään ole tervetulleita translakialoitteita yms. kannattamaankaan, kun tuo cisfobia ja cishaukkuminen tuntuu vain kärjistyvän eräissä toksisissa piireissä niin ettei kaikilla ole turvallista olla ihan omina hyvinä itsenään.

Kyseinen poistettu elokuvahan kuuluu hlbtiq-teemaiseen genreen, jossa käsitellään ihmisten todellisuudessa kohtaamia ikäviäkin asioita, hyväksi- ts. pahaksikäyttöäkin ja vastaavan genren hlbtiq-elokuvia on vaikka kuinka ollut Vinokinon ohjelmistoissa vuosien varrella, eli eivät kaikki muutkaan teeman elokuvat ole "happy end prinsessasatuja".

Noh, ehkä kyseinen elokuva sopii paremmin Helsingin Filmifestivaalille, eli Rakkautta & Anarkiaa -filmifestarille.