Tanskalaisjääkiekkoilija kaapista

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren

Tanskalainen ammattilaisjääkiekkoilija Jon Lee-Olsen kertoi homoseksuaalisuudestaan Tanskan TV2:n Go' aften live -ohjelmassa torstai-iltana. Asiasta kertoo myös Tanskan yleisradioyhtiö DR.

Lee-Olsen kertoi parikymppisenä homoseksuaalisuudestaan lähimmilleen. Seitsemän vuotta myöhemmin hän katsoi ajan olevan kypsän sille, että hän on julkisesti avoin asiasta. Hän ei edelleenkään usko sen olevan jääkiekon machokulttuurissa kovin helppoa. Lee-Olsen kertoi seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan joukkuetovereilleen elokuussa tekstiviestitse, ja viestissään hän esitti toiveen, ettei tieto asiasta ole ongelma.

- On mahdollista, että jotkut huutelevat minulle. Olen siihen valmis. Tunnen joka tapauksessa, että olen valmis näyttämään, että homokin voi pelata jääkiekkoa, sanoi Lee-Olsen.

27-vuotias Lee-Olsen toimii maalivahtina Tanskan korkeimmalla sarjatasolla (Metal Ligaen) pelaavassa Rungsted Seier Capital -joukkueessa. Tanska kuuluu maihin, missä jääkiekko on merkittävä joukkueurheilulaji ja maalla on kansainvälistä menestystä.

- Elämme vuonna 2019, jolloin seksismi, rasismi tai vastaava eivät kuulu urheilumaailmaan tai katsomoon. Rungsted Seier Capitalissa uskomme vapaaseen yhteiskuntaan, jossa kaikille tulisi olla tilaa. Siksi olemme tyytyväisiä Jonin päätökseen tulla esiin. Toivottavasti hän voi olla esimerkkinä muille urheilijoille - sekä ammattilaisille että muille, sanoo joukkueen johtaja Thomas Friberg Rungsted Seier Capitalin verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lee-Olsen on saanut tukea Tanskan jääliekkoliigalta ja maajoukkueelta. Maajoukkueen kapteeni Peter Regin kiittää Lee-Olsenia rohkeudesta ja toivoo hänen olevan esimerkkinä muille, ei pelkästään jääkiekkoilijoille vaan urheilijoille yleisemminkin. Myös Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL:ssä Washington Capitals -joukkueessa pelaava tanskalainen Lars Eller on ilmaissut tukensa Olsenin kaapistatulolle. Hän toivoo tämän helpottavan muiden pelaajien kaapistatuloa.

NHL:ssä samoin kuin muissakaan huipputason jääkiekkoliigoissa ei ole avoimesti seksuaalivähemmistöihin kuuluvia miehiä. Tilanne on samanlainen myös muissa joukkueurheilulajeissa, kuten esimerkiksi jalkapallossa. Naisten joukkueissa seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan avoimia seksuaalivähemmistöihin kuuluvia sen sijaan on.

Tanska kuuluu edelläkävijöihin monissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvissä kysymyksissä. Lokakuun alussa tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Tanskassa ensimmäiset samaa sukupuolta olevat parit rekisteröivät parisuhteensa. Tanska tunnusti samaa sukupuolta olevien parisuhteet ensimmäisenä maailmassa vuonna 1989.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!