(Nuoren) opettajan varaventtiili

Isohko

Matkalla elokuviin kolmen japanilaistytön ryhmä pysäytti:
- Sorry, but where is the cathedral and this Turun linna castle? They are near?

Selitin, että toinen on aika near ja toinen ei lainkaan. Tytöt olivat luulleet, että ne ovat vierekkäin. Päättivät sitten lähteä linnaan, koska se oli lähempänä.
- Is there something near? Something other to look?

Kerroin, että vieressä on kyllä Forum Marinum -niminen merimuseo, mutta se ei heitä kiinnostanut. Olivat hyvin pahoillaan siitä, ettei linnaa ja tuomiokirkkoa ollut vaivauduttu pystyttämään rinnakkaisille tonteille.

Yritin lohduttaa, ja sanoin, että linnassa kyllä riittää katsomista pitkäksikin aikaa.
- How long? Twenty minutes?
Sanoin, että pidempäänkin.
- Fourty minutes?
Ehkä jopa kauemmin, arvelin.
Tyttöjen silmät rävähtivät ammolleen.
- One hour? Is it possible?

Vahvistin, että jopa tunnin voisi saada vietetyksi.


Nihku

Olen kirjoituskuopassa.

Tuntuu, etten saa aikaiseksi yhtäkään järkevää ajatusta, virkettä, lausetta. Sanaa.

Kun olen lukenut, mitä aiemmin olen kirjoittanut, tuntuu, että kesän jälkeen olen saanut kirjattua ylös pelkkää roskaa. Tyhjänpäiväistä höpinää ja ruuduntäytettä.

Äh.


Käsittämätöntä!

Kiukuttelin tänään pupulle oikein urakalla. Häämatkasta on puhuttu vaikka kuinka kauan, mutta mitään ei ole saatu aikaiseksi. Ei suunniteltu, ei ajateltu, ei varattu. Ja siihenhän luonnollisesti auttaa yksipuolinen kiukuttelu. Mihinkäs ei..?

Huolimatta minun täysipainoisesta ärtymyksestä pupu jaksoi alkaa hoitaa asiaa minun kanssani. Käsittämättömän hitaiden nettiohjelmien, varausjärjestelmien, hitaastilatautuvien kuvien jälkeen meillä on aika ja paikka ja varattu matka. Joululomalla 15 vuorokautta kiertomatkalla Kamputseassa. Että mä saan nähdä Angkor Vatin temppelin!

Saa pupukin sitä vähän kurkata...

(Kuva on pihistetty Unescon maailmanperintölistalta. Toivottavasti eivät haasta oikeuteen.)



Talkoot

Viikonloppu meni naapurimökin laudoitustalkoissa. Tarkoitus oli saada valmiiksi ulkolaudoitus ja – rimoitus sekä maalaus. Hyvällä tuurilla paikkansa olisivat löytäneet myös nurkkalaudat ja lamput. Eivät löytäneet.

Naapurit eivät olleet tehneet oikein mitään ennakkovalmisteluita, vaikka aikaa esitöihin olisi ollut todella paljon. Niinpä seinät olivat täynnä nauloja, vanhaa pahvia, tervapaperia, vinoja kulmia ja muuta, minkä poistamiseen meni aikaa iso tovi.

Eniten harmitti isäntien asenne. Minun mielestäni talkoissa omistaja itse tekee eniten työtä, mutta tällä kertaa koollekutsuja oli valinnut enemmänkin laaduntarkkailijan asenteen. Hän kierteli katselemassa työpisteitä ja ehdotti ehdotuksia uusiksi toimenpiteiksi kuin Kim Il Sung ikään.

Alkuun asiat sujuivat ihan hyvin, mutta mitä illempaan päästiin, sen huonommin työn jälki tuntui isäntää miellyttävän. ’Siis minähän täällä joudun istumaan ja katsomaan tuota nurkkaa.’ ”Anteeks vaan, mutta mä en katsele tollaista jiiriä.’ ’Nyt on kyllä niin, että tuon seinän laudoitus on liian vino’. Ja kun jiiri oli hänen itsensä mittaama ja seinän vinous johtui siitä, ettei seinään ollut laitettu koolauksia. Ne kun olisi voinut lyödä sinne vaikka kuukausi sitten.

Ja talkooväki painoi töitä aamukymmenestä iltakymmeneen. Loppuvaiheessa isäntä näytti lannistuvan. ’Laittakaa se nyt siihen kiinni, niin mä puran sen sitten myöhemmin ja teen sen uusiksi.’ Kuulijoita alkoi harmittaa aika kovasti, varsinkin kun mukana oli ihan alan ammattilaisia. Kirvesmiehen ja puusepän työllä itsensä elättäviä. Ei kelvannut jälki.

Sunnuntaina pupu kävi katsomassa, miten kesken jäänyt maalausurakka jatkui. Silloinkin isäntä oli puhissut nurkkalautaa asentaessaan, kuinka työmiehillä oli niin kiire, että jälki oli sekundaa…

Miksi pyytää talkoisiin, jos laatukriteerit ovat niin kovat, ettei niitä täytä muu kuin itse tehty jälki? Miksi ostaa vanha, savimaahan vinksalleen painunut mummonmökki, jos haluaa jokaisen nurkan olevan suorassa kulmassa ja jokaisen lattian ja seinän vatupassissa?

Ja miksi kohta vuoden remontoinnin jälkeen ei naapurimökillä ole valmiina yhtäkään huonetta?


Onnistuneita

Eilen ikimuistoinen vanhempainilta.

Maahanmuuttajaoppilaiden huoltajat eri luokilta saapuivat koululle tulkkien kanssa. Joltakin lapselta tuli isä, toiselta eno, kolmannelta äiti, yhdeltä isoveli. Perheet olivat hajaantuneet maailmalle sotien melskeissä eikä pahimmista kriisipesäkkeistä ole kaikkien vanhempia edes löytynyt, vaan lapset majailevat sukulaisten suojatteina. Mutta kaikilta tuli joku, joka oli kiinnostunut toisen koulunkäynnistä.

Opeteltiin poissaolo-ohjelman käyttöä ja kerrottiin ysiluokkalaisten huoltajille, minne suuntaan lapsi tahtoisi elämässään ja olisiko hänellä siihen oikeasti mahdollisuus. Eräs harmaapäinen isä, vaivoin luku- ja kirjoitustaitoinen, sen verran kuitenkin että osasi hitaasti ja harkiten piirtää lapsiensa nimet, liikuttui liki kyyneliin, kun kuuli että tyttärellä ja pojalla, ison sisarussarjan nuorimmilla olisi riittävästi kykyä ja kielitaitoa jatkaa opintoja lukiossa. Tyttö tahtoisi lastenlääkäriksi, poika lakimieheksi. Isän ylpeydet.

Kun vielä kerroimme, että yksi maahanmuuttajaoppilaista oli oppilaskunnan äänestyksessä saanut toiseksi eniten ääniä ja päässyt oppilaskunnan hallitukseen ja sen lisäksi vielä sisäisessä äänestyksessä valittu kolmen eri koulun yhteiseen johtokuntaan, puhkesivat huoltajat yllättäen aplodeihin.

Kenelle?

Meille, jotka heidän lapsiaan kasvatamme? Ahkerille nuorille? Itselleen? Elämän vaikeista ajoista huolimatta he ovat onnistuneet kasvattamaan aktiivisia ja tätä maailmaa oppinutta jälkikasvua?


Tilaa

Virginia Woolf kirjoitti aikoinaan, kuinka nainen tarvitsee oman huoneen. Nyt tälläkin tytöllä on vihdoin oma.

Eli sain sen torpan tallin valmiiksi. Nyt siellä on useampi työtaso ja hyllyja, mihin tavaroita laskea. Lattia pitäisi vielä valaa uusiksi. Siivotessani aiempaa rakennetta huomasin erikoisen rakenteen: maata vasten oli ladottu kivikerros, sen päällä oli hevosenlantaa ja sen päällä valu. Mietin, onko hevonpaska siellä siksi, että a) se eristäisi jotakin vai b) koska kukaan ei jaksanut luoda sitä pois.


Aah

Vielä tunti ja kymmenen minuuttia. Sitten edessä viikonloppu maalla ja Piukat paikat Porin kaupunginteatterissa.

Että kyllä tämä syksynmakuinen elämäkin kivaa on!


Väsy

Olen ollut aika lailla virkeä viime aikoina. Eilen erehdyin juomaan illalla kaksi lasillista punaviiniä ja tänä aamuna oli ihan mahdottoman vaikea päästä sängystä ylös, ja vieläkin väsyttää ihan kauheasti.

Voiko näillä asioilla olla ihan oikeasti tekemistä keskenään?


Jos joskus jossaki jottain?

Pupu kertoi aamulla olevansa jatkuvasti väsynyt. Siihen vaikuttaa varmasti hänen mieletön opetustuntimääränsä, mistä suurin osa on sellaisia kursseja, mitä hän ei ole ennen opettanut.

Toinen syy lienee se, että loman jälkeen olemme ah, niin helposti palanneet entiseen päivärutiiniin. Siihen, ettei tehdä mitään töitten jälkeen.

Miten sitä ennen jaksoikin harrastaa ja seurustella ja kyläillä ja istua oluella ja käydä teattereissa ja taidenäyttelyissä ja olla sosiaalinen? Nykyään tuntuu, että jos saa pari kertaa viikossa raahattua perseensä Elixiaan, on jo saavuttanut jotakin merkittävää.

Uskon kyllä äitini tavoin siihen, että mitä enemmän tekee, sen enemmän jaksaa. Että kun saa virikkeitä tavallisenakin arkipäivänä, se innostaa ja kannustaa jaksamaan. Kuinka sitten pelkästään leffaanmenon suunnittelu vaikuttaa ylitsepääsemättömältä? En minä haluaisi alistua vuodeksi piereskelevän sohvaperunan rooliin!

Olemmeko me ainoa nahjuspariskunta, onko teidän muiden elämä Jännittävää, Sykähdyttävää ja Tapahtumarikasta. Vai loppuiko elämä ihan oikeasti silloin kun täytti kolmekymmentä?

Nimim. Hiukan ulalla