• Aboa

Talkoot

Viikonloppu meni naapurimökin laudoitustalkoissa. Tarkoitus oli saada valmiiksi ulkolaudoitus ja – rimoitus sekä maalaus. Hyvällä tuurilla paikkansa olisivat löytäneet myös nurkkalaudat ja lamput. Eivät löytäneet.

Naapurit eivät olleet tehneet oikein mitään ennakkovalmisteluita, vaikka aikaa esitöihin olisi ollut todella paljon. Niinpä seinät olivat täynnä nauloja, vanhaa pahvia, tervapaperia, vinoja kulmia ja muuta, minkä poistamiseen meni aikaa iso tovi.

Eniten harmitti isäntien asenne. Minun mielestäni talkoissa omistaja itse tekee eniten työtä, mutta tällä kertaa koollekutsuja oli valinnut enemmänkin laaduntarkkailijan asenteen. Hän kierteli katselemassa työpisteitä ja ehdotti ehdotuksia uusiksi toimenpiteiksi kuin Kim Il Sung ikään.

Alkuun asiat sujuivat ihan hyvin, mutta mitä illempaan päästiin, sen huonommin työn jälki tuntui isäntää miellyttävän. ’Siis minähän täällä joudun istumaan ja katsomaan tuota nurkkaa.’ ”Anteeks vaan, mutta mä en katsele tollaista jiiriä.’ ’Nyt on kyllä niin, että tuon seinän laudoitus on liian vino’. Ja kun jiiri oli hänen itsensä mittaama ja seinän vinous johtui siitä, ettei seinään ollut laitettu koolauksia. Ne kun olisi voinut lyödä sinne vaikka kuukausi sitten.

Ja talkooväki painoi töitä aamukymmenestä iltakymmeneen. Loppuvaiheessa isäntä näytti lannistuvan. ’Laittakaa se nyt siihen kiinni, niin mä puran sen sitten myöhemmin ja teen sen uusiksi.’ Kuulijoita alkoi harmittaa aika kovasti, varsinkin kun mukana oli ihan alan ammattilaisia. Kirvesmiehen ja puusepän työllä itsensä elättäviä. Ei kelvannut jälki.

Sunnuntaina pupu kävi katsomassa, miten kesken jäänyt maalausurakka jatkui. Silloinkin isäntä oli puhissut nurkkalautaa asentaessaan, kuinka työmiehillä oli niin kiire, että jälki oli sekundaa…

Miksi pyytää talkoisiin, jos laatukriteerit ovat niin kovat, ettei niitä täytä muu kuin itse tehty jälki? Miksi ostaa vanha, savimaahan vinksalleen painunut mummonmökki, jos haluaa jokaisen nurkan olevan suorassa kulmassa ja jokaisen lattian ja seinän vatupassissa?

Ja miksi kohta vuoden remontoinnin jälkeen ei naapurimökillä ole valmiina yhtäkään huonetta?

4 kommenttia

pelsepuuppi

24.9.2007 13:03

miksi? koska ihmiset on kiittämättömiä ja perus suomi-jäärähän on universumin kaikkien alojen erikoisasiantuntija. ne tekee jotka osaa, muut neuvoo. sen verran kokemust samoist asioist ku olu auttaa iskää remontis. bloody hell mene hermo niin tiiviisti. ja valmist, loppuun saakka tehtyy huontta tai tilaa saa hetken miettii.

Blueriver

24.9.2007 15:07

Ihmettelen OIKEESTI miten viitsitte auttaa tuollaisia ihmisiä. Auttaa pitää, jos joku tarvitsee apua, mutta ystäviänne(?) auttaisi enemmän jos auttaisitte heitä kiitollisuuden ja käytöstapojen opettelussa :D

Aboa

24.9.2007 15:25

Ei meillä mene oikein muussa asiassa ristiin kuin tässä toisen työn kunnioittamisessa. Pidän heistä muuten oikein kovasti. Hyviä ja mukavia seuraihmisiä ovat, ja valmiita auttamaan myös meitä, jos apua tarvitaan.

Ongelmana on vain se huippuunsa nostettu laatuluokitus, joka estää jo työn kaikenlaisen etenemisen. Toinen pointti on jahkaaminen. Hyvällä suunnittelulla saa ohitettua monta pulmaa, mutta kyllä aikuisen ihmisen pitää osata jossakin vaiheessa jättää pähkäily ja ryhtyä toimeen..!

sleepygay

24.9.2007 16:43

Onko näillä ystävillänne sitten aikaisempaa kokemusta remonteista ja mummonmökeistä? Jos ei ole, niin aika paljon selittyy jo sillä. Mutta sitä minä en kyllä ymmärrä, että miksi pitää olla niin epäystävällinen, jos joku on vapaaehtoisesti auttamassa? Luulisi, että jos kutsuu ihmisiä talkoisiin, niin silloin itse olisi "joka paikan" höylänä ja auttaisi koko ajan siellä, missä apua tarvitaan. Valituksella ei saada mitään muuta aikaan kuin pahaa mieltä ja huonoa jälkeä.