Sampo-pankki on tehnyt kulttuuriteon ja laskenut hinnan lapsen kasvattamiselle täysi-ikäiseksi. Sen mukaan hinnaksi tulee 50 000 euroa, kun mukaan on otettu harrastusmenot, asuminen, vaatteet, koulutus ja muu vastaava suoranainen menopuoli. Niitä tärkeämpiä ovat epäsuorat kustannukset, kuten menetetty palkkataso ja ylenemismahdollisuuksien hukkaaminen.
Mitä tälle yhteiskunnalle pääsi tapahtumaan? Miten kukaan - pankkikaan, vaikka niiltä voi jo nykyään odottaa mitä vain - voi määrittää ihmisen hinnan rahassa? Edes leikillään?
Paljonko sinun hintaasi nostaa äitisi menetetty tulotaso? Paljonko menetetyt ylennykset? Sinun arvosi ei ole enää se, että sinä elät ja olet, yrität olla onnellinen ja ehkä saada muittenkin elämään rahtusen iloa. Ei, sinun arvosi on rahaa, ja mitä enemmän tuotat ja mitä vähemmän vaadit, sitä arvokkaampi yhteiskunnalle olet. Mikä on minun hintani? Mikä on sinun arvosi - rahassa? Kylmiksi euroiksi muutettuna?
Milloin me halusimme muuttua sellaiseksi valtioksi, jossa vanhainkodissa vanhukset sidotaan lääkkeillä vuoteenseensa, ja missä pidätyskyvyttömien ikäihmisten vaippoja ei vaihdeta silloin kun tarvis olisi, vaan sen mukaan, miten ne laskennallisesti kestävät? Että meidän budjetin mukaan sun pitää maata omassa paskassasi.
Milloin me suostuimme sellaiseen maailmaan, jossa lapsia ja teinejä ei auta kukaan? Koulujen terveyshuolto on ajettu minimiin ja opetusryhmät maksimiin. Kakaroiden pinnan olla poreileva paha olo purkautuu väkivaltana, ja niin saamme lukea lehdistä uusista ja taas uusista puukotuksista Keravalla Oulunkylässä Multialla Salossa. Lisääntyikö oppilaitosten oppilashuolto Jokelan koulusurman jälkeen? Voitte itse arvata. Me saimme vain ohjeet, miten tappajan tullen pitää pitää luokan ovea lukossa. Koulupsykologin palveluita emme saaneet yli viidensadan oppilaan kouluumme vieläkään.
Milloin työntekijöistä tuli pelkkiä numeroita? Muistaako kukaan pomo enää nimeltä kakkossorvin Koistista tai päiväkerhon pätkätyöläistä Päiviä? Ei, työntekijät ovat vain numeraalisia haittoja, jotka laskevat tuottoa, mutta joista ei valitettavasti pääse kokonaan eroonkaan. Siksi toimintaa pitää järkeistää niin, että jokainen armollisesti töitä saanut tekee sitä voimiensa takaa. Jos paikat eivät kestä, jos pää repeää, jos itkettää, ei ole pakko. Kolmososaston Jaakko voi varmaankin tehdä sinunkin työsi. Mene työkkäriin itkeskelemään siitä.
Valtionkaan tehtävänä ei ole enää tuottaa kansalaisilleen maksimaalista - tai edes riittävää - onnea, vaan tuottaa rahaa. Siksi yliopistojen määräaikaisien assistenttien työsuhteita voi huoleti ketjutella useita vuosia. Pitää vain muistaa, että virkanimike ja työssäolon syy täytyy muistaa vaihtaa. Muutenhan voisi työntekijä saada vahingossa palkallisen kesäloman. Sitähän se mankuisi, ahne.
Onkohan koskaan Suomi ollut yhtä tehokas ja tuloksekas kuin tänä päivänä? Onko bruttokansantuotteemme koskaan ollut yhtä korkea? Yhteiskunta yhtä tehokas? Ja samalla - onko huonon henkisen voinnin määrä ollut koskaan yhtä korkea? Onko syrjäytyminen yhtä suurta? Tuottamalla maksimaalisen määrän rahaa tuotamme myös maksimaalisen määrän pahaa oloa. Mutta sitähän ei voi todistaa, sillä sellaisesta ei ole lukuja. Vain tehokkuus voidaan mitata, vain raha laskea.
Suurten ikäluokkien eläköitymisen pelossa meiltä voidaan viedä kaikki se, mitä aiemmin ajattelimme kuuluvaksi ihmisarvoiseen elämään. Mitä tapahtui lähikouluille terveyskeskuksille mielenterveyspalveluille kotisairaanhoidolle? Ja silti, sata vuotta sitten oli varaa ylläpitää tuhansia ja taas tuhansia kyläkouluja, vaikka väkiluku oli pienempi ja kansantuote olematon. Koulun ylläpitoa ei liene mitattu rahassa, vaan sitä pidettiin kunnia-asiana.
Jos jalkasi katkeaa, pääset leikkausjonoon. Jos pääsi menee kilpailuyhteiskunnassa rikki, saat tulla toimeen omillasi. Meidän pitää vain säästää ja tehostaa ja karsia löysät pois. Ettei kansantalous notkahtaisi. Ettei eläkerasitus tule kovaksi. Ettei lapsen täysi-ikäiseksi saattaminen missään nimessä tule kalliimmaksi kuin mitä siihen kannattaa käyttää. Muista tulosvastuu. Muista maltillinen palkkapolitiikka. Muista että päiväkodin tädit tekevät kutsumustyötä.
Tunnelin päässä näkyvä valo on säästösyistä sammutettu.