Minusta Jeesus oli loistava tyyppi, joka teki oikein ja esimerkillään sekä kertomuksillaan yritti johdattaa toisia. Jos kaikki osaisivat tehdä hänen tapaansa, maailma olisi paljon parempi paikka. Jospa vain jokainen osaisi pyrkiä toisten kunnioittamiseen, suvaitsevaisuuteen ja siihen, että uskoisi toisesta hyvää... Mutta mitä tulee muuhun samaan henkilöön liitettyyn tavaraan, se on minulle yhdentekevää. Minulle kertomukset ristinkuolemasta, ylösnousemuksesta, pyhän hengen vuodattamisesta ja muusta ovat vain kertomuksia, joiden merkitysarvo minulle on yhtä pieni kuin vaikkapa neitsyt Maarian immenkalvon kohtalo. Ihan oikeasti: ajatelkaa aikuisten miesten kokoontuneen pohtimaan ammoin kuolleen naisen pienen kalvonpalasen käyttäytymistä synnytyksen aikana! Haloo..!
Jollakin tavalla ehkä uskon jonkun jumaluuden olemassaoloon ja asioiden mennessä oikein hyvin saatan automaattisesti pienen kiitoksen hänelle lähettää, kuten Lapuanmummani lapsena opetti. En kuitenkaan millään tapaa tarvitse kirkollista instituutiota tähän jumaluuteen uskomiseen, saati että antaisin hänelle erikseen krediittiä vaikkapa maailman luomisesta. Yhtä lailla minulle on merkityksetöntä se, jos joku fundamentalisti kertoo minulle joutuvani vaikkapa helvettiin, sillä pidän moista mauttomana ja uhkauksen toteutumista yhtä mahdollisena kuin vaikkapa lentävän spaghettihirviön saapumista Forssaan. Ensi toukokuussa varttia vaille seitsemän. Sillä kirjoitettu on.
Sitä paitsi helvettikuvailuista kasvoin irti jo lapsena Kuusamossa, jossa lestadiolaisten suurinta hupia tuntui olevan kuvailla erilaisia helvetin piinoja ja luetella, ketkä kaikki niissä joutuisivat kärsimään. Jo pikkukakarana minulle tuli sellainen olo, että kannattaisikohan jo hellittää näiden kiihkosta tärisevien, kuolapartaisten setien ja jumalanpalveluksissa synnintuntoon tulevien mummojen, jotka itkien pyysivät syntejään julkisesti anteeksi. Lestadiolainen jumalanpalvelus oli kyllä jotakin niin kammottavaa katsottavaa yhteisine itkuineen, kyttäävine jumalineen ja vaanivine perkeleineen, että varsinkin rippikouluiässä kirkkomerkintöjä kerättäessä vahvistui se vakaumus, että heti kun ikää riittää eroan kirkosta. Lisäksi minua hämmästytti se, kuinka monilapsisten perheiden äidit eniten kirkuivat olevansa synnintekijöitä. Jos on saattanut maailmaan 19-24 lasta, ruokkinut ja huoltanut ne, olen ihan varma, ettei ollut missään vaiheessa joutanut syntiä ajatellakaan. Oman äitini piti aika kiireisinä pelkästään me neljä kakaraa.
Lapuan puolen mummani oli taas evankelinen, joten jumalasuhdekin oli paljon helpompi; jumala oli huolehtiva isä, jota sai kiittää kaikesta. "Pannahan käret ristihin ja sanothan Isäällen kiitos kun meille tulii näin kaunis päivä!" Mielenkiintoista olikin katsoa, kuinka Kuusamon mummuni kuolinvuoteella kirkui ja pelkäsi nurkissa kyttäävän jumalan kostoa mitä hämmästyttävimmistä synneistä, lapualainen kiitti Isäänsä ja nukahti levollisena pois. Kiitti jopa rintasyövästään, se kun oli ilmeisesti ollut jumalan kanssa vaihturi, sillä heidän suvustaan ei taas kukaan ollut kuollut 30-luvulla keuhkotautiin.
Kirkkoa instituutiona en ole kaivannut koskaan. Lähetystyö on hirveintä kansanperinteen tuhoa, mitä kuvitella saattaa, ja kun lisäksi matkaan lähetetään ne pahimmat, uskossaan kiihkoisimmat, jotka jo pienestä pitäen ovat haaveilleet, kuinka pääsevät Ambomaalle neekerlapsia kastamaan, on alkuperäiskansojen kulttuurin tuho varmistettu. Kirkot rakennuksia ovat kyllä kauniita ja vaikkapa Kärsämäen kunnan uudesta puukirkosta näkee, että kirkko ylläpitää rakenneperinteen säilyttämistä.
Sinänsä minulla ei ole mitään kirkkoa ja uskontoa vastaan, niin kauan kun ne eivät yritä vaikuttaa kirkkoon kuulumattomien ihmisten elämään vaikkapa laiansäädännön kautta. Harvemmin jaksan vaivautua uskonnosta vaikkapa väittelyyn, sillä uskonto on nimenomaan uskoa, sokeaa varmuutta asioiden tilasta, ei tieteellisen tarkkaa tietämistä, tutkimista ja pohtimista. Hilpeintä uskontokritiikkiä esitti mielestäni Bertrand Russell teekannuteoriallaan (http://fi.wikipedia.org/wiki/Russellin_teekannu).