(Nuoren) opettajan varaventtiili

Muistoja

Tänään, kun vieläkin makaan kipeänä kotona, tulin taas kaivanneeksi erästä videokasettia, jonka olen kadottanut jo kuusi vuotta sitten. Nauhalla oli Marlene Dietrichin jäähyväiskonsertti, joka tuli televisiosta yli kaksikymmentä vuotta sitten. Tiedättehän, Marlene pukeutuneena vartalonmyötäiseen paljettimekkoon, kissankokoiseen hiuslaitteeseen ja jumalattoman suureen valkeaan turkkiin, kasvot pingotettuna niin kireiksi, että suu vaivoin liikkuu. Where have all the flowers gone?

Isäni oli aikoinaan nauhoittanut konsertin ja se päätyi minulle asuessani kotona. Tuon jopa hieman säälittävän näköisen naisen katsominen tuntui hurjalta kokemukselta kymmenvuotiaan pojan silmin. Epävireisesti Lili Marlenea laulava pitkä, kolkko nainen oli ikänsä puolesta vanhempi kuin isoäitini.

Kuitenkin esityksessä oli jotakin mykistävää ja hiljentävää. Oliko se naisen varmuus tai konsertin kaikenkattava laskelmointi ja joka liikkeestä huokuva harjoittelu? En tiedä. En vieläkään isommin arvosta Marlenen lauluääntä, mutta jokin hänessä sai minut säästämään nauhan. Kerran sitten lainasin sitä ystävälleni ja kun hänestä nopeiden ja minulle yllätyksenä tulleiden tapahtumien johdosta tulikin senhetkisen poikaystäväni uusi mies, nauhakin katosi, ja hän kiisti sitä koskaan lainanneensakaan.

Juttu harmittaa yhä. Ei poikaystävien tähden, koska niistä ajoista on kulunut jo yli kuusi vuotta. Ei siksi, että olisin hurmaantunut Marlenen laulutulkinnasta niin, että tahtoisin sitä päivittäin kuunnella. Ehkä siksi, että haluaisin vielä kertaalleen tarkistaa, mikä ihme homoikonissa vaikutti esipuberteettiseen poikaan. En vain ole löytänyt taltiointia mistään nettimyymälöistä.


Kröhinää

Kyllä se telineillä roikkuminen sateessa ja tuulessa jätti jälkensä. Eilen alkoi töissä ääni lähteä ja selkäpiitä myöten nousemaan kylmänväreitä.

Mistä muuten johtuu, että juuri kun on monen tunnin harkinnan jälkeen päättänyt kertoa pomolle, ettei huomenna tule töihin, alkaakin heti tuntea olonsa liki terveeksi ja välittömästi päälle iskee huono omatunto. Nytkin pohdin, olenko Ihan Oikeasti kipeä vai kuvittelenko vain. Muistaakseni kaupungin työntekijöistä näyttelijät ja opettajat sairastivat vähiten.

Sijaisen saaminen onkin sitten eri juttu. Päääsääntö on, ettei sijaista saa. Ikinä. Niinpä jokainen poissaoleva opettaja kuormittaa muita opettajia, jotka joutuvat juoksemaan kahden luokan väliä ja pitämään kahta tuntia yhtä aikaa. Siksipä turvauduinkin apulaisrehtoriin ja selitin hänelle opettaneeni yhdelle luokalle juuri uuden asian, mikä tulee maanantain kokeeseen. Sijainen olisi siis pakko saada, jotta joku ehtisi lahsten kanssa käydä ilmiötä läpi ja varmistua, että se ymmärretään. Rehtori ei olisi syystä ymmärtänyt kuitenkaan.

Tällaisia tilanteita varten joka koulussa on omia vakiosijaisia. Meillä sellainen on viisikymppinen matemaatikkonainen, joka tapaa vyöttää vekkihameensa heti kainalon alapuolelle, mistä syystä oppilaat kutsuvatkin häntä Ylälantioksi.

Kukaan ei ymmärrä, miksi juuri tämä nainen kutsutaan aina paikalle. Olipa kuka tahansa sairas opettaja laatinut kuumehouruissaan sijaiselle kuinka tarkat ohjeet tahansa, varmaa on, ettei niitä noudateta.

Kun edellisen kerran Ylälantio sijaisti minun tuntejani, odotti opettajainhuoneen pöydällä kahdenkymmenenkahdeksan sentin paperinippu. Missään asiassa ei oltu menty eteenpäin, vaan sijainen oli joka luokan kanssa päättänyt kirjoittaa aineen. Oppilaiden mukaan Ylälantion ainoa ohje oli kuulunut: "Kirjoittakaa nyt niin pitkään kuin jaksatte, kyllä teidän oikea opettaja niitä sitten korjailee."

Siksi päätin pitää eilen pääni ja vaadin oikean aineen opettajaa. Taisto oli kova, mutta lopputulemana a) sain sijaisen ja b) hän on gradua vaille saman oppiaineen opettaja kuin minä.

Voin siis rauhassa laskeutua tautivuoteelleni.





Töissä taas

Loma on lomittu ja töihin piti palata jälleen. Koko pääsiäinen meni työn merkeissä torpan ulkolaudoitusta vaihtaessa. Kahdestaan ei onneksi tarvinnut olla, vaan koko ajan seurana oli tuttu miespariskunta, jotka osasivat puutyön jalon taidon. Talkooväkenä kävivät sekä minun että pupun veljet ja pupun kummipoika.

Homma oli työläämpää kuin luultiinkaan ja veranta jäi vielä laudoittamatta ja nurkkien hirrenpäät koteloimatta. Muutenkin homma meni välillä aika näpertämiseksi, koska osa torpasta on rakennettu hylkyhirrestä, joten seinien suoruuden kanssa oli vähän niin ja näin. Mutta talo on vanha eivätkä vinooudet meitä haittaa. Luulen, että 150-vuotiaana on minullakin vaikka minkälaista koloa ja mutkaa...



Suunnittelua

Huomenna pitäisi lähteä torpalle ja tänään onkin kova tohina saada kaikki valmiiksi. Pupu paistaa pullaa talkooväelle, minä kirjoitan ostoslistaa. Kuinka paljon kuusi henkeä syö? Paljonko teen bortsh-keittoa, paljonko varaan aineksia minestronea varten? Entä lammasta? Makkaraa? Leipää? Olutta? Viinaa?

Mihin asti Ramirent on auki, jotta voi hakea varaamansa rakennustelineet? Kuinka paljon nauloja naulapyssyyn? Tervapaperia?

Huomisen oppitunnit? Pyh, mietin samalla kun avaan luokan oven... Huomenna oppilaani saavat todella rutiininomaista opetusta. Vapaa-aika haittaa leipätyötä.


Onnistui

Tänään oppilaat palauttivat lukupäiväkirjat niistä teoksista, joita käytiin yhdessä etsimässä kirjastosta.

Selasin tekstejä hieman ja tulin heti iloiselle päälle. Liki kaikissa niissä kirjoissa, mitä vinkkasin oppilaille, oli kommentteja, kuten 'ihan erilainen kuin ennen olen lukenut', 'paras kirja ikinä', 'ihan outoa tekstiä, mutta samalla tosi jännää'. Olin onnistunut raottamaan kasiluokkalaisille ovea aikuisten kirjallisuuden maailmaan.

'Kun tätä luki, miettii, miksi sitä on lukenut niin paljo roskaa anorexiasta ja jengitappeluista. Kiitti ope!'


Utelias2

Hassua, miten alkaa pitää kaikkia bloggaajia jollakin tapaa ystävinään. Surffaan virtuaalimaailmassa lueskelemassa virtuaalisia kuulumisia. Olisi hauska tavata ihmiset joku kerta. Muistelen, että joku kertoi city.fi-sivuston chattaajat ovat tavanneet toisiaan livenä.