(Nuoren) opettajan varaventtiili

Raskas päivä

Jouduin tänään lähettämään erään oppilaani taksilla psykiatrisen puolen päivystykseen.

Lapsiparalla on perhetausta niin vaikea, että on hämmästyttävää, että hän on tähän asti jaksanut pysyä kasassa. Toivon todellakin, että hän saisi apua oman elämänsä ongelmiin, ettei hän enää tahtoisi poistua maailmasta ennen aikojaan.

Tuntuu siltä, että koko ajan nuoret oireilevat enemmän ja enemmän. Jostakin olen ollut lukevinani, että nyt ovat murrosiässä ne lapset, joiden syntymän aikaan lama puristi Suomea kaikkein pahiten. Eli nyt kouluissa tehdään yritetään parantaa sitä pahaa oloa, joka lasten vanhemmille syntyi liki viisitoista vuotta sitten.

Pelottaa ajatella, mitä on viidentoista vuoden päästä. Lapsiperheiden tuli saati muut yhteiskunnalliset palvelut kun eivät ainakaan parantumaan ole päässeet.


Kiire päivä

Tänään oli töissä superkiire. Päivän piti olla lyhyt; vain pari tuntia ja sitten yhden luokan kanssa kirjastoon. Kaikki kuitenkin muuttui katastrofaaliseksi ja jouduin käsittelemään mm. oppilaan itsemurhaviestejä, koulukiusaamista, tavaroiden tilaamista ja urheilupäivän järjestämistä.

Ja opettaakin piti jossakin vaiheessa.

Itsemurhavihjailut oli kaikkein ahdistavin juttu. Onneksi koulun oppilashuolto toimii ja sain jaettua vastuuta ja auttamista kahdelle muulle aikuiselle. Muuten olisi pää räjähtänyt.

Kotiin tultua odotteli kirje. Kuulun Turun yliopiston alumniyhdistykseen ja olen ilmoittanut tahtovani alkaa mentoriksi jollekulle opiskelijalle. Tämän päivän kirjeessä kerrottiin, että he eivät olleet löytäneet kriteerejäni täyttävää opiskelijaa ja että kiitos mielenkiinnosta ja ehkäpä joskus blaa blaa blaa.

Kriteerini olivat huimat. Tahdoin mentoroida jotakuta, josta tulee opettaja. Heitähän ei yliopistolta valmistu tunnetusti yhtäkään.

Ilmeisesti ainoastaan keskisuurten firmojen teejiit ovat sopivia mentoreita; heillä riittää maailmaan näppituntumaa ja kokemusta, jota on kiva jakaa jonkun taloustieteilijän tai ekonominalun kanssa. Keskiluokkainen matalapalkkainen opettaja ei liene omaa sellaista osaamista tai tietoa, jota kannattaisi jakaa eteenpäin.

Grr.


Outoa

Minua on aina kutsuttu joko etu- tai sukunimellä, silloin tällöin molemmilla. Minulla ei ole koskaan ollut lempinimeä. Ikinä.

Poistin juuri facebookin profiilistani lempinimi-toiminnon, jolla kaverit saavat julkituoda profiilinhaltijan lempinimiä. Kukaan ei ollut kirjoittanut mitään.

Huokaus.


Hmm

Kukahan Facebookin Ranneliike-osastolla on kukin. Tuijotin pitkään naamatauluja ja yritin yhdistää niitä ihmisiin: minkälaista tekstiä olettaisin juuri tämän ihmisen kirjoittavan...


Blaah

Yleensä olen loman jälkeen mennyt mielelläni töihin. Tällä kertaa loma sekä sen pituus olivat niin pitkät, ettei yhtään huvittaisi.

Muutenkin alkaa taas iskeä päälle epäilys siitä, onko oikealla alalla. Tiedän ihan itsekin olevani aikas hyvä ope - sen verran voin ja uskallan itseäni kehua - mutta ajoittain sitä epäilee sitä, tahtooko tätä työtä tehdä hamaan hautaan asti?

Toisaalta; mikä työ tuntuisi joka päivä herkulta?


Jauhohyllyn takaa kuultua

Ruokakaupassa nelivuotias poika harppoi ylisuurilla kasvunvarakengillään äitinsä perässä. Äti kiirehti kohti leipähyllyä.

- Äiti, ostetaanks me limsaa? tiedusteli lapsi, katseli kiinnostuneena muumilimsapullojen Niiskuneiti-etikettejä ja valitsi käteensä mielestään kauneimman.
- Sä voit vaikka ihan itse käydä kysymässä iskältä, joko se jo näin pian joulun jälkeen suostuisi juomaan muutakin kuin viinaa, sanoi äiti melkein ystävälliseen sävyyn.

Poika katsoi limsapulloa vielä kerran ja laittoi sen takaisin hyllyyn.


Kuvia 10

Tuor Slein kidutusvankilan kautta moni perhe kulki kohti Kuoleman kenttiä punakhmerien terrorin aikana.

Raskas paikka käydä. Kuvassa vankilan sääntöjä. Jostakin syystä koin juuri kohdan kuusi konkretisoituneeksi pahuudeksi.