• Aboa

Hopihopi

Miten ihmeessä lukuvuoden aloitus voi olla näin kiireistä? Koko ajan pitää juosta ja muistaa ja ymmärtää ja huomata ja yhdistää ja.

Meille tuli erityisopettaja lisää. Hän tulee kaksi kertaa viikossa mun kanssa samaan luokkaan. Vähän jännittää, kun ei ole koskaan tehnyt toisen aikuisen kanssa työtä samassa luokassa samaan aikaan. En edes tiedä, miten se toimii.

Kokemuksia?

8 kommenttia

mopsi22

14.8.2008 10:20

Omat kokemukseni toisen kollegan kanssa opettamisesta ovat vain luokanopettajakoulutuksen opetushparjoittelusta. Kaksi ensimmäistä perusharjoittelua tehtiin parin kanssa, yhteisesti opettaen.

Kokemuksia: Kahden ihmisen työpanos oppilaiden hyväksi; tasan kaksi kertaa enemmän opettajia luokassa. Antaa enemmän mahdollisuuksia toteuttaa opetusta. Toki, jos erityisopettaja on luokassa vain tiettyjä oppilaita varten, on käytännössä varmaan kyseessä tilanne, että opetat omaasi ja hän opettaa omaansa/auttaa oppilaita oppimaan opettamaasi. Mutta jos mahdollista suunnitella tunteja hänen kanssaan etukäteen, mahdollistaa se monenlaisia (uusia) ratkaisuja toteuttaa opetusta, esimerkiksi luokan hajottamista erilaisiin, eri tiloissa toimiviin ryhmiin jne.

En mene esiintyymään tässä asiassa minkäänlaisena asiantuntijana, ja kuten sanottu, kokemukseni on harjoitteluajalta. Työelämässä kääntymässä käydessäni, olen toki työskennellyt avustajien kanssa. Valitettavasti he vain ovat olleet koulittuja ko. kouluissa toimimaan opettajan juoksupoikina eikä "toisena aikuisena".

Aboa

14.8.2008 17:08

Työparityöskentely on minullakin kokeiltu viimeksi opetusharjoittelussa, ja siitä on aikaa... Tämä erityisopettaja on luokassa vain kolmea tiettyä oppilasta varten. Tietenkin tarpeen tullen muutkin voivat häneen turvautua, mutta luokan jakoa tms. ei käsittääkseni voi tehdä.

Tilanne on uusi tälle erityisopettajallekin, joten on hauska oppia ja luoda itse uusia työtapoja.

mopsi22

14.8.2008 17:27

Sanottakoon, ettei toisesta opettajasta haittaakaan ole. Ja kaiketi voitte vapaasti pohtia, miten toteutatte opetusta, vaikka hän tiettyä kolmea oppilasta varten onkin. Itse näen yhteistyön ehdottomasti voimavarana, vaikka opettajat jotenkin onnistutaankin saamaan ajattelemaan, että opettjauus on yksilösuorittamista. Onneksi tähän(kin) on koulutuksessa kiinnitetty edes vähän huomiota, siis siihen, että työskentelet yhteisössä, et vain yksin luokassasi.

mopsi22

14.8.2008 17:27

...anteeksi kirjoitusvirheet, olen laiska oikolukija... :P

Apoptoosi

17.8.2008 17:40

Sori Aboa, mutta nyt on tämän kaiken keskellä kysyttävä, että olitteko mahdollisesti Kauppilassa launtaina? Siellä yksi "uustorpparipariskunta" oli hamstraamassa perennoja.
(sori että sotken, mutta pupusi taitaa taas jumittaa jossain kukkaruukussa)

Aboa

17.8.2008 20:02

Ei, ei oltu siellä. Me oltiin silloin jo maalla; minä harasin soraa huvimajan käytävillä ja pupu istutti kasveja.

Aboa

17.8.2008 20:04

Niin ja Mopsi; silloinkun itse auskultoin, parityöskentelystä jne ei oikein puhuttu mitään. Olisi ihan hienoa saada lisäopastusta ja esimerkkiä juuri siihen. Ennen saikin aina uusia ideoita, jos otti opetusharjoittelijan kenttäjaksolle, mutta kun yliopisto viisaudessaan poisti koko jakson, ei uusia vaikutteita tihku kentälle juuri lainkaan.

mopsi22

19.8.2008 22:43

Juu, yliopiston "kenttäharjoittelua" ei saa enää suorittaa kentällä, kun sitä ei korvata siellä ohjaavalle opettajalle. Oikein sinällään, pitäisi korvata, mutta kuitenkin ihan perseestä. Itse suoritin kenttäharjoitteluni kirjoittamalla tieteellisen artikkelin gradustani. Tooodella vastaava suoritus...yliopisto on perseestä niiiin monella tavalla, että...nooh, ei liity asiaan, kunhan mesoan.