• Aboa

Isän haju

Lapsena, pienenä, tapasin sunnuntaiaamuisin luikahtaa nukkumaan isän jä äidin väliin. Arkiaamuina ja lauantaisin he heräsivät jo varhain pyörittämään arkea ja firmaa, mutta sunnuntai oli sellainen päivä, jolloin nukuttiin jopa puoli yhdeksään saakka! Aamulla piti ensin päättää, katsoako Rosvo-Rudolfia vai hiipiä vanhempien vuoteeseen. Livahtaminen täytyi tehdä tosi hiljaa ja ääneti, ettei herättänyt kumpaakaan. Piti ujuttautua sängyn jalkopäästä hitaasti ja luovia tiensä eteenpäin kuin boa. Isä oli tosi herkkäuninen ja meidän perheessämme ei toisten unia saanut häiritä. Milloinkaan.

Kun perille oli päässyt, oli maailma todella turvallinen paikka elää. Mikäs siinä oli ollessa, kun pyöreänpehmeä äiti tuhisi toisella puolella ja toisella taas peittoon kääriytynyt isä. Itsellä ei edes nukuttanut. Köllöttelin vain siinä heidän välissään silmät auki ja olin. Kaukana kavala maailma.

Mieleeni on aina jäänyt isän aamuinen haju. Hän on aina ollut tosi kylmänarka ja siksi hän nukkui pyjamassa ja villasukissa, peitto mytättynä hartioille ja pää tyynyn alla. Aamuisin, herättyään, hän tuoksui jännittävälle. Erityisesti se tuntui hänen niskassaan. Hikeähän se varmasti oli - totta kai sillä toppaamisella - mutta se ei ollut paha eikä vastenmielinen haju. Se oli syvästi nukkuneen, unessa kaukana käyneen ihmisen tuoksu, täynnä omia unien salaisista paikoista mukaan tarttuneita salaperäisiä vivahteita. Se tuoksui - isälle. Tapasimme koko perhe nauraa hänelle aamuisin ja kysellä, kuinka etäälle hän oli tänä yönä matkannut.

Tietenkin äitikin tuoksui. Mutta se oli erilaista. Käsirasvaa ja jalkarasvaa, ehkä hiukan kamferia jos oli kolottanut työpäivän jälkeen, jonkun verran kasvorasvaa. Se oli naisten maailman tuoksua, itä, mihin isosiskotkin tähtäsivät. Minä ja veljeni emme sitä maailmaa ymmärtäneet. Me haisimme ulolle ja mullalle ja sammakonkudulle ja farkuntaskuun unohtuneelle kastemadolle.

Olin jo unohtanut koko tuon tuoksun. Viime keväänä arkiaamuna aamiaispöydässä tunsin yhtäkkiä kotonani oudon hajun. Haistelin sitä hetken, ja yhtäkkiä muistin tämän unohtuneen viipaleen lapsuudestani. Ihmettelin, mistä se saattaisi tulla. Kävin läpi ruokapöydän antimet, mutta mikään niistä ei tuoksunut likikään samalle. Pupu oli jo lähtenyt töihin, joten hänkään se ei ollut. Kun en mitään löytänyt, jatkoin aamutoimia ja menin suihkuun. Vetäessäni yöpaitaa pääni yli, löysin sen hajun paitani niskakappaleesta.

Haisin isälleni! Minusta oli tullut vanha mies! Tunsin kuinka rintakarvani alkaisivat kohta harmaantua ja korvistani kasvaa pitkää karvaa. Kohta käteni ovat täynnä maksaläiskiä ja käytän villatakkeja. Kohta omien sisarusten kättely tuntuu luontevalta. Käytänkö pian äidistäni nimitystä 'mamma'?

Ei vielä, en tahdo! Antakaa minulle vielä hiukan aikaa!

5 kommenttia

Apoptoosi

21.8.2008 21:19

Miltä tuoksuu oma kulta? Juuri siltä tuoksulta, jonka voi haistaa vain niskasta kun yöllä painaa nenänsä hellästi ihoa vasten.
Ikääntymistä vastaan ei kannata taistella. Tyylikkäämpää on hyväksyä se tyyneydellä. Tämä ei tarkoita etteikö itsestään kannattaisi pitää huolta. Kyse on asenteesta.

Massa

21.8.2008 23:44

Hyvin kirjoitettu ja söötti blogimerkintä :)

Minä taas inhoan asioiden hyväksymistä tyyneydellä. Se ei vaan ole luonteeni mukaista. Vielä enemmän kuin vanhenemista niin pelkään vanhenemisen hyväksymistä alistuneen arvokkaasti. En halua näyttää tyyneltä vaikka tyyneys olisi ihmisten silmissä tavoiteltava asia. Kysymys todellakin on asenteesta.

Aboa

22.8.2008 07:52

En minä oikeastaan vanhenemista pelkää. Se on minusta jopa odotettavaa, kuin kirkuvan ruskan jälkeen tuleva lämminhenkinen hämärä. Isäkseni minä en tahdo tulla, vaikkakin häntä paljon rakastan.

JPHki

22.8.2008 10:42

No eihän se hukassaolo kauaa kestänyt, kun nyt jo kirjoitat hienosti noinkin intiimistä aiheesta :)
Mä en muista tuollaista erityistä isän tuoksua, mutta ylipäätään isän ja äidin vuode tuoksuineen ja tunnelmineen on mullakin syvällä alitajunnassa ikuisena turvapaikkana. Mä ja veljeni nukuimmekin isän jä äidin välissä varmaan kymmenvuotiaiksi asti...
Olimme arkoja ja pelkäsimme pimeää, talo oli kuin linnunpesä metsän keskellä kaukana muusta asutuksesta. (Mutta ulko-ovi ei ollut koskaan lukittu, siinä ei edes ollut minkäänlaista lukkoa.)

Torontosta

27.8.2008 03:50

Hyvin kirjoitettu ja söötti blogimerkintä :) Yes, minakaan en pelkaa vanhentumista, olen jo sita tehnyt 60 vuotta. En vain suostu nayttamaan ikaiseltani, siihen on kalliita keinoja. Jotkut kysyvat minka ikainen olet, sanon $ 17,000 ikainen. Kokemus, mieli ja experience on se vahva hyve olla vanhempi.