(Nuoren) opettajan varaventtiili

Kevät

Enkä kulje Hakaniemen rantaa. Nätti laulu, mutta miksi niin pirun paikkasidonnainen?

Lähileikkipuistossa taaperoikäisyyden jo roimasti ylittäneet lapset ovat yhteisestä päätöksestä taantuneet. Joukko tyttöjä ja poikia, ehkä kuudesluokkalaisia, rakentavat hiekkalinnoja, keinuvat, hyppäävät ruutua, laskevat liukumäkeä. Viimeinen lapsuuden kevät ennen yläasteelle siirtymistä. Ensi syksyllä jo ei ostetakaan hajukumeja ja uutta penaalia, vaan tuperataan hiuksia ja tilataan Suosikki, rajuimmat harjoittelevat sanomaan opettajalle 'vittu'.

Mutta tänään ollaan vielä itsen ikäisiä, nuorempiakin. Taas saa möyriä maassa ja kiivetä puuhun, yhteisen leikin varjolla. Että ei me vittu oikeesti olla kakaroita, mutta annas tänne se perhosen muotoinen hiekkamuotti. Vielä tänään, vielä tämän kerran. Vielä tätä hiekkakakkua varten. Sitten ei enää.

Minä kävin eilen yliopistolla mutkan; jonotin oikeustieteellisen pääsykoekirjoja sisarentyttärelleni, joka nuoruuden mustavalkoisuudessa on päättänyt päästä sisään kertaheitolla ja ensiyrittämällä. Hän ei edes ole harkinnut muuta mahdollisuutta tai varavaihtoehtoa. 'Kato, mä vaan luen ne kirjat sikahuolella.'

Ja muuthan eivät niin tee. Eikä minullakaan ollut aikoinaan, elämässä monta kevättä taaksepäin, varavaihtoehtoa Teatterikorkean dramaturgiapuolelle. Ja kun neljä otettiin sisään ja minä olin viides, tipahtikin aika tyhjän päälle. Onneksi haku oli jo toukokuussa; ehdin vielä lukea eri yliopistojen pääsykokeisiin. Kiersin kesäkuussa vastaamassa Helsingissä, Oulussa, Tampereella, Turussa, Joensuussa ja Helsingissä. Kun sitten useampaan paikkaan pääsin, valitsin äidin itkusta huolimatta sen, joka sijaitsi maantieteellisesti kauimpana Koillismaalta.

Ja nyt taas jonotin yliopistolla oppimis-innokkaiden abien kanssa. Kuuntelin heidän jonotuskeskustelukikatuksiaan, ja mietin, kuinka nekin liki keski-ikäiset jaanat ja sepot ja esat, jotka aloittivat opintonsa samana vuonna 1992, jaksoivat kuunnella meitä juurikirjoittaneita. Mikäänhän ei tässä maailmassa asioista enempää tiedä ja kukaanhan ei enempää osaa kuin juuri tutkintonsa suorittanut abiturientti. Omasta mielestään.

Kun tässä on ikää tullut ja kokemusta niin työstä kuin ihmisistä, on jollakin tapaa oppinut nöyremmäksi sen tietämisen kanssa. Koko ajan ymmärtää laajemmin sen, kuinka suppeita asioita sitä osaa; murto-osia vain tästä maailmasta. Jollakin tavalla se rauhoittaa. Kun osaa suhteuttaa itsensä tähän maailmaan; tietoon, työhön, hikeen, rahaan, osaa laittaa itsensäkin oikeaan mittakaavaan. Löytää napakan paikkansa kuin mappi hyllyssä.

Ehkä sitä jäi kaipaamaan, miltä tuntuu ensimmäinen kerta, milloin mitäkin. Ensiflirtti, ensisuudelma, ensirakkaus. Ensimmäinen kesä kaupungissa, ensimmäinen kävely kevätlauluisessa Ruissalossa... Kaikki ne on koettu, tunnistettu, tunnettu iholla.

Mitähän ensimmäisiä minua varten vielä odottaa?



Huh

Ensi-ilta meni hyvin ja tämän päivän Turun Sanomissa oli aikas kiva arvostelu. Itse olin tyytyväinen esitykseen ja katsojiltakin tuli positiivista palautetta. Tulkaas katsomaan!

Enskarin jälkeen alkoi juhlinta. Olin muka ensin olevinani väsynyt ja lähdössä kotiin jos ei nyt ihan heti niin ainakin aivan kohta. Ja lopputuloksena oli sitten se, että riekuin teatterilla käsittämättömän pitkään, auliisti join kaverini tarjoamaa jaloviinaa, ryystin lahjaksi saamani punaviinipullot (molemmat), tuhosin kasipakin olutta ja kadotin kaiken tiedon siitä, miten ja milloin pääsin kotiin.

Pupu kertoo sen tapahtuneen aikamoisella ryminällä.

Sunnuntaiaamulla sitten nukuin puoli neljään. Sen jälkeen pupu kertoi, että maailmaan on koittanut kaunis päivä ja että me menemme kävelylle siitä nauttimaan. Se oli viisas päätös. Krapula kylläkin jatkui vielä maanantaiaamuun asti.

Että täällä tämä aikuinen taas potee elämää suurempaa morkkista. Joko näin kolmeviisi täyttäessä joutaisi oppimaan järkevää juomiskulttuuria?



Työmies

Maanantaina kävi kääntymässä se sama kirvesmies, joka aikoinaan vaihtoi torppamme alimmat hirret. Olemme nyt ottaneettyön alle pihavajan. Sen kulmassa on vanha talon vilja-aitta, jonka kaksi alinta hirttä on lahonnut. Kun tontin lohkomisen yhteydessä myös ajotietä jouduttiin siirtämään, kallistui uuden ojan kaivamisen myötä vaja hiukan. Nyt on tarkoitus vaihtaa hirret ja hiukan oikaista rakennusta. Sitten alkammekin siivota ja tyhjentää tilaa. Siitä tulee sitten sateisten kesäpäivien juhlapaikka.


Pääsiäinen

Upea sää.

Pupu lähti torpalle ystävänsä kanssa jo tortaina, minä seurasin perässä perjantain harjoitusten jälkeen. Alkaa uuvuttaa koko teatteri. Eilenkin meni pitkälti yli puolenyön, ennen kuin olin kotona ja nukkumakunnossa. Onneksi ensi-ilta on tällä viikolla!

Pupun ystävä oli työteliäs ihminen ja he kaksi puuhasivatkin yhdessä pihatöitä. Minä puolestani listoitin eteistä ja sähkökaapin koteloimista lukuunottamatta se huone on valmis.

Pääsiäislauantaina käytiin Uudessakaupungissa syömässä. Poikkesimme siellä eräässä sekaisessa vanhaintavarainliikkeessä, mistä mukaan tarttui kuvan kaksi pinnatuolinraatoa. Kun naapurin isäntä tuli seuraavana päivänä kylään, puheeksi tuli tuolut, ja ilmeni, että hänellä on sorvi. Huimasta viiden euron kappalehinnasta hän lupasi sorvata selkänojiin uudet pinnat puuttuvien tilalle. Mukavaa, kun on joku hauska puhdetyö kevääksi. Ja mukavaa sinänsä, kun en ole koskaan mitään tällaista hommaa tehnyt. Jokainen liitos pitää avata ja liimata uudelleen. Toivottavasti saan palat rikkomatta irti.


Historian sivujen havinaa

Minusta kirjakaupat ja kirjastot ovat aina olleet aistikkaita paikkoja. Haluan aina kun mahdollista kierrellä katselemassa ja hypistelemässä kirjoja; lueskella tiedonsirpaleen tuolta ja toisen täältä, syventyä johonkin tarkemmin, ohittaa toinen, tylsä tieto. Ostaa kirjakaupasta joku teos, josta kukaan ole koskaan kuullutkaan. Helmi Kellokumpu? Jeanne Baker? Suomalaisten esihistoria kielitieteen valossa?

Halusin aina tulla isketyksi kirjastossa. Se olisi minusta ollut paljon eroottisempaa kuin baarien tanssilattiat ja pubien kulmapöydät. Lukevat miehet ovat älykkäitä. Ei humalaista haeskelua, ei valomerkin jälkeistä pakkoa löytää joku; ei ei. Vaan keskittymisen herpaannuttava ihminen. Joku, joka saa katseen ylös Grimbergin Maailmanhistoriasta. Ohikävelevä hymy, jonka tähden Melville laskeutuu käsistä. Vierekkäinen, hajamielinen elämänkertahyllyn selaaminen. Vaivihkainen tarkistaminen, mitä toinen valitsee. Ottaako se Veijo Meren Sanojen synnyn? Mahdollinen. Tahtooko se Koiranpennun valinnan ja hoidon? Varattu, selvästi. Pääsyopas insinöörikoulutukseen? Juoksen karkuun! Suomen esihistorialliset linnat? Rakastan sinua päivieni loppuun saakka!


Tyytyväisyyden hyrinää

Eilen teatteriharjoitukset menivät tosi hyvin, niin että näyttämöllä oikein viihtyi ja nautti. Kun kävelin kotiin, oli koko ajan tyytyväinen, vanhan ramppihuoran olo. Koko produktio on vielä vähän hajallaan, mutta tiivistyy ja pelkistyy koko ajan. Jännä nähdä, millainen lopputuloksesta tulee. Onneksi ensi-iltaan on vielä parisen viikkoa aikaa.

Töissäkin tuntuu hyvältä. Huomaa, että vuodet ovat kouluttaneet arasta auskultantista rauhallisen, kuuntelevan mutta samalla aika tiukan aikuisen. Olisikohan sitä uskonutkaan ensimmäisenä työvuonna, kuinka helppoa tämä työ voi parhaimmillaan olla?


Luksusta

Voikos miehen elämä paremmin olla? Kun päivän leipätyön ja illan teatteriharjoituksen jälkeen raahautuu kotiin kello 22, on kotona odottamassa pullo viiniä ja juuri uunista nostettu kuha Walewska?