Kauneuspilkku

Näytetään bloggaukset lokakuulta 2009.

Silly me

Voihan maaseudun kukkaisrahasto sentään! Ns. vaalirahasotkun setviminen mediassa on kyllästyttävää turhauttavaa ja varmaan osittain myös turhaakin. Sen sijaan, että pohditaan lautakasoja,pitäisi pohtia rakenteita, jotka tuottavat niitä lautakasoja yhä uusille pihoille.

Kuuntelin Pekka Haaviston haastattelua radiosta ja tuli sellainen olo, että siinä on mies, joka on nähnyt paljon, mutta ei tee numeroa itsestään. Ei pyri nostamaan itseään arvostelemalla muita. Jotenkin hienosti kuittasi vaalirahasotkut ja muut ja puhui asioista. Olen jo pitkään ajatellut, että äänestäminen on turhaa, mutta ainakin hetkeksi palasi joku ((apsen)usko poliitikoihin. Tietysi kukaan ihminen ei ole täydellinen, miksi siis poliitikot olisivat.

Mutta ihan toisiin asioihin, minulle on tullut mania- paha riippuvuus, olen innostunut neulomaan villasukkia. Nämä on elmäni ekat ja täytyy sanoa, että pikkasen pitää vielä fiilata ja työ ei vielä käy niin nopsasti kuin tottuneella puikonkäsittelijällä, siksi onkin vierähtänyt ilta kahteentoista, kun vielä neuolon yhden kerroksen ja miten se kavennus menikään..

On hauska huomata, että osaa tehdä käsillään jotakin. Kesällä huomasi sen mökkirakennuksella ja pian voi tepastella mökissä uudet sukat jalassa. Ja onneksi on valmiksi raidallista lankaakin...

eilen muuten yksi tutkija totesi, että blogit ovat typeriä ja meniköhän se niin, että blogista tehty kirja oli paradoksissaan absurdi.

No, mielipide sekin, ei kait monikaan kirjaa tässä edes kuvittele kirjoittavansa eikä välttämätä kovin henkeviä. Kunhan pitää julkista päiväkirjaa..


rähmällään aina vaan

Kun kumartaa länteen pyllistää itään tai miten se meni.

Kun olin lapsi ja nuori, niin edistys, rauha, vakaus ja kaikki hyvä sai yhtäläisyysmerkit kolmen kirjaimen kanssa. YYA, Itänaapuri määritteli hyvinkin pitkälle, mitä mieltä Suomessa julkisesti ajateltiin ja sanottiin. On puhuttu suomettumisesta ja rähmällään olemisesta.

Nykyisin edistys ja vakaus ja kaikki hyvä on monopolisoitu EUlle. EUhun kriittisesti suuntautuvat marginalisoituvat eu-uskoisessa yhteiskunnassa väistämättä, samaan tapaan kuin anti-kekkoslaiset ja yya-vastaiset 70-luvulla.
Kukaan ei soimaa Alexander Stubbia. Paavo Lipposta tai Olli Rehniä rähmällään olosta, vaan heitä pidetään kaukokatseisina valtiomiehinä. Neuvostoliitto kesti aikansa noin 70 vuotta, EUta ei ole rakennettu ihan niin rautakourin kuin Neuvostoliittoa, mutta ehkäpä senkään aika ei ole ikuinen. Vaalijärjestelmät ja kansalaisten vaikuttaminen vaikuttaa ainakin hyvin yhtäläisteltä, tai miksi tietyissä maissa järjestetään uusia vaaleja, kun kansa on ensin äänestänyt unioinin tahdon vastaisesti?

Historia opettaa ainakin sen, että Suomi on aina rähmällään milloin minnekin ja ne jotka haistavat tuulet oikein, keräävät kulloisessakin tilanteessa.


kansallismaisema

kävin työpaikan retkellä Sastamalasssa. Kohteena oli erityisesti Tyrvään Pyhän Olavin kirkko. Juuri se, johon tehtiin talkootyönä uusi paanukatto ja joka sitten paloi tuhopoltossa kolme viikkoa uuden katon kunniaksi vietettyjen juhlallisuuksien jälkeen. Nythän kirkko on ajakohtainen uusien maalaustensa ansiosta.

Itse kirkon paikka on jo vaikuttava, se sijaitsee tavallaan saarella, tai niemellä ja vettä on joka suuntaan. Rannassa on vielä harmaa venevajakin kirkkovenettä varten. Oli helppo kuvitella, että tällä paikalla on palvottu ja palveltu korkeampia voimia jo pitkän.

Läheinen Kallialan kyläkin viesti ikiaikaisesta asutuksesta, vaikka itse rakennukset lienevätkin 1500-luvun alussa rakennettuun kirkkoo verrattuna nuoria. Mutta niiden rakennustapa ja ryhmittely auttoi kuvittelemaan elämää muutamia satoja vuosia sitten. En olisi uskonut, että tälaista maisemaa löytyy Länsi-Suomesta, kun katson kännykällä ottamaani kuvaa tulee mieleen joku runoinlaulupitäjä syrjäisessä Karjalassa.

Kirkon maalaukset puolestaan olivat juuri nin hienoja kuin oli mainostettukin. Ainoa negatiivinen asia liittyy myös nihin: ne olivat houkutelleet paikalle niin runsaasti väkeä - meidän lisäksi paikalla oli 3 muutakin bussia ja lisäksi muuta väkeä - että Osmo Rauhalan matalalle sijoitettujen töiden katseleminen ei ollut oikein mahdollista.

Mutta sen mitä näin ja mitä oppaat kertoivat oli kiinnostavaa ja miellyttävää. Syntiin lankeemuskin on jotenkin mukavampi kun sen pääosassa on norsuja.


kansanvaltaa...

Suomalaisten rehellisyys ja korruption puuttuminen on viimestään nyt varmaankin osoittautunut mytologiaksi. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että meillä korruptio on erilaista kuin esim. itänaapuisssa, jossa selvällä käteissummalla saattaa saada haluamansa päätöksen viranomaisessa. Meillä haluttuun lopputuolkseen tarvitaan muutama mutka esim. yhdistyksen tai säätiön kautta, mutta yhtä kaikki myös meidän supisuomaliset poliitikot ovat ostettavissa.

Kansalaisten mielipiteellä ei loppupelissä ole kauheasti välilä ja itse asiassa, kun katselee historiaa taakse päin niin nykyinen demokratian aika on kuitenkin aika lähellä aikaa, jolloin pieni yläluokka, aristokratia, päätti asiat ja nautti etuoikeuksista. Ihan sama tilanne on nykyään. Yleisen koulutus- tulo- ja elintason myötä meidän elinolosuhteemme ovat erilaiset kuin muutama sata vuotta sitten, mutta kansa on yhä yhtä ulkona päätöksenteosta kuin ennen.

Sama näkyy EU-tasolla. Huomenna äänestysväsytetyt irlantilaiset lopulta äänestävät Lissabonin sopimuksen puolesta, poliittinern eliitti saa lopultakin perustuslakinsa EUssa, kun kansa kommenetaan tarpeeksi usein harjoittelemaan oikeaa vaalitulosta-
hohoijaa