Kauneuspilkku

Näytetään bloggaukset lokakuulta 2013.

sanoja sanoja sanoja

Somessa voi vahingossa ja tahtomattaan joutua kiistoihin, joihin en usko, että live-maailmassa ikinä joutuisi. Täällä on tietysti monta tasoa: on esimerkiksi tämä blogi, jota kirjoitan nimimerkillä, sitten on nettikeskustelut, joihin voi osallistua nimellä tai nimimerkillä. Lisäksi ainakin itsellä on nykyään facebook, jossa sitten toimitaan omana itsenä. Nimimerkillä kirjoittamisessa on hyvät puolensa, tässä blogissa voi esimerkiksi kirjoittaa ”vapaammin” kuin mitä kirjoitan facebookiin. Keskusteluissa nimimerkki on kyllä varmaankin kaksiteräinen miekka, jonka turvin tulee helposti lauottua kaikenlaista ja sohaistua samalla omaan nilkkaan aika pahasti. En tarkoita, että nimimerkilläkään laukoisin mitään henkilökohtaisiin ominaisuuksiin tms. liittyvää, mutta pelkät sanavalinnat kärjistävät viestit helposti. Omalla nimellä kirjottaessa sitä kuitenkin miettii parikin kertaa mitä kirjoittaa, vähän niin kuin livenäkin –ennen kuin suunsa avaa. Ajauduin pienimuotoiseen FB kinasteluun yhden kaverin päivityksestä. Hän ja hänen ystävänsä eivät nähneet tiettyä asiaa kuin yhdeltä puolelta eivätkä ymmärtäneet, että asiaa voi katsella myös aivan toisista näkökulmista. Lisäksi tuntui, että he eivät ymmärtäneet, että ymmärsin heidän näkökulmansa, mutta silti kyseenalaistin heidän tulkintojaan. Ei, en koe olevani marttyyri tai mitään sellaista, lähinnä vaan mietin, miten kirjoitettu viestintä on niin eri kuin puhuttu. Jos olisimme käyneet samaa keskustelua yhteisen pöydän ääressä, väärinymmärrykset olisi voitu välttää tai selvittää helposti. Ilmeet, eleet, äänenpainot – sanaton viestintä kun on niin tärkeää.
Verkolla on yhä suurempi merkitys ihmisten elämässä - omassakin elämässäni - halusimmepa sitä tai emme. Nettietiketistä on puhuttu jo vuosikausia, silti itseään on aina hyvä muistuttaa siitä. Ja siitä, että kirjoitetun viestin tulkinta jää lukijalle, joka tekee sitä omassa mielentilassaan, johon et pysty mitenkään vaikuttamaan. Kiihtyneenä ei pitäisi koskaan kirjoittaa mitään verkkoon, ei nimimerkillä eikä omalla nimelläkään.
Verkossa kun koko mielikuva henkilöstä "Kauneuspilkku", tulee sanoista, joita kirjoitan. Alkaen nimimerkistä. Jokainen sana kantaa merkityksiä, jotka sitten lukijan mielessä saa erilaisia merkityksiä. Ja jokainen bloggaukseni tai mielipiteeni verkkokeskustelussa voi joko lähentää minua joihinkin tai sitten etäännyttää. En tiedä, jotkut saattavat lukea tekstejäni inhoten tai yhdentekevänä ajankuluna, toisissa ne herättävät ehkä jotain myönteistä. Toki myös elävässä elämässä on näin – kakkien kanssa ei tule juttuun eikä seura kiinnosta, mutta livenä on helpompaa pehmentää viestiä ja ehkä vaikuttaa läsnäolijoiden tulkintoihin. Kun tapaa jonkun ihmisen syntyy ensivaikutelma alitajuisesti, verkossa toki syntyy myös vaikutelmia, mutta aivan eri asioiden perusteella ja väittäisin paljon hitaammin. Käsitystään ihmisistä voi aina toki muuttaa, mutta jotenkin tuntuu, että verkossa se on vielä vaikeampaa kuin kasvokkain.

"Sanoja väärinpäin latasin yllättäin taisin sua satuttaa
enkä takaisin saa - Mä puhuin ja yksin jäin "