Neljä päivää vietin pelkästään Karnakin temppelissä kuvaamassa minulle tärkeitä kohteita, jotka kaikki sijaitsevat turistien vähemmän huomioimilla alueilla. Pääsin myös kahteen turisteilta suljettuun alueeseen - ne olivat siinä määrin huonossa kunnossa ja kasvillisuuden ympäröimiä, että suorastaan pelotti kulkea siellä.
Länsirannalla kävin ainoastaan Medinet Habussa (Ramses III:n kuolintemppeli), jossa kuvasin sen yhteyteen rakennettua kappelia teksteineen.
Yksi aamupäivä oli varattu Denderan ptolemaiosten aikaisessa temppelissä käyntiin. Temppeli sijaitsee noin 60 kilometriä Thebestä (Luksorista) pohjoiseen. Retki tapahtui taksilla ja poliisisaattueessa. Täällä minulla ei ollut itselleni mitään erityistä kuvattavaa. Olen kuitenkin Saksassa ollessani kääntänyt juuri tämän temppelin tekstejä valtaisat määrät, joten oli ihanaa ja havainnollista nähdä temppeli itse. Paikan päällä avautuu eri temppelin osien keskinäinen suhde paljon konkreettisemmin kuin pelkästään kerrottuna - varsinkin kun kyse on hyvin monimutkaisesta rituaalijärjestyksen rakenteesta.
Loppiaisiltana kävin koptilaisessa kirkossa. Kirkko oli aivan täynnä ihmisiä. Palvelus kesti ilmeisesti yli kolme tuntia. Itse olin paikalla hieman yli tunnin. Samana päivänä oli myös autuaan sisareni muistopäivä, joten sytytin hänelle kynttilän.
Saamastani vihjeestä kävin juomassa kello viiden teen ylellisessä Old Winter Palacessa. Istuin siellä matkaseurani kanssa vanhassa siirtomaa-ajan tunnelmassa.
Kävin myös arabialaisessa basaarissa, jossa tutustuin yhteen liikkeenpitäjään. Hän oli hyvin avulias ja sain mm. hänen avullaan hiukseni leikattua.
Kuvausten yhteydessä olin pukeutunut egyptiläiseen gallabiyaan eli pitkään vaatteeseen sekä turbaaniin. Minusta on myös kuvia ne päällä. Egyptiläiset huusivat katujen varsilla "Egyptian, Egyptian!" mennessäni ohi. Suomeakin yllättävän moni osasi - ainakin sanoa "terve".
Jo hotellin ulko-ovelle ilmestyminen aiheutti heti "taksi!"-huudon. Taksit tööttäilivät merkiksi läsnäolostaan. Melu oli siis melkoinen - myös yöllä.
Käytin kuitenkin hevoskuskia liikkumiseen. Länsirannalle menin egyptiläisellä purjeveneellä - felukalla.
Kaduilla oli jatkuvasti muutenkin menossa jatkuva tarjoaminen. se oli ajoittain myös hieman rasittavaa. Missään muualla paitsi omassa hotellihuoneessaan ei ollut rauhassa. Temppeleissäkin olivat egyptiläiset vallanneet itselleen alueita, joissa he kertoivat suoraan sanoen aivan satuja kohteiden merkityksestä. Egyptologina minua tietysti harmittaa tämä. Tarinoistaan he vielä sitten vaativat juomarahaa.
Hiekkaa ei Luksorissakaan päässyt pakoon - ei myöskään egyptiläistä aikakäsitystä. Siitä tuleekin mieleeni muinaisegyptiläisessä kuolleiden kirjassa oleva loitsu, joka liittyy pieniin uschebti-hahmoihin (työläiset, jotka tuonpuoleisessa tekevät työt kuolleen puolesta). Siellä sanotaan hiekan kuljettamisesta itärannalta länsirannalle (ja päinvastoin).
...
Lentokoneesta laskeuduttuani polvistuin maahan ja kiitin Kaikkivaltiasta tästä matkasta. Hän siunasi matkaani - olen kovin kiitollinen!