Omnium fidelium

Näytetään bloggaukset kesäkuulta 2011.

Saanko olla totta -kirjan arviointia

Saanko olla totta-kirjan Olli Stålströmin oman osuuden arviointia.

Olli on kulkenut hyvin vaikean ja raskaan tien. Lukiessani hänen elämäntaipaleestaan tähän mennessä koin suurta myötätuskaa ja syvää järkytystä hänen kokemansa rakkaudettomuuden ja epäoikeudenmukaisuuden takia. Minun olisi ajoittain tehnyt mieli huutaa: ”Kristuksen tähden, laupiaan Jumalan tähden, ei, lopettakaa!” Samalla arvostan suuresti hänen oivallustaan itsestään osana tuota prosessia ei pelkästään passiivisena vastaanottajana vaan aktiivisena luojana. Olen myös kiitollinen hänen toipumisestaan kuin myös prosessin tuomista oivalluksista – sen takia toivomatta kuitenkaan kenellekään – Ollille tai muulle – tällaista itselleen valehtelua, tukea sellaiseen tai näiden aiheuttamia seuraamuksia. Elämän tuhoutuminen elämänvalheen takia on turhaa ja sen takia sellaisen kohtaaminen on surullista vailla vertaa. Ilolla kuitenkin itse ajattelen, että mitään ei ole menetetty. Sen takia, että totuuden paljastumisessa on auki samalla ikuisuudessa koko se hyvän varasto, joka oli kiinni.

Ollin kertomuksesta poimin esiin kriittisesti joitakin kohtia.
Rippikoululaisena Olli joutui jo hengellisen väkivallan kohteeksi. Samalla hän itse katsoi kohdistaneensa eroottisen rakkauden ”väärään sukupuoleen”, kuten hän asian papille ilmaisi. Tässä kohdin jäinkin miettimään, missä määrin lapsi on ”vilpitön” ja ”rehellinen”. Ilmeisesti Olli tarkoittaa näillä sanoilla tekstissään odotusta uskovien taholta saada totuudellista ja rakastavaa kohtaamista. Näin ei kuitenkaan käynyt. Totuutta ja rakkautta on puuttunut, mutta syynä on ollut sekin, että niitä ei t u o l l o i n ole kylliksi etsitty ja/tai kylliksi osattu etsiä tuntemattomalta alueelta. Tuntematon yritettiin tuolloin arvovallalla sivuuttaa ja tuhota.

Psykoanalyysistä: Hoidossa horisontti avautuu siihen, mitä asiakas toivoo analysoitavan. Hoito ei koskaan tapahdu arvotyhjiössä – sen voi nyt jälkiviisaana sanoa.
Homoseksuaalisuus on ensin nähtävä mahdollisena ja sallittuna olemisen muotona ennenkuin sen todellinen tila näyttäytyy. Näin ollen eriarvoisuus ja syrjintä ei näy sellaiselle, jonka mielestä homous ON tuntematonta ja/tai kehityshäiriö. Tällaisen tilanteen murtamiseen tarvitaan tietoa ja avointa esiintymistä.
Olisi ollut mielenkiintoista lukea enemmän siitä, milloin ja miten Olli ei enää itse pitänyt itseään sairaana homoutensa takia.

Teksti käy mielestäni hienon johdonmukaisesti läpi eri vaiheita. Homoseksuaalinen ihminen näytetään tekstissä rikollisena (poliisit), syntisenä (rippipappi) ja sairaana (terapeutit), mutta lopussa myös itsensä totuudessa tiedostavana ja-tunnustavana olevana.


Sukukohtaloita

Isovanhempani ja heidän sukupolvensa muut edustajat seurasivat elämässään säätyrajoja: ne olivat luonnollisia, elämään kuuluvia rajoja eikä niiden rikkominen voinut jäädä ilman rangaistusta - ennemmin tai myöhemmin.
Näin he katsoivat maailmaa ja ilmeisimmiten tämä katsomus vaikutti myös maailman toimintaan.

Isoisoisäni tiedän rakastuneen henkilöön, jonka naiminen ei olisi tullut kuuloonkaan. Hän joutui suvun painostuksesta luopumaan suhteestaan. Hän ei kuitenkaan alistunut vaatimuksiin naida konvenanssin mukaisesti, vaan valitsi itse itsepäisesti erään tavallisen talollisen tyttären puolisokseen. Valinta oli skandaali ja hänen vanhempansa vastustivat liittoa viimeiseen asti.
Isoisoisäni piti kuitenkin päänsä. Häiden tunnelma ei ollut ollenkaan vapautunut.
Avioliittonsa myötä isoisoäitini joutui velvollisuuksien eteen, joista hän ei ollut osannut edes kuvitella. Hän tunsi olevansa täysin riittämätön. Hän joutui taistelemaan melkoisen yleistä hyväksymättömyyttä vastaan, jota tuli aivan lähimmältä taholta.
Kun isoisoisäni sitten yllättäen eräänä marraskuun yönä vuonna 1892 kuoli tapaturmaisesti vajaan yhdeksän vuoden avioliiton jälkeen 34-vuotiaana, oli edessä tuntematon tulevaisuus. Tuskin isoisoäitini aavistikaan, kuinka vaikeita vaiheita hänen eteensä tulisi. Hän joutuisi luopumaan maistaan, hän joutuisi luopumaan lapsistaan ja hänet sysättäisiin syrjään kuin hylkiö. Vasta aivan elämänsä lopulla hän saisi lopultakin iloita jostakin - omista lapsistaan, jotka ottaisivat hänet huostaansa. Täydellistä ei tämäkään onni ollut: hänen vanhin poikansa ei suostunut pitämään häneen mitään yhteyttä. Kuollessaan 64-vuotiaana hänet haudattiin vailla ainuttakaan mainintaa tästä lapsesta.


Du vide

Toivoisin, että minulla olisi mahdollisuus aloittaa pitää orangerieta. Tarkoitan, että se istutettaisiin minulle. Toivoisin myös, että minulla olisi huvimaja, jonne minulle tuotaisiin kahvia ja bisquits.
Kaupungin ja maaseudun eroa väitetään ruumillisen ja henkisen työn eroksi. Siinä lienee jotain totta(kin) ...
Henkisessä työssäni yritän saada tätä toivettani todellisuudeksi siinä kuitenkaan onnistumatta. Ehkä hyvä niin – kuvitelkaapa nimittäin niitä lähes hengiltä piiskattuja onnettomia istuttajia, joiden appelsiinipuiden kasvaminen epäonnistui! -. Niinpä elän todellisuudessa, jossa tämä toiveeni ei tue todellisuuttani. Kyseessä on toki vain pieni osa elämääni, mutta tiedon merkitys on valtaisa: Todellisuus jää minulta täyttymättä, koska sitä mahdollisesti tukemaan tulevat toiveeni pakenevat minun todellisuuttani.
(P.S. En ryhdy tässä tekstissä spekuloimaan todellisuuden/fantasian rajoista ja olemassaolosta. Se saattaisi tehdä tekstistäni pelkää tyhjää hölynpölyä, mikä ei olisi niin väärin.)